Beeld: Nick van Tiem
Column

‘Den Haag berooft Bonaire van schone energie’

Nederland zit vol in de energietransitie, maar ondertussen legt de overheid Bonaire aan een olie-infuus. Zo is het eiland nog jaren afhankelijk van fossiele brandstof. Waarom behandelt Den Haag niet alle gemeenten gelijk, vraagt Daniël Poolen zich af.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Update van de redactie 6 mei 2021

Eind februari presenteerde het kabinet een plan om voor minimaal 10 miljoen euro het bedrijf ‘Bonaire Brandstof Terminals B.V.’ (BBT) op te richten, dat een compleet nieuwe olie-infrastructuur op het Nederlandse eiland moet aanleggen, dwars door kwetsbare natuurgebieden met koraal.

Tweede Kamerlid Lammert van Raan (PvdD) diende eind april 100 Kamervragen in, en sprak vandaag in De Nieuws BV met Arjan de Groene (Wereld Natuur Fonds) over mogelijke alternatieven voor wat Van Raan kenmerkt als ‘het energietransitiedrama in een notendop’.

Ik moest de aankondiging twee keer lezen. Den Haag start een nieuwe onderneming, de Bonaire Brandstof Terminals (BBT). Door de crisis in Venezuela is de levering van brandstof aan de bijzondere gemeente Bonaire namelijk onzeker geworden. Voor een eiland waar de elektriciteitsproductie voor 73 procent draait op fossiele brandstoffen, is dat wel een dingetje. Maar de demissionaire regering vindt een oplossing voor de gemeente: BBT gaat de aanvoer en opslag van fossiele brandstof voor onder andere elektriciteitsproductie regelen. Met deze onderneming zijn er geen zorgen meer voor Bonaire, aldus Den Haag. Probleem opgelost!
Stapt ‘het groenste kabinet ooit’ nou in de olie? Ja, je leest het goed. In Nederlandse gemeenten moeten wijken van het gas af en wordt het opwekken van hernieuwbare energie gestimuleerd. We lopen misschien wat achter, maar we schuifelen in ieder geval de juiste kant op. 7800 kilometer verderop zet Den Haag ondertussen een eiland aan een infuus van plakkerige peut en werpt het daarmee decennia terug in het fossiele tijdperk.

Een zonnepaneel op Bonaire wekt twee keer zoveel elektriciteit op als eentje op een Nederlands dak

Wie Bonaire kent, weet wat voor een vreemde zet dit is. Het eiland is niet alleen prachtig maar biedt ook nog eens de ideale omstandigheden om voldoende hernieuwbare energie op te wekken. Een zonnepaneel op Bonaire wekt twee keer zoveel elektriciteit op als eentje op een Nederlands dak. En de constante wind is een feest voor windturbines. Zet daar een passende opslag van elektriciteit bij zodat het licht ook kan blijven branden als er even geen zon en wind is, en klaar ben je. Waarom moet het eiland dan toch aan de olie?

Was Bonaire een Nederlandse gemeente binnen Nederland geweest, dan zou het heel anders zijn gegaan. Stel je voor dat Den Haag aankondigt dat de gemeente Weesp voortaan elektriciteit gaat opwekken met zware stookolie? Ik zie de file van linkse partijen bij de interruptiemicrofoon van de Tweede Kamer al voor me. Een klimaatmars naar Weesp. De kranten zouden er bol van staan. Maar niet in dit geval; dit is maar een eiland hier ver vandaan.

Bonaire heeft de ambitie om 100 procent hernieuwbare energie op te wekken. Waarom helpt Nederland het eiland dan met zo’n grote stap terug? Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van ’t Wout (VVD) verdedigde de actie in beantwoording op Kamervragen: ‘De energietransitie kost tijd en de realiteit is dat voor leveringszekerheid van energie op middellange termijn, deels fossiele brandstof noodzakelijk is’. Als je jouw geld in de olieopslag steekt gaat het inderdaad even duren met die energietransitie. De economische zaken komen voor Den Haag nog altijd vóór het klimaat.

Deze column verscheen eerder op OneWorld.nl op 25 februari 2021.

'Wat Rutte van de Cariben eist, zou hem in Nederland de kop kosten'

Stort Shell zich eindelijk op schone energie?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons