Goede voornemens die ook de wereld een plezier doen (#4: eet de beste chocolade)

Eindelijk haalbare goede voornemens! We verzamelden alle praktische tips uit onze magazines van afgelopen jaar. Van betere chocola eten tot minder water gebruiken: gebruik deze tips als goede voornemens.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

1. Plastic scheiden als een pro

‘Makkie!’ zou je denken, en dat is het ook, maar je moet het wel even doen. Dus koop een tweede prullenbak of maak die keukenla leeg waar je toch eigenlijk niks mee deed en begin met scheiden.

Plastic scheiden is zinvol, maar sommige gemeenten halen het zelf in de afvalscheidingsinstallatie uit het restafval. Lekker makkelijk, voornemen gehaald. In sommige gemeenten mogen blik en drankenkartons ook bij het plastic afval. Check het bij jouw gemeente! Verder moet je plasticafval niet in elkaar proppen want de verschillende soorten plastic moeten op verschillende manieren gerecycled worden.

Ook kan de sorteerinstallatie plastic met etensresten slecht herkennen, zorg dus dat het schoon is. Let daarnaast op wat je koopt: Hoe zuiverder de verpakking – één soort plastic met weinig toevoegingen – hoe beter te recyclen. En last but not least, bioplastic moet bij het restafval.

Plastic scheiden als een pro

Wat is ‘Hoe zit het met…?’

In vier edities van het magazineconcept ‘Hoe zit het met?’ zocht OneWorld in 2019 alles uit wat je als bewuste consument moet weten over plastic, water, geld en cacao. De magazines kwamen tot stand met een financiële bijdrage van bedrijven en organisaties die zich middenin deze sectoren bevinden.

Naast de magazines organiseerde OneWorld na elke publicatie een OneWorld Live in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam: de belangrijkste spelers rond het thema van dat kwartaal werden uitgenodigd om, eerst in besloten setting en daarna tijdens een publiek evenement, samen en met het publiek te praten over wat er beter kan en moet in hun keten.

2. Wees solidair met water

Gebruik in 2020 minder water. En dan gaat het maar een klein beetje over tijdens het tandenpoetsen de kraan open laten staan. Want 97 procent van de ruwweg 4100 liter(!) water die de gemiddelde Nederlander per dag gebruikt zit ‘m in dingen die je eet, draagt en koopt.

Daarom moet je rekening houden met de producten die je koopt. Eet niks uit droge gebieden. Bijvoorbeeld noten en dadels uit Iran: dan onttrek je water aan gebied waar al schaarste is. Wat kan je wel eten komend jaar? Peulvruchten! Die hebben maar heel weinig water nodig om te groeien, en zijn bovendien goed voor de bodem.

En natuurlijk: eet minder dierlijke producten. Laat vooral je biefstukje liggen en eet in plaats daarvan een sojaburger. Een hamburger van 150 gram uit Nederland kost 1000 liter water om te maken. Dat water is vooral nodig voor het verbouwen van veevoer, zoals soja, gras en maïs. Een sojaburger kost maar zo’n 160 liter. Je hoeft voor één sojaburger veel minder gewas te verbouwen en te irrigeren dan voor een hamburger. Een koe moet immers haar hele leven gewassen eten voor ze in een hamburger verandert.

En in tijden van droogte in Nederland: korter douchen en je tuin sproeien met opgevangen regenwater.

Je watervoetafdruk is behoorlijk ruk

3. Omzeil het kapitalisme

Klinkt heftiger dan het is. Vooral handig voor je eigen portemonnee en daarmee komt je geld niet bij verkeerde partijen terecht. Dus repareer die kapotte stofzuiger. Ben je zelf niet zo’n handige Harry? Dan zitten de gepensioneerde technici en andere klusfanaten voor je klaar bij de Repair Café’s overal in het land. Klaar terwijl je wacht.

En als je dan toch aan het wachten bent, maak je je eigen schoonmaakmiddel van niets anders dan vet, water en groene zeep. En haal je groenten – als je geen tijd hebt voor een eigen moestuin – direct bij de boer. Dat kan met een oogstabonnement of door een gewas of dier te adopteren bij de (stads)boer in de buurt. Doordat de boer direct aan jou verkoopt wordt hij niet door allerlei tussenhandelaren onderdrukt.

Koop daarnaast niet alles wat je nodig hebt zelf, maar leen eens een schroevendraaier of een auto van je buurvrouw. Boeken kun je lenen bij de bibliotheek (kinderen tot 18 jaar zijn gratis lid) en geef je overbodige spullen en eten weg. Er zijn allerlei handige websites voor het weggeven (of ophalen) van: moestuinoverschotten, voedsel en maaltijden, meubilair en (kinder)kleren.

En haal je geld van de bank en verstop het onder je matras, dan kan de bank het niet in louche wapenbedrijven investeren. Gaat dat te ver? Stap dan over naar een duurzamere bank.

Hier gaat jouw spaargeld naartoe

4. Eet betere chocola

Waarom behandelen we een luxeproduct als chocola niet zoals we een fles goede olijfolie of dure wijn wel behandelen?, vroeg hoofdredacteur Seada Nourhussen zich af. Cacaoboeren leven ver onder de armoedegrens en keurmerken zijn er meer voor om jouw schuldgevoel te sussen. Want ook bij cacao met keurmerken krijgen cacaoboeren nog lang niet genoeg betaald.
Voor een eerlijke reep chocolade betaal je al snel 6 tot 10 euro per 100 gram. Journalist Channa Brunt overdenkt haar eigen chocoladegewoontes: ‘Nee, ik zie mezelf niet elke week naar een chocolatier gaan om 6 euro aan een reep uit te geven. Maar is dat eigenlijk nodig, elke week chocolade?’ Haar voornemen: ‘Ik word chocoladesnob.’

Zó hoort chocola te smaken

Komend jaar maakt OneWorld opnieuw vier magazines in het thema ‘Hoe zit het met?’. Daarin wederom praktische tips: wat kun je zelf doen voor een duurzame en eerlijke wereld? Dus zodra je deze voornemens hebt afgevinkt: wees gerust, ze worden aangevuld.

Hoe zit het met onafhankelijke journalistiek?

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons