Joris Baars, student International Development Management in Wageningen, is initatiefnemer van Seq foods. Met zijn actie Amsterdam Eats Insects wil Joris Nederlanders verleiden tot het eten van insecten en zo laten zien dat het eigenlijk hartstikke lekker is. Zijn actie is onderdeel van de EAT THIS! Roadtrip en vindt plaats op 13 oktober.
Hoe ziet de actie eruit?
“Op dinsdag 13 oktober 2015 delen we in ongeveer vijftien verschillende cafés door heel Amsterdam gratis insectenhapjes uit. In deze energy bar zitten gemalen krekels. Ook zit er een info-kaartje bij. Daarop staan de voordelen beschreven van insecten eten. Op één locatie staan we met een meelwormen kweekkit. Zo laten we zien hoe snel je meelwormen kweekt. In de bak zijn de meelwormen in verschillende groeistadia te zien. Ook hier delen we extra informatie uit over het eten van insecten.”
Zelf aan de slagJoris Baars ontwikkelde het recept: zoete notendadelreep met krekels.
Daisy Stauder van Bugbon maakte receptuur voor een zomerse couscous met meelwormen.
En wat zijn de voordelen van het eten van insecten?
“Insecten zijn niet alleen duurzaam, maar ook gezond. Per 100 gram meelwormen krijg je 45 gram eiwitten naar binnen. En de meesten smaken best lekker. Veel mensen beschouwen het eten van insecten nog niet als iets smakelijks. Met onze hapjes willen we het tegendeel bewijzen.
Ook willen we een markt creëren voor insecten, zodat ‘insectenboeren’ verder kunnen uitgroeien. Nu betaal je nog 40 euro voor 1 kilo krekels. Maar als het eten van insecten populairder wordt, en de vraag stijgt, dan kan de kiloprijs omlaag.”
Waarom zouden we insecten eten?
“Insecten hebben weinig water en ruimte nodig. Ze leven in de natuur ook dicht op elkaar. Voor de vee-industrie is juist veel land en water nodig. Veel landbouwgrond in de wereld wordt gebruikt voor de vee-industrie. Daarnaast stoot het kweken van insecten veel minder CO2 uit dan de vee-industrie.
Het punt is juist dat we maar zo’n 55 procent eten van de kip, terwijl je van insecten 80 tot 100 procent opeet.
Laatst kwam er uit een onderzoek dat kippen en insecten even snel voedsel omzetten in proteïne. Het kweken van insecten zou niet zo veel duurzamer zijn dan het kweken van kippen. Maar het punt is juist dat we maar zo’n 55 procent eten van de kip, terwijl je van insecten 80 tot 100 procent opeet.
Bovendien is er al veel onderzoek verricht naar welk kippenvoer het snelst wordt omgezet in proteïne. Daardoor krijgen ze nu de beste voeding. Bij insecten is er nog nauwelijks dergelijk onderzoek naar gedaan. Dus waarschijnlijk kunnen ze nog efficiënter proteïne omzetten. Daarom willen we een markt creëren, zodat er niet alleen meer vraag ontstaat, maar er ook meer onderzoek wordt gedaan zodat we de insectenproductie kunnen optimaliseren.”
Zo’n twee miljard mensen op de wereld eten al insecten
Waarom eten we nog geen insecten met zijn allen?
“Er moet nog een soort mindswitch plaatsvinden. Aan de andere kant: zo’n twee miljard mensen op de wereld eten al insecten. Als je kijkt op de wereldkaart wonen die allemaal op het zuidelijk halfrond. In het Westen vinden we het nog steeds een gek idee. Alhoewel: in Europa aten de Romeinen en de Grieken ook al insecten. Dit was niet voor arme mensen, het was juist een delicatesse. In elk geval is het eten van meelwormen en sprinkhanen geen eendagsvlieg.”
Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over de deelnemers van de Eat This Roadtrip, een initiatief van FoodGuerrilla. Zij helpen tien teams om wervelende good food acties – waarvan Amsterdam Eats Insects er een is – op te zetten en zo aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over het Eat This slotevent en acties bij jou in de buurt op FoodGuerilla.