De Sustainable Development Goals zijn de doelen van de Verenigde Naties voor een duurzame en eerlijke wereld in 2030. De thema’s lopen uiteen van schoon drinkwater en klimaatactie tot gelijkheid tussen man en vrouw. Behoefte aan meer informatie? Kijk op de website van SDG Nederland.
“Shame on you, Nederland”
In een lijst van 28 lidstaten scoort Nederland scoort hoog op landbouwproductiviteit, maar bungelt onderaan als het gaat om biologische landbouw. Kan er met trots over productiecijfers worden gesproken, als deze vorm van productie vervuilend is? En dit is niet het enige voorbeeld waarbij het alleen op het eerste gezicht goed lijkt te gaan. Nederland staat op de vierde plaats met het percentage vrouwen in het parlement, maar staat onderaan de lijst wat betreft het aantal vrouwen in leidinggevende posities. Anno 2018 kan Nederland het zich niet veroorloven ver achter te lopen op de rest van de wereld.
“Anno 2018 kan Nederland het zich niet veroorloven zo ver achter te lopen op de rest van de wereld
Eindeloos polderen
“Op plekken waar na jaren van investeren de situatie rond mensenrechten niet is opgeknapt, moet een grens worden getrokken
Zo kan het ook
Buijs-Glaudemans ziet in Nederland een gebrek aan urgentie. “Met een zevende plek op de World Happiness Index, lijkt er in ons land geen vuiltje aan de lucht.” De burgemeester deelt de “licence to kill”-mentaliteit van Koornstra. Zij ziet de SDGs als legitimatie om harde actie te nemen.
Een andere positief idee komt van Atzo Nicolaï, directeur van DSM. Hij stelt dat duurzaamheid tegenwoordig ook een verdienmodel kan zijn. Deze win-win situatie moet volgens hem duidelijker worden voor het bedrijfsleven. Echter, bij de groene revolutie in het bedrijfsleven bestaat wel het risico op green-washing.
Een “oplossing voor alles” lijkt nog ver, maar na een energiek debat volgt toch een constructief idee: “Industrialiseer hennep.” Food for thought…
Foto’s: Jontsje Fennema/Viktor Hanacek
Dit artikel verscheen eerder op SDG Nederland.
- ‘Hoe duurzaam is het regeerakkoord?’ is een initiatief van Partos, MVO Nederland en het SDG Charter ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand