Vorige week heb ik besloten om minder te gaan vliegen: één keer in de twee jaar. Dit jaar vlieg ik al naar Japan, dus die mooie berg op La Palma zal nog minstens tot 2020 moeten wachten. En dat is niet alles; naast mijn vlieg-afkickprogramma heb ik mezelf op CO2-dieet gezet. Ik wil onderzoeken of ik de 2750 kilo CO2 die mijn retourtje Japan kost, kan compenseren door in mijn dagelijks leven minder uit te stoten. De worsteling van een Groenmens, zou Tegenlicht het noemen. Deze keer duik ik in wat ik eet en drink: kan ik daar een verschil mee maken?
Minder of geen vlees en vis
“Als ik mijn Japan-uitstoot alleen met vegetarisch eten wil compenseren, ben ik 6 jaar bezig
Vegetarisch versus veganistisch
Oké, dat is niet ambitieus genoeg. Veganistisch dan? Dat bespaart 850 kilo CO2-uitstoot per jaar en dan ben ik voor Japan in iets meer dan 3 jaar klaar. 3 Dat weekje uit schuldgevoel veganistisch koken na een trip naar New York, waar ik het vorige week over had (Sorry Samuel Levie, dit is de laatste keer dat ik jouw uitspraak erbij haal), zou dus eigenlijk drie jaar moeten duren. DRIE jaar. 4.
“Na een tripje New York zou je drie jaar veganistisch moeten koken
Stoppen met vlees was voor mij helemaal niet zo moeilijk. Maar geen KAAS? Die gele blokjes staan in de top 5 van mijn levensgeluk. Als ik kon zingen, zou ik kaas een serenade brengen. Welke soort maakt met niet uit: de romige, de brokkelige, die met gaatjes, de stinkende…
Niks meer in de prullenbak
“Die geplette banaan ga ik dus toch maar opeten
Volgens Milieu Centraal scheelt het 210 kilo CO2 per jaar als je voedselverspilling voorkomt. In ieder geval thuis geen voedsel meer weggooien, dat moet te doen zijn. Dus ook niet meer te veel koffie zetten (anders moet ik dat koud opdrinken, jak!).
Geen vliegende bosuitjes
“Eet in april liever geen krul-andijvie uit Nederland, maar wel aardpeer uit de VS
Wat kan ik bijvoorbeeld beter laten liggen in april, de komende maand? Bosui uit Chili, blauwe bessen uit Nieuw-Zeeland en snijbonen uit Kenia (allemaal per vliegtuig gekomen). Maar dus óók paprika, krul-andijvie en aardbeien uit de Nederlandse kas. 7 Wat dan weer wél prima kan, is aardpeer uit de VS (per boot gekomen) en andijvie uit Spanje (per vrachtwagen gekomen).
En hoeveel CO2 scheelt het als ik me hieraan houd? Milieu Centraal heeft niet alleen CO2 meegerekend, maar ook de milieu-aspecten landgebruik, energiegebruik en waterschaarste. Maar als je puur naar CO2-besparing kijkt, kom je als je de kalender volgt op 50 kilo CO2 per jaar. Hmm, dat is voor mijn doel van 2750 kilo besparen niet heel veel, maar we gaan voor elke kilo!
Puzzelen met kilo’s
- Dat zit hem voornamelijk in methaan, een broeikasgas dat 21 keer sterker is dan CO2. Door te rekenen met CO2-equivalent kun je het effect van methaan uitdrukken in CO2 ↩︎
- [2750 kilo CO2 van een retourtje Japan] / [455 kilo CO2 besparing per jaar door vegetarisch te leven] = 6 jaar ↩︎
- [2750 kilo CO2 van een retourtje Japan] / [850 kilo CO2 besparing per jaar door veganistisch te leven] = 3,2 jaar ↩︎
- De CO2-uitstoot van een retourtje New York is vergelijkbaar met die aan een retourtje Japan ↩︎
- Ook dit kun je weer omrekenen naar CO2-equivalent ↩︎
- 850/12×3= 212,5 ↩︎
- Dit is het hele lijstje met wat je in april beter niet kunt kopen, volgens de groente-en-fruitkalender:
- -Paprika, rucola, krul-andijvie, aubergine, snijbonen, sperziebonen en aardbeien uit Nederland (komt uit verwarmde kas)
-Groene en witte asperges uit Peru (komt per vliegtuig)
-Bosui uit Chili of Mexico (komt per vliegtuig)
-Doperwtjes en peultjes uit Guatemala of Kenia (komt per vliegtuig)
-Snijbonen of sperziebonen uit Egypte of Kenia (komt per vliegtuig)
-Blauwe bes uit Nieuw-Zeeland (komt per vliegtuig)
-Bramen of frambozen uit Mexico (komt per vliegtuig)
-Lychees uit Thailand(komt per vliegtuig)
-Passievrucht uit Kenia, Tanzania, Vietnam, Zimbabwe, Zuid-Afrika (komt per vliegtuig)
-Rode bes uit Colombia, India, Nederland, Peru, Zuid-Afrika (komt per vliegtuig)
-Vijgen uit Brazilië of Argentinië (komt per vliegtuig)
- -Paprika, rucola, krul-andijvie, aubergine, snijbonen, sperziebonen en aardbeien uit Nederland (komt uit verwarmde kas)
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand