Zijn prestigeproject is de Dalton-school in Voorburg, waar hij een SpongeTop op heeft gelegd. “De leerlingen hadden eerst bij mij een project gedaan. Toen vroegen ze aan de schoolleiding: waarom heeft onze school geen groen dak? Nu zijn we het effect van het dak aan het meten. De temperatuurverschillen bovenop het dak en in de klaslokalen. En de afgifte van het hemelwater. Een standaard sedumdak neemt de helft van het water op en geeft het via verdamping terug aan de atmosfeer. De andere helft verdwijnt in de grondlaag, en wordt geleidelijk naar het riool afgevoerd. We zijn benieuwd hoe de SpongeTop zich in de praktijk gedraagt.”
Een sluitend verdienmodel heeft Roosendaal nog niet, maar hij wijst wel op de verlenging van levensduur van je dak. De dakbedekking gaat minimaal twee keer zolang mee. “Een standaard bitumendak kan in de zomer tot 80 graden opwarmen. Met een groen dak verlaag je dat tot 30 graden.” De energiebesparing laat zich nog wat lastig becijferen. ’s Zomers is het effect significant, ’s winters schommelt het. Als het groene dak vochtig is, isoleert het minder goed. Daarnaast, zegt hij, is de groenbeleving en een mooie leefomgeving moeilijk in geld uit te drukken.
Vooruitzicht van kokendhete steden
Met name Rotterdam – versteend en met 14,5 vierkante kilometer plat dak – gaat hard. In het Oude Westen begint een project waarbij bewoners groene daken met zonnepanelen kunnen combineren. De groene daken bekostigen ze uit de opbrengst van de zonnepanelen.
“Op de kale daken zag ik bij de afgelopen hittegolf het bitumen smelten
Maar hij ervaart nu wel de effecten. “Helaas deden niet alle buren mee. Maar op de kale daken zag ik bij de afgelopen hittegolf het bitumen smelten. Op ons dak ontstonden wel wat kieren tussen de sedummatten. Ik hield mijn hart vast. Maar uiteindelijk bleken de sedumplantjes zes weken droogte gewoon te kunnen doorstaan. En toen de regen viel, waren ze in een mum van tijd weer groen.”
“Een groen dak heeft geen vijanden
Roosendaal: “De gemiddelde stadsbewoner komt pas in beweging als het pijn doet. Als zijn uitbouw of slaapkamer in de zomer veel te benauwd wordt bijvoorbeeld.” Maar bij gemeentebesturen, woningcorporaties en Verenigingen van Eigenaren vindt hij steeds vaker een gewillig oor. “Ik ga binnenkort aan de slag in de Leidse Zeeheldenwijk. Het is een versteende buurt, die het regenwater slecht verwerkt.” Bij de hoog nodige renovatie komt ook de buitenruimte aan de beurt. “De ruimte is beperkt. Openbaar groen gaat al gauw ten koste van parkeerplaatsen en dat willen de mensen niet. Daar begin ik met groene gevels, die dezelfde voordelen hebben als een groen dak. Een groen dak – of een groene gevel – heeft geen vijanden.”
Heb je genoeg aan een eenvoudig sedumdak en kun je met de buren samen een offerte aanvragen voor je schuur, carport of het platte dak van je huis, dan ben je 50 à 60 euro per vierkante meter kwijt. Daar gaat dan in veel gemeenten nog een royale subsidie van tussen de 20 en 30 euro per vierkante meter vanaf. Zelf doen met speciale pakketten kán bij een eenvoudig dak en bespaart aanzienlijk.
De kosten lopen op als je een intensiever begroeide daktuin wil, met verschillende planten die insecten en vogels aantrekken. Voor extra waterberging betaal je nog een opslag van enkele tientjes.
Bezit je zelf geen plat dak, maar heeft je huurhuis wel een dakterras, dan moet je je huisbaas overtuigen. Vertel je huisbaas dat hij subsidie kan krijgen, de levensduur van zijn dak verlengt én heel tevreden huurders krijgt omdat ze niet meer wegbranden op het dakterras.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand