Jody en Birte van Ittersum Beeld: Chavez van den Born
Interview

Deze dochter leert haar ouders een duurzaam lesje

Hoeveel invloed hebben kinderen op hun ouders? Nieuw onderzoek laat zien dat kinderen de gedachten en ideeën van hun ouders over klimaatverandering kunnen beïnvloeden. Moeder Jody (56) leert nog elke dag van haar dochter Birte (19).

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Jody en Birte van Ittersum zijn het over één ding roerend eens: er moet iets gedaan worden aan klimaatverandering. Maar over de aanpak verschillen ze behoorlijk van mening. Een gesprek met moeder en dochter over klimaat, milieu, en de invloed van kinderen op hun ouders.
Birte van IttersumBeeld: Chavez van den Born
Waarom vind jij, Birte, het klimaat zo belangrijk?
Birte: “Als je weet in welke situatie Nederland en de wereld zich nu begeeft, dan moet je er iets aan doen. En iedereen kan er relatief makkelijk iets aan doen. Het lijkt een grote stap om te stoppen met vlees eten, minder kleding te kopen of niet meer met het vliegtuig op vakantie te gaan, maar dit zijn helemaal niet zulke heftige overgangen om te maken.”

Jody: “Het is echt niet zo dat je hierdoor niet meer leuk en fijn kunt leven.”

Birte: “Precies. Maar ik kan niet met een gerust hart vlees blijven eten of vaak met het vliegtuig op vakantie. Wanneer ik om me heen zie dat mensen zich niet inzetten voor het klimaat, krijg ik de drang om voor hen te gaan compenseren.”

Je hoeft niet tien keer zoveel te demonstreren, omdat iemand anders níet demonstreert

Dat compensatiegedrag, hoe kijkt de rest van het gezin daarnaar?
Jody: “Als moeder loop ik best tegen dit punt aan. Andere mensen hebben ook hun verantwoordelijkheid en je hoeft niet te ‘lijden’ omdat anderen niets doen. Een van mijn andere dochters had protesteren bijna tot haar beroep gemaakt. Dan denk ik toch; je hoeft niet tien keer zoveel te demonstreren omdat iemand anders niet demonstreert.”
De familie Van Ittersum woont in het Gelderse Beuningen. Vader Martin (56) is professor plantaardige productiesystemen aan de Universiteit van Wageningen. Moeder Jody (56) werkt sinds kort op parttime-basis bij Liander, waar ze dagelijks bezig is met zonnepanelen, het afstappen van gas en koken op inductie. Dochter Jeanne (25) studeert milieukunde en Nienke (25) humanistiek. Zij is betrokken bij actiebeweging Extinction Rebellion. Birte (19) heeft haar Gymnasiumdiploma behaald en begint volgend jaar aan de opleiding Food Technology.  

Wij stopten met vlees eten vanwege dierenleed, maar nu eten we geen vlees door de impact op het klimaat

Jody van IttersumBeeld: Chavez van den Born
Welke bewuste keuzes heeft het gezin de afgelopen jaren gemaakt?
Birte: “Toen ik acht jaar oud was besloten mijn zussen om vegetariër te worden. Eigenlijk ben ik er zo ook ingerold. Inmiddels is de slechte invloed die de vleesindustrie op het klimaat heeft voor mij de voornaamste reden om geen vlees te eten. In groep 7 nam ik deze beslissing.”

Jody: “Birte besloot vrij plotseling om geen vlees te eten. Mijn man Martin staat hier veel genuanceerder in. Hij is van mening dat er nog vlees gegeten kan worden, omdat er een hoeveelheid grond op aarde alleen geschikt is voor het beweiden van vee. Hij kijkt er heel technisch naar, met economische of landgebruikmotieven, en onze dochters kijken er meer naar door het oog van dierenleed.”

Birte: “En vergeet het klimaataspect niet! Ik denk dat wij allemaal stopten met het eten van vlees vanwege het dierenleed, maar nu vooral geen vlees eten omdat het zo slecht is voor het klimaat.”

Wij willen veganistisch eten, juist omdat veel mensen nog steeds vlees eten

Zijn er bepaalde keuzes waar je ouders zich zorgen over maken?
Birte: “Ja, dat mijn zussen en ik vegetariërs zijn en naar veganisme neigen. Wij willen het liefst veganist worden, om te compenseren voor de vele mensen die nog vlees eten. Mijn vader vindt dat veel te extreem, doordat het niet gezond zou zijn. Wij zouden ons niet moeten opofferen, volgens hem.”
Beeld: Chavez van den Born
Jody: “Als verantwoord leven en demonstreren te veel tijd innemen, dan maak ik mij ook wel zorgen over hun studie. Weer een extra jaar studeren kost gewoon een hele hoop geld. Je hebt in het leven ook andere verantwoordelijkheden dan je drie, vijf of tien keer zo verantwoordelijk te voelen voor het oplossen van het klimaatprobleem.”

Nadat mijn zussen afval gingen oprapen, nam mijn moeder dit over

Hebben de keuzes van de kinderen veel invloed gehad op het gezin?
Jody: “We reizen veel minder. Mijn man maakt voor zijn werk bewustere keuzes, vraagt zich af: wat is mijn doel daar, is het nodig om ervoor te reizen of kan een afspraak via Skype? Zelf laat ik de auto vaker staan, en gebruik het openbaar vervoer of de fiets. Ook gaan we dichterbij op vakantie. Ik heb nu al vijf jaar niet gevlogen, wat een bewuste keuze is geweest. Inmiddels ben ik ook minder kleding gaan kopen.”

Birte: “Mijn zussen begonnen ook met het oprapen van afval. Dit heeft mijn moeder overgenomen, en op die manier stak zij weer vriendinnen aan. En jij werkt nu als vrijwilliger bij een windenergiecoöperatie. Dat is denk ik voortgekomen uit meer kennis over klimaatverandering.”

Beeld: Chavez van den Born
Zijn de veranderingen in het gezin te danken aan de kinderen, of waren jullie als ouders al veel bezig met het klimaat?
Birte: “Ik weet niet of jij het hiermee eens bent, maar ik denk dat de basis wel een beetje bij ons lag. Wij hebben zogezegd het vuurtje aangestoken. Ik kan mij niet herinneren dat jullie superdruk met het klimaat bezig waren voordat wij vegetariër werden.”

Jody: “In bepaalde mate waren we wel bezig met het klimaat, maar dankzij jullie hebben wij ons zo gericht op het minder eten van vlees. Ik ben flexitariër en mijn man, die erg van vlees houdt, eet nu toch ook minder vlees. Alle lampen in huis zijn vervangen door LED-lampen, er staat een A+++-koelkast in de keuken. Onze kinderen zorgden voor een verandering. Nu zijn we met zijn allen op de goede weg, volgens mij.”

Wie is er bang voor de klimaatspijbelaars?

Hoe komen jongeren effectief in actie voor het klimaat?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons