Natuurlijk temperatuurverschil
Koel als de zee
Het Caribische eiland, dat een autonoom land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, ligt zo’n 75 kilometer voor de kust van Venezuela. Aan de oppervlakte is het zeewater het hele jaar door zo’n 26 graden. Op een diepte van 1.000 meter is de temperatuur van het water slechts zo’n 5 graden. Tel daarbij op dat de zeebodem om het eiland heen steil afloopt waardoor die diepte snel in bereik is en je hebt de ideale omstandigheden voor een OTEC-installatie.
“Het koelen van gebouwen in de tropen kost bakken met energie. Met koud water uit de diepe zee kan je daarop 90 procent besparen
Die technologie heet SDC (Seawater District Cooling) en is anders dan OTEC in de zin dat het alleen energie bespaart en niets genereert. “Voor hotels, luchthavens en casino’s en dergelijke is koeling vaak met afstand hun grootste energiekostenpost. Met SDC kun je daarop wel 90 procent energie besparen, dus er zit een aardige business case achter. Maar omdat je toch al een pijpleiding hebt aangelegd om het koude water op te pompen, kan je een SDC-installatie gemakkelijk koppelen aan een OTEC-installatie waarmee je dus ook elektriciteit kunt opwekken. In het geval van de luchthaven op Curaçao hebben we die gewonnen elektriciteit ingezet om ook de laatste tien procent energie die nodig was voor de koeling van de luchthaven, duurzaam op te wekken.”
Base load
“Het grootste voordeel van OTEC: de duurzame energie die eruit voortkomt is permanent: 24 uur per dag, 356 dagen per jaar
Maar het temperatuurverschil van de oceanen is constant, wat OTEC een reusachtig voordeel geeft boven wind- en zonne-energie. OTEC levert daarmee wat in jargon wel de base load wordt genoemd. De ‘basislast’ aan elektriciteit die nodig is om het net onder een minimale hoeveelheid spanning te houden. Als de spanning daaronder duikt, krijg je stroomstoringen.
“Zelfs in Curaçao, waar de zon overvloedig schijnt en er vrij constant een forse passaat over het eiland waait, blijken zonne- en windenergie uiteindelijk onbetrouwbaar”, zegt Blokker. “Het gebeurt toch wel eens dat het bewolkt is en te weinig waait. OTEC vormt daar een ideale aanvulling op de energiemix 3.”
Jeugdigheid
Het uiteindelijke doel zijn drijvende installaties die (meer dan) 10 megawatt opleveren. “Dan gaat het echt tellen. Ze zien er een beetje uit als een drijvend booreiland. Dat is duur, maar je hoeft dan geen pijpleiding meer naar land te leggen. De energie wordt op het eiland opgewekt en komt via een lange elektriciteitskabel aan land”, droomt Blokker. “De technologie groeit gestaag verder. Wij zijn er al bijna tien jaar mee bezig en wij zijn niet de enigen: wereldwijd zijn er nog een aantal andere bedrijven en in Azië heb je ook overheden die erop hebben ingezet. Volgens onze berekeningen kunnen we uiteindelijk concurreren met goedkope stroom uit steenkool. Maar het wachten is op een grote installatie die bewijst dat het kan.”
- Een werkvloeistof doet precies wat je ervan verwacht: hij werkt. Dat wil in dit geval zeggen dat de vloeistof wordt omgezet in stoom en daarbij aanzienlijk uitzet. Daardoor ontstaat hoge druk die kan ontsnappen door een generator te laten draaien, waarmee elektriciteit wordt opgewekt. De werkvloeistof wordt daarna afgekoeld waarna deze condenseert en het proces opnieuw kan beginnen.
In het geval van OTEC is de werkvloeistof meestal ammoniak, omdat die vloeistof een laag kookpunt heeft. Dat is belangrijk, omdat de temperatuur van het warme oceaanwater niet bijzonder hoog is: zo rond de 25 graden. Bij die temperatuur verdampt ammoniak al. De ‘truc’ van OTEC zit daarom minstens zoveel in het terugkoelen van de werkvloeistof, wat met koud water uit de diepe oceaanlagen gebeurt.
↩︎ - Chillers doen min of meer hetzelfde als airconditioning maar dan op grote schaal. Een groot kantoorgebouw heeft in de tropen vaak een chiller zoals het hier een boilerruimte zou hebben. ↩︎
- Het aanbod van diverse energiebronnen wordt ‘de energiemix’ genoemd. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand