DumpsterDiveDiner

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Nichon Glerum staat tot haar ellebogen in de voorbereidingen voor het zogenoemde Muppetdiner dat ze op de avond dat wij haar interviewen in haar huiskamer voor vrienden organiseert. Nichon en haar vriend Sven brengen graag vreemden bij elkaar tijdens hun uitzinnige themadiners in hun piepkleine hoekhuisje op de vierde verdieping. Kletsen over waarom zij zo gegrepen is door voedselverspilling kan wel even tussendoor, terwijl ze de wortels snijdt.

Hoe kwam je erbij, voedselverspilling bij jullie vrienden onder de aandacht brengen?
Ik heb een tijdje in Amerika met een groep kunstenaars samengewoond. Daar leefden wij zo’n beetje op wat de containers ons boden, ik had een vast rondje waar ik langs ging. Dumpsterdiven voelde daar in zekere zin normaal. In Nederland had ik die gewoonte verloren, maar wilde ik wel graag voor een van onze diners het weer proberen. Ik ben langs de markten in Amsterdam West geweest en Sven in Amsterdam Oost, om te proberen voor zeventien mensen te koken. Ik wilde laten zien dat het eten in principe voor het oprapen ligt. Je moet alleen beter om je heen leren kijken. Een deel van het menu was daarom ook gewildplukt in het Westerpark. En er stond Schipholgans op het menu! Die worden afgeschoten op de start en landingsbanen en werden voorheen gewoon vernietigd. De ‘keuken van het ongewenste dier’ maakt er nu heerlijke kroketten van.

En, hoe dumpsterdive-friendly is Amsterdam?
Onze gasten en ik waren echt overweldigd met hoe veel we hadden gevonden. Ik had van vanalles ook gewoon te veel: een hele doos meloenen bijvoorbeeld. We wisten van de gekkigheid niet meer wat we met al die meloenen aanmoesten. We hadden meloenen met ham gemaakt, en een koude soep met meloen, en toen hebben we er nog een paar meegegeven aan onze gasten. Het grappige is, zodra je bij die marktkramen dingen loopt op te rapen, beginnen de marktlui je helpen. ‘Als je toch bezig bent, neem dan ook deze komkommers mee, die gaan anders ook weg.’ Ik was niet alleen: er was onder andere een jongen van een kraakpand die overduidelijk vaker kwam, met een bakfiets kwam. Die werd praktisch voor hem volgeladen.

Heb je je vrienden ook nog wat kunnen leren?
Een van mijn vriendinnen heeft naar aanleiding van dat diner al een zelf een tochtje gemaakt. Maar ze was bij de Albert Cuyp en werd daar een beetje met de nek aangekeken. In ieder geval, het is misschien een cliché, maar ik geloof heel erg in dat je iets moet ervaren om iets te leren. En dat werkt echt zo met dit diner: mensen zagen hoe veel het was, en hoe mooi al dat eten was. Je krijgt een samengesteld maal, maar je kunt prachtige dingen maken! We hadden pepertjes met chocolade, perziken van de grill met balsamico siroop en rozemarijn, bruschetta van oud brood en een oneindige bak heerlijk rokerige baba ghanoush. Iedereen was echt onder de indruk. Het werd echt een verspillingsfeest, we hebben tot diep in de nacht muziek gemaakt.

Klinkt gezellig
Ja, maar we hebben mensen in mijn openingsspeech ook wel wat proberen te leren. Dat al die verspilling niet alleen zonde is van een goed maal, maar ook bespoten, gekoeld, vervoerd en verbouwd is. Er gaat zo veel energie verloren. Ik merk ook dat het thema begint te resoneren: vroeger hadden mensen bij dit idee een vies gezicht getrokken. Nu is het van: ‘Oh spannend!’. Initiatieven als Kromkommer, Inglorious fruits and vegetables, Discosoup, de Over Datum Eetclub, en restaurant Instock  zijn hier maar een paar fantastische voorbeelden van.

Er was niets vies aan dus?
Nou, ik was wel enorm veel tijd kwijt aan schoonmaken de volgende dag. Het hele huis zat vol met fruitvliegjes. En vaak is tweederde van je buit ook gewoon afval. Dat zal hoop ik in oktober, wanneer ik het dumsterdiner voor de Call to Action organiseer, wel over zijn.

Wat: DumpsterDiveDiner
Wanneer: 4 oktober
Waar: Amsterdam

Lees meer over de actie in de agenda.

Dit diner is onderdeel van een reeks acties die door heel Nederland plaatsvindt van 1 t/m 15 oktober in aanloop naar Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over de andere Call to Actions op www.oneworld.nl/wereldvoedseldag/calltoaction.

 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons