“De crisis is groot, de onzekerheid in de wereld groeiende en de gevaren enorm. Maar toch is er een grote groep mensen die deze gevaren niet ziet.
Evolutie en de innovatie
Wat als het goed is opvalt, is dat er steeds minder tijd tussen de grote innovatiesprongen in de evolutie. Een volgende grote innovatiesprong is volgens Stikkers analyse niet ver weg. Alles is bovendien in een steeds toenemende versnelling gekomen vanaf het moment dat de mens zelf uitvindingen en ontdekkingen is gaan doen. Op de schaal van de wereldgeschiedenis ging het toen opeens razendsnel.
Mensen die denken
Toch is het belangrijk om stil te staan bij die moeilijk meetbare consequenties. Zeker omdat ontwikkelingen nu zó snel gaan, dat niet direct duidelijk is wat de gevolgen zullen zijn. We weten bijvoorbeeld nog niet zeker wat de consequenties zijn van je smartphone dichtbij je hoofd houden. Zoals ooit gebeurde met het gat in de ozonlaag en sigaretten, zullen we er op een bepaald moment achter komen hoe schadelijk de straling van smartphones is. Door de snelle veranderingen lijken de problemen zich op te stapelen.
Het IPCC, het klimaatpanel van de VN, bevestigde onlangs nog de ernst van het klimaatproblemen. Eerst dacht men dat het overdreven was, maar nu blijkt het toch echt waar. Ook lijken de verbanden tussen klimaatverandering, armoede, migratie, vermogensongelijkheid, economische en geopolitieke onrust, het opraken van schoon water en de verwoestende druk op de biodiversiteit steeds zichtbaarder te worden. Niet voor niets stelde de VN in 2015 zeventien duurzaamheidsdoelen die in 2030 gehaald moeten zijn. Vrij vertaald vormen gelijkwaardigheid en eerlijke verdeling, een betaalbare duurzame energievoorziening en ‘power to the people’ daarin een belangrijke rode draad.
Pijnlijk onmachtig
“De grootste vernieuwingskracht komt, zo leert de geschiedenis ons, bij gewone mensen in de straat vandaan.
De huidige klimaatdiscussie legt echter de onmacht van ons land pijnlijk bloot, terwijl wij koploper zouden kunnen zijn. De grootste vernieuwingskracht komt, zo leert de geschiedenis ons, bij gewone mensen in de straat vandaan. De mkb’ers en uitvinders in hun spreekwoordelijke schuurtjes. Familiebedrijven die van oudsher meer kijken naar de lange termijn. Vanuit deze bezorgde burgers is nu een nieuwe positieve politieke beweging ontstaan, met de evenzeer veelzeggende naam Code Oranje, die meedoet aan de Provinciale Statenverkiezingen 2019. Bestuurlijke vernieuwing, menselijke doelen en een eerlijke samenleving waarin iedereen mee kan doen staat bij deze beweging centraal. Deze groep van voorvechters, waar ik me sinds kort aan heb verbonden als kandidaat Eerste Kamerlid, wil dat de oplossing-gedreven Nederlander nu ook in de politiek een stem krijgt. Hun initiatieven en vernieuwende successen moeten juist nu gehoord worden. In het belang van Nederland en de rest van de wereld.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand