De restanten van een huis midden in de Javazee in de stad Pekalongan aan de noordkust van het eiland Java. Overstromingen daar hebben huizen niet alleen volledig onder water gezet, maar soms ook verwoest en het gebied onbereikbaar gemaakt. Beeld: Irene Barlian
Fotoreportage

Fotograaf Irene Barlian brengt ode aan ‘haar’ zinkend Java

Weinig steden zinken zó snel als de Indonesische miljoenenhoofdstad Jakarta, op het eiland Java. Duizenden kilometers verderop is de regering zelfs al een nieuwe hoofdstad aan het bouwen. Fotograaf Irene Barlian legt haar geboorte-eiland en zijn bewoners vast nu dat nog kan: ‘Als we zo doorgaan, verdwijnt de grootste archipel ter wereld in zee.’

Verschenen in OneWorld Magazine in maart 2023.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Weet jij wat hier aan de hand is?’ vroegen veel bewoners van de noordelijke kustplaatsen rondom Jakarta toen de Indonesische fotograaf Irene Barlian (33) hen bezocht. Hun huizen worden opgeslokt door de zee, maar ze weten vaak niet waarom. Barlian: “Hoe kan het dat de mensen die direct geraakt worden door de gevolgen van klimaatverandering niet weten waarom dit gebeurt?”

 

Siti Mardyan Budhiastuti (54) poseert in haar huis in Semarang, Java. “We hebben ons huis vijf keer gerenoveerd sinds 1997.” Ze wil graag vertrekken, maar kan geen koper vinden voor haar huis.

 

De fotograaf is zelf geboren en getogen in Jakarta – de stad die bekendstaat als een van de snelst zinkende steden ter wereld – op het eiland Java. Massale erosie, de stijging van de zeespiegel en het verliezen van natuurlijke mangroves aan de visserij zorgen er samen voor dat het kustgebied afbreekt. Volgens een rapportage van het IPCC lopen 23 miljoen kustbewoners in Indonesië in 2050 risico op jaarlijkse overstromingen. “Als fotograaf is het mijn verantwoordelijkheid om deze catastrofe vast te leggen, voornamelijk voor de Indonesiërs zelf. Ik wil dat bewoners en beleidsmakers weten dat we enorm lijden onder de gevolgen van klimaatverandering. Het is niet iets wat zich ver weg afspeelt: het gebeurt hier en nu.”

 

Siti Darwati helpt haar man vissen omdat ze geen bootbemanning kunnen betalen. “Ik moet me verstoppen als er andere boten passeren, omdat mijn man zich ervoor schaamt dat hij een vrouw meeneemt om te vissen.”

Siti Darwati (35) en Musaqori (38) trekken het visnet voor blauwe zwemkrab omhoog. Tien jaar geleden was er krab in overvloed. “Nu zijn we dankbaar dat we er twee kilo van hebben gevangen”, zegt Musaqori.

 

In de periode 2020-2021 maakte ze de fotoserie The Land of the Sea, waarin ze de sociale, economische en culturele impact van klimaatverandering aan de kustlijn van Jakarta vastlegde. Ze zocht naar manieren waarop mensen zich aanpassen aan de veranderende levensomstandigheden en zag de grote rol van vrouwen daarin. In Pekalongan, Centraal-Java, bezocht ze bijvoorbeeld een ambachtsfamilie gespecialiseerd in de traditionele textieldruktechniek batik. Door de snelle stijging van de zeespiegel zijn ze niet alleen genoodzaakt om de fundering van hun huis telkens weer te verhogen, maar uiteindelijk ook om over te gaan op minder kostbare manieren van geld verdienen, zoals visserij. Het laat zien hoe klimaatadaptatie ten koste gaat van cultureel erfgoed, maar Barlian maakt ook zichtbaar hoe weerbaar mensen kunnen zijn midden in een tragedie.

 

Kinderen zwemmen naast de Wal Adhuna moskee in het noorden van Jakarta. Wat vroeger een plek van aanbidding was, wordt nu gebruikt als visplek en recreatiegebied.

Een man wandelt boven op een gigantische zeewering. De zee wordt verder bedwongen door de bouw van een waterreservoir en het herwinnen van land in noorden van Jakarta.

Sterke golven beuken voortdurend tegen de huizen in Pekalongan, Java. Veel huizen staan volledig onder water; toch blijven veel mensen door de werkgelegenheid in de toeristische havenstad.

 

De fotoserie is nog onaf, vertelt Barlian. “De impact van klimaatverandering in Indonesië beperkt zich niet tot mijn thuiseiland Java. Ik wil ook de desastreuze gevolgen en overlevingsverhalen vastleggen op de andere eilanden, ook daar voor bewustwording zorgen. Het is cruciaal dat we begrijpen hoe onze toekomst eruit kan zien als er geen actie wordt ondernomen. Als we op dit tempo doorgaan, zal de grootste archipel van de wereld, ons thuis, verloren gaan in de zee.”

 

Een vrouw zit op haar verhoogde balkon bij haar huis in Timbulsloko, Java. In 2010 kwam voor het eerst het zeewater tijdens vloed, uiteindelijk liep het hele dorp onder water.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons