‘Om klimaatverandering te stoppen, moeten we zelf in actie komen’

Dit weekend wordt de grootste bruinkolenmijn van Europa bezet door een groep activisten onder de naam ‘Ende Gelände’. Waarom? Omdat de 23ste Klimaatconferentie (COP) plaatsvindt in Bonn. Terwijl wereldleiders in chiquere warme zalen het klimaat bespreken, gaan 50 kilometer verderop honderden activisten van over de hele wereld de open pit mijn in. OneWorld’s Jaël doet verslag van de actie, hier en op Twitter.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Dit jaar zijn eigenlijk de Fiji-eilanden in de Stille Oceaan de gastheer van de klimaatconferentie. Ironisch genoeg dreigt er op de eilanden een constant overstromingsgevaar door klimaatopwarming. Daarom heeft Duitsland aangeboden om de COP te laten plaatsvinden in haar voormalige hoofdstad Bonn. Toevallig of niet, ligt direct daarnaast in het Rijnland, vlak over de grens van Limburg, de grootste kolenmijn van Europa. Want hoewel Bondskanselier Merkel internationaal voor klimaatbescherming pleit, laat zij in haar eigen land kolen uitgraven en is Duitsland wereldmeester in bruinkolenuitstoot.

Sinds ‘Ende Gelände’ (‘Tot hier en niet verder!’) in 2015 voor het eerst een mijn bezette, is het aantal mensen elk jaar enorm gegroeid. Het is een jong actieverbond van mensen uit anti-nucleaire en anti-kolenbewegingen; grassroot klimaatactiegroepen, grote milieuorganisaties, linkse politieke groepen en vele andere campagnes, verbonden en netwerken. Wat deze mensen delen is een geloof dat om klimaatverandering te stoppen, we zelf in actie moeten komen.

Ook al hebben in 2015 op de 21ste COP in Parijs 180 wereldleiders hun handtekening gezet onder het besluit dat de opwarming van de aarde niet boven 2 graden Celsius mag gaan, toch hebben niet veel regeringen daadwerkelijk actie ondernomen om CO2-uitstoot te verminderen. Gisteren liet Liset Meddens, directeur van de actiegroep Fossielvrij NL, weten dat uit het Pensioenklimaatlabel rapport is gebleken dat zelfs de meest duurzame pensioenfondsen van Nederland investeren in strijd met de klimaatdoelen van Parijs. Bovendien constateert ShareAction in een rapport dat Shell in haar langetermijnstrategie rekening houdt met 5 graden Celsius opwarming, ver boven de 2 graden van het Parijse Klimaatakkoord.

‘Ende Gelände’ roept daarom op tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Ze willen niet wachten tot politici daadwerkelijke besluiten nemen, want dan is het te laat. Klimaat moet boven profijt gezet worden, en wel nu.

Jaël sluit zich dit weekend aan bij de activisten omdat ze vindt dat we zelf in actie moeten komen. In Bonn worden zaterdag workshops gegeven over het milieu, klimaat en actievoeren. Zondag gaat ze mee de kolenmijn in, om duidelijk te maken dat praten niet meer werkt. Voor haar is klimaatopwarming een cruciaal thema. De weinige interesse die politici erin hebben laat volgens haar zien hoe kortzichtig ze zijn.

“Het is een politiek-economisch thema, en ons huidige politiek-economische systeem is gebouwd op groei, geld en uitbuiting”, stelt Jaël. Volgens haar moet dit systeem veranderd worden; de economie moet voor de mensen en natuur zijn, niet andersom. Daarom moeten we volgens haar onze eigen stemmen gebruiken om verandering te brengen. System Change, not Climate Change is één van de slogans van het actieverbond.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons