Eind februari presenteerde het kabinet een plan om voor minimaal 10 miljoen euro het bedrijf ‘Bonaire Brandstof Terminals B.V.’ (BBT) op te richten, dat een compleet nieuwe olie-infrastructuur op het Nederlandse eiland moet aanleggen, dwars door kwetsbare natuurgebieden met koraal.
Tweede Kamerlid Lammert van Raan (PvdD) diende eind april 100 Kamervragen in, en sprak vandaag in De Nieuws BV met Arjan de Groene (Wereld Natuur Fonds) over mogelijke alternatieven voor wat Van Raan kenmerkt als ‘het energietransitiedrama in een notendop’.
“Een zonnepaneel op Bonaire wekt twee keer zoveel elektriciteit op als eentje op een Nederlands dak
Was Bonaire een Nederlandse gemeente binnen Nederland geweest, dan zou het heel anders zijn gegaan. Stel je voor dat Den Haag aankondigt dat de gemeente Weesp voortaan elektriciteit gaat opwekken met zware stookolie? Ik zie de file van linkse partijen bij de interruptiemicrofoon van de Tweede Kamer al voor me. Een klimaatmars naar Weesp. De kranten zouden er bol van staan. Maar niet in dit geval; dit is maar een eiland hier ver vandaan.
Bonaire heeft de ambitie om 100 procent hernieuwbare energie op te wekken. Waarom helpt Nederland het eiland dan met zo’n grote stap terug? Demissionair minister van Economische Zaken en Klimaat Bas van ’t Wout (VVD) verdedigde de actie in beantwoording op Kamervragen: ‘De energietransitie kost tijd en de realiteit is dat voor leveringszekerheid van energie op middellange termijn, deels fossiele brandstof noodzakelijk is’. Als je jouw geld in de olieopslag steekt gaat het inderdaad even duren met die energietransitie. De economische zaken komen voor Den Haag nog altijd vóór het klimaat.
Deze column verscheen eerder op OneWorld.nl op 25 februari 2021.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand