Fairtrade Coke legt eerlijke lijntjes

In Europa consumeren we zo’n 355 kilo cocaïne per dag. Maar liefst 30.000 lijntjes verdwijnen in Amsterdamse neuzen. Veel producten dragen inmiddels een fair trade label, maar hoe fair trade is onze cocaïne? Stichting Fairtrade Coke ziet een meer humane oplossing in Bolivia.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Terwijl we steeds meer weten over het geweld en de corruptie achter de cocaïnehandel, verandert dat weinig aan de vraag naar het spul. De consument loopt weinig gevaar, op het risico van verslaving na; maar dat ligt anders voor de producenten en smokkelaars. De handel in coke gaat gepaard met veel criminaliteit. Mexico heeft een der hoogste moordcijfers ter wereld, en ook elders in Latijns-Amerika vallen duizenden doden per jaar. De corruptie en omkoperij die nodig is om cocaïne de grens over te krijgen, ondermijnt het rechtssysteem, waardoor het geweld alleen maar erger wordt. En dat allemaal voor een half uurtje plezier van de feestende consument.

Op zoek naar oplossingen

De stichting Fairtrade Coke denkt een oplossing te hebben gevonden in Bolivia. In een VN-verdrag van 1961 is bepaald dat coca, net als cocaïne, op de lijst van verboden middelen staat. Het idee daarachter was dat je, door de cocateelt te bestrijden, de cocaïneproductie kon beperken. Sinds het aantreden van president Evo Morales in Bolivia liggen de zaken anders: Morales heeft zich dat VN-verdrag opgezegd, en reguleert nu zelfstandig de cocateelt. Zijn argument: coca was in het pre-koloniale tijdperk een belangrijk cultureel, sociaal en medicinaal gewas. Daarnaast biedt coca ook legale economische mogelijkheden voor Bolivia, zoals de productie van bloem, meel, tandpasta en thee. De terugtrekking uit het VN-verdrag heeft ervoor gezorgd dat de Boliviaanse cocateelt niet langer met geweld wordt bestreden, dat de teelt voor cocaïne is teruggedrongen, en boeren minder makkelijk verleid worden om over te stappen op de illegale cocaïnehandel. Het verbod op de cocateelt via het VN-verdrag blokkeerde deze opties.

Export van cocaïne blijft natuurlijk illegaal. Het probleem is dat Bolivia geen invloed heeft op de vraag naar cocaïne. En zolang omliggende landen als Colombia en Peru geld blijven zien in cocaïnehandel zullen er geen drastische veranderingen plaatsvinden.

Realiseren van het plan

De Europese Unie heeft al veel subsidie gestoken in de monitoring van de cocaregulering. Vanuit Europa is er veel steun voor Bolivia, maar de Verenigde Staten blijft dwars liggen. Fairtrade Coke wil het succes van de Boliviaanse aanpak verspreiden naar andere coca-producerende landen. Hiermee wil Fairtrade Coke stimuleren dat andere landen het voorbeeld van Bolivia volgen en de Verenigde Staten zich meer openstelt voor een alternatieve aanpak.

Fairtrade Coke wil verhalen opdiepen in Bolivia en op zoek gaan naar alternatieven voor de war on drugs. https://www.voordekunst.nl/projecten/5224-fairtrade-coke-legt-eerlijke-lijntjes

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons