Gedwongen arbeid op Braziliaanse koffieplantages

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Twee van 's werelds grootste koffiebedrijven, Nestlé en Jacobs Douwe Egberts, die samen 40 procent van de mondiale koffiemarkt uitmaken, zeggen niet altijd te weten waar hun koffie precies vandaan komt. Dit werd duidelijk uit een onderzoek van Danwatch, waarin wordt aangetoond dat er op grote schaal mensenrechten worden geschonden op Braziliaanse koffieplantages. 

Koffieplantages in Brazilië 

Brazilië levert wereldwijd 30 procent van alle koffie en is daarmee de grootste koffie exporteur ter wereld. Danwatch heeft zeven maanden onderzoek gedaan naar de koffie-industrie in Brazilië en heeft geconcludeerd dat de arbeiders op sommige plantages leven en werken onder zeer slechte omstandigheden. Volgens het Deense onderzoeksbureau is er sprake van schuldslavernij, kinderarbeid, slechte woonomstandigheden en contact met gevaarlijke bestrijdingsmiddelen zonder goede bescherming. Daarnaast werken er ook arbeiders zonder arbeidscontract. 

Nestlé en Jacobs Douwe Egberts

Nestlé en Jacobs Douwe Egberts hebben gezegd dat er een mogelijkheid bestaat dat hun koffiebonen afkomstig zijn van koffieplantages in Brazilië waar mensenrechten worden geschonden. Zij weten namelijk niet exact van welke plantages hun koffiebonen afkomstig zijn. Nestlé stond eerder ook al in de schijnwerpers omdat zij koffiebonen hadden gekocht van twee plantages waar de Braziliaanse autoriteiten afgelopen zomer arbeiders hebben bevrijd van gedwongen arbeid.    

Zowel Nestlé als Jacobs Douwe Egberts hebben ethische codes opgesteld om de mensenrechten van hun arbeiders te beschermen en leveranciers te mijden die zich schuldig maken aan kinderarbeid of gedwongen arbeid. Nestlé zegt dat gedwongen arbeid een moeilijk te tackelen probleem blijft in Brazilië.  De firma beweert dat geen enkel bedrijf met 100 procent zekerheid kan zeggen dat ze deze vorm van slavernij volledig uit de koffieproductieketen kunnen weren.  

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons