De meeste rechtse partijen dragen kernenergie aan als (deel van) de oplossing voor de klimaatcrisis die ook zij niet langer kunnen negeren. Links is ondertussen faliekant tegen. Doordat beide kanten hun standpunten aankleden met feiten die hun net goed uitkomen, horen we steeds niet het hele verhaal. Daarom op een rijtje: antwoorden op zes veelgehoorde vragen.
Wat is kernenergie?
Uranium is een natuurlijk, radioactief materiaal. De aardkorst is er rijk aan. Met een kilo uranium kunnen bijna zevenduizend Nederlandse huishoudens een jaar lang van elektriciteit worden voorzien. Hoewel niet onuitputtelijk is de uraniumvoorraad wel heel groot. Met het uranium dat direct voorhanden is, kunnen we wereldwijd honderd jaar lang evenveel energie opwekken als we nu jaarlijks met alle energiebronnen bij elkaar doen. Tellen we daar het nog onontdekte (maar wel verwachte) en het moeilijker bereikbare uranium bij op, dan zou de voorraad zelfs goed zijn voor honderddúizend jaar.
Kan kernenergie de klimaatcrisis oplossen?
Denk maar zo: in de winter is er weinig zon, terwijl we er thuis op los stoken om er warmpjes bij te zitten. Nu kunnen fossiele energiecentrales nog bijspringen, straks zou dat door kerncentrales gedaan kunnen worden. “Het duurt lang om een kerncentrale operationeel te krijgen, maar daarna kun je kolen- of gascentrales daadwerkelijk sluiten”, zegt Visscher. “Iets wat niet kan bij wind- en zonne-energie, hoeveel windmolens en zonnepanelen je ook bouwt.”
“Gemiddeld duurt het tien jaar voor een kerncentrale staat. Die tijd hebben we niet
Dat is precies wat Jesse Klaver (GroenLinks) tijdens het lijsttrekkersdebat bedoelde, toen hij zei: ‘We hebben nog maar tien jaar om klimaatverandering aan te pakken.’ Waarop Rutte reageerde: ‘Maar je hebt ook een doel voor 2050 – dat doel […] is klimaatneutraal. Dat ga je niet bereiken, meneer Klaver, zonder kernenergie.’
Wat kost het?
Dat de bouw van kerncentrales zo duur is, heeft met verschillende dingen te maken. Allereerst worden er veel eisen aan de centrales gesteld met het oog op veiligheid. Daardoor kan het bijvoorbeeld zo zijn dat kerncentrales sinds 2007 alleen maar duurder zijn geworden, terwijl wind- en zonne-energie juist steeds goedkoper worden.
De kosten van kerncentrales laten zich niet makkelijk afzetten tegen die van bijvoorbeeld windturbines en zonnepanelen. Wel is het veilig om te stellen dat nieuwe kerncentrales qua kosten per megawattuur niet kunnen concurreren met wind- en zonne-energie. De International Energy Agency maakt onderscheid tussen het bouwen van nieuwe centrales en het upgraden en daarmee langer openhouden van bestaande. Die laatste kunnen economisch concurreren met zon en wind, maar nieuwe centrales absoluut niet.
En hoe zit het met dat afval?
“Al het kernafval van de afgelopen vijftig jaar past in één voetbalstadion
Over hoeveel afval hebben we het nou precies? Volgens Visscher past al het kernafval dat geproduceerd werd sinds we in de jaren 70 zijn begonnen met kernenergie in één voetbalstadion. Natuurlijk wordt dat meer, zeker als we meer kerncentrales bouwen. Maar ter vergelijking: wereldwijd stoot de energiesector jaarlijks ruim 30 miljard ton aan CO2 uit. Het overgrote deel van de nucleaire brandstof (zo’n 97 procent) kan bovendien worden hergebruikt: Frankrijk haalt al 17 procent van zijn energie uit gerecyclede nucleaire brandstof.
En kernrampen dan?
“Doemscenario’s spreken tot de verbeelding
Op het moment draaien er wereldwijd al 440 centrales en haalt Frankrijk stilletjes al zo’n 70 procent van al haar elektriciteit uit kerncentrales. Vergelijk het met de luchtvaartindustrie: dat werd een van de veiligste sectoren, juist omdat vliegtuigrampen ons zoveel angst inboezemen. Het is goed om stil te staan bij de risico’s van kernsplitsing en natuurlijk spreken doemscenario’s tot de verbeelding, maar het gaat dus vooral heel vaak goed.
Wat vinden de politieke partijen?
“De huidige Tweede Kamer staat voorzichtig positief tegenover kernenergie
GroenLinks, PvdA en PvdD schrijven in hun verkiezingsprogramma’s voorstander te zijn van een ‘energiemix’, met een hoofdrol voor wind- en zonne-energie. Daarbij willen ze innovatiegeld steken in de verdere ontwikkeling van ‘groene waterstof’1.
Nederland CO2-neutraal in 2050, dat wil vrijwel elke partij inmiddels. Maar de route daarnaartoe verschilt: wenden we de klimaatcrisis af met een schone maar dure techniek, en zadelen we daarbij duizenden toekomstige generaties op met de rekening? Of zetten we in op innovatie en blijven we zoeken naar betere oplossingen waarvan we nog niet weten of ze op tijd beschikbaar en schaalbaar zijn?
- Waterstof is een gas dat we op het moment vooral produceren met gebruik van aardgas. Omdat daar wel degelijk CO2 bij vrijkomt, heet dat ook wel ‘grijze waterstof’. Groene waterstof is nog volop in ontwikkeling. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand