Een watervriendelijke oliebol

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De informatie over de oliën komt uit een blog die Corné van Dooren eerder schreef voor OneWorld.

Niet iedereen vindt ze even lekker, toch vliegen ze elk jaar weer als warme broodjes over de toonbank: oliebollen. De afgelopen jaren heeft de vetvrije frituurpan al haar intrede gedaan, toch wil de diehard oliebolfan de naam van het goedje eer aan blijven doen en de bollen in het vet laten sudderen. Maar voordat die olie olie werd, er is al een hoop water gebruikt. Dat waterverbruik zit 'm in de productie van het gewas waar de olie van is gemaakt (bijv. zonnebloemen of maïs) en de bewerking tot de uiteindelijke olie. Daardoor is de zogeheten watervoetafdruk van zo'n oliebol, zonder de ingrediënten van de bol zelf, al behoorlijk groot.

Kies de juiste olie
Voor de bereiding van een normale maaltijd is vaak niet meer dan een eetlepel olie per persoon nodig, voor het bakken van een oliebol gaat het echter om grotere hoeveelheden. Het gebruik van een hele pan zonnebloemolie om in te frituren staat gelijk aan ongeveer 10.000 liter water! En wie enigszins aan hygiëne denkt moet dat ook nog eens om de zoveel tijd vervangen. Genoeg reden om dat op een wat (water-) vriendelijkere manier te doen.

Maar welke olie is hiervoor geschikt als je een zo klein mogelijke watervoetafdruk voor je rekening wilt nemen? Dat hangt vooral af van waar het hoofdbestanddeel van de olie wordt verbouwd en waar het bewerkt wordt tot olie. Zo vindt de meeste productie van maïsolie, koolzaadolie en raapzaadolie in Noord-Europa plaats, een gebied waar genoeg water valt door neerslag en dus grondwater ontlast. Soorten als kokosolie, sesamolie en pindaolie komen vaak uit droge gebieden in Afrika, die door het onttrekken van water uit de bodem verder verwoestijnen. Zonnebloemolie, sojaolie, palmolie en rijstolie zitten qua watergebruik hier ergens tussenin. 

Van de drie meest watervriendelijke oliën is raapzaadolie het meest geschikt om te gebruiken als frituurolie en daar zou je aan het eind van het jaar dus de oliebollen in kunnen laten sudderen. Zonnebloemolie komt als geschikheid voor frituurvet nog iets beter uit de bus, maar heeft dus zoals gezegd een iets grotere watervoetafdruk.

Frituur bewust
Als liefhebber van een oliebol mag je dus best het vet laten pruttelen deze laatste dagen van het jaar, maar met een bewuste keuze van de olie kun je met een lage watervoetafdruk het jaar uitstappen. Denk ook nog aan de hoeveelheid olie die je gebruikt, de hele pan hoeft echt niet tot de rand gevuld. Veel bakplezier en een watervriendelijk 2017 gewenst! 

Foto: cc

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons