Minder vlees eten is een goede manier om je persoonlijke voetafdruk te verkleinen. Maar hoe goed je bezig bent als je dierlijke producten laat staan, is voor de gemiddelde consument vaak niet helemaal duidelijk. De Veggie app meet het effect van jouw eetgedrag door de besparing op land- en water verbruik, dierenlevens en CO2 uitstoot te laten zien.
Het ontwikkelen van de Veggie app is een familie-inspanning: broer Joris (24), zus Marloes (25) en schoonzus Isabella (26) delen een passie voor lekker maar bewust eten en een betere wereld. Zij staken de koppen bij elkaar en ontwierpen een gratis slimme, simpele en speelse app voor consumenten. Door je eetgedrag in de app in te voeren krijg je inzicht in hoeveel voetbalvelden land, douches water of CO2 uitstoot in de vorm van kilometers autorijden je bespaart als je let op je vlees, vis en zuivel consumptie. Op deze manier worden de milieueffecten van voedselproductie en de kracht van persoonlijke aanpassingen inzichtelijk; al na een kleine mindering in dierlijke consumptie schieten de statistieken omhoog. En dat werkt motiverend. Door makkelijke, goed te betalen recepten en een databank met interessante achtergrondinformatie toe te voegen hopen de ontwikkelaars een milieubewust eetpatroon te stimuleren.
Hoe is het idee voor de Veggie App ontstaan?
“Minderen met vlees, vis en zuivel heeft positieve effecten op allerlei zaken; CO2 uitstoot, je eigen gezondheid, ontbossing en landverbruik, dierenwelzijn en waterverbruik. Deze voordelen wilden we aan mensen duidelijk maken, maar uit ervaring weten we dat het niet gemakkelijk is zomaar je levensstijl aan te passen en anders te gaan koken. Tegelijk signaleerden we de opkomst van motiverende apps die inzichtelijk maken hoeveel je afvalt als je sport en beter eet, of hoeveel geld je bespaart als je stopt met roken. Dit bracht ons op het idee een app te ontwikkelen die inzichtelijk maakt hoeveel je kunt bereiken met kleine aanpassingen in je voedingspatroon, om zo mensen te motiveren milieuvriendelijker te koken en eten.”
Hoe werkt ie precies?
“De app bestaat uit drie onderdelen: informatie, recepten en statistieken. In de databank vind je artikelen over zaken als dierenwelzijn in de bio industrie, de gezondheidseffecten van vegetarisch eten of de milieueffecten van vleesproductie. De recepten helpen je gemakkelijk en goedkoop te koken met minder dierlijke producten. Ten slotte laten de statistieken zien hoeveel je ‘bespaart’ met minder dierlijke producten eten. Je vult in hoeveel dagen per week je geen vlees, vis en zuivel nuttigt en ziet in persoonlijke statistieken wat dit oplevert in de vorm van besparing op water- en landverbruik, vermindering van CO2 uitstoot en geredde dierenlevens.”
“De statistieken van de app zijn gebaseerd op gemiddelden. We raadpleegden verschillende bronnen om te komen tot de gemiddelde consumptie van dierlijke producten per Nederlander. Vervolgens verbonden we deze cijfers aan de kosten van deze consumptie in de vorm van water- en land verbruik, CO2 uitstoot en dierenlevens. Na het invullen van je persoonlijke consumptie maakt de app automatisch inzichtelijk hoeveel je bespaart ten opzichte van de gemiddelde Nederlander. Daarin is meegenomen hoeveel ‘vervuiling’ vervangende producten zoals peulvruchten, noten en groenten opleveren.”
Marloes van Leeuwen was verantwoordelijk voor de formule en baseerde haar berekening op verschillende wetenschappelijke metastudies, die duidelijke statistieken bevatten van de uiteenlopende kosten van dierlijke productie. Ze denkt een betrouwbare formule te hebben gevonden die een goed inzicht geeft in de impact van wat je laat staan. “De formule is gebaseerd op harde cijfers. Hoe langer je meedoet, hoe meer je spaart: na het laten staan van één hamburger heb je een hoeveelheid water bespaard gelijk aan een maand lang elke dag douchen, na een paar weken worden dat meerdere badkuipen. Of waar je begint met een aantal autoritten, kan je op den duur zelfs een vlucht naar Rome besparen door minder vlees te eten.”
Op welke doelgroep richten jullie je met deze app?
“We richten ons op de bewuste consument, maar binnen deze doelgroep willen we veel mensen faciliteren. Wat wij belangrijk vinden is dat elke stap gemotiveerd wordt, of je nou helemaal geen vlees meer eet of alleen poogt te minderen. Alle kleine stapjes maken een groot verschil, dat willen we laten zien. Ons doel is ook niet om met de vinger te wijzen en te zeggen dat je helemaal geen vlees of kaas meer moet eten. Dat gaat ver en is moeilijk vol te houden. Dit moet een motiverende app zijn, geen belerende. De statistieken laten progressie zien bij elk klein stapje en zo worden besparingen voor het milieu snel zichtbaar.”
Is niet juist de meeste winst te behalen bij mensen die zich nog helemaal niet bewust zijn van de nadelige gevolgen van vleesproductie en die elke week veel vlees consumeren?
“We denken dat het lastig is de stap te maken van helemaal niet bewust bezig zijn met vleesconsumptie tot plotseling statistieken bijhouden en actief minderen. Dan staat deze app zo ver af van iemands belevingswereld dat we betwijfelen of deze persoon de app überhaupt zal downloaden. Daarom richten we ons eerst op de doelgroep die al bewust bezig is met voeding of het milieu. Mensen die bijvoorbeeld nu al letten op waterverbruik, zien in de app dat minderen met vlees relatief meer waterbesparing oplevert. Het is op die manier gemakkelijk nog meer te doen voor het milieu. We hopen dat de eerste gebruikers een voortrekkersrol zullen vervullen. Als iemand in een vriendengroep begint met statistieken bijhouden en bewust eten, zal dit gedachtengoed zich verspreiden en gaan mensen misschien zelfs vergelijken en de competitie aan. De app kan bijvoorbeeld uitkomst bieden voor jongeren die net op kamers gaan en zelf gaan koken; makkelijke, goedkope recepten en toffe statistieken kunnen bijdragen aan het aanleren van een bewust voedingspatroon. Wellicht gaan we hierover nog wel eens gastlessen geven op middelbare scholen om zo een brede doelgroep te bereiken.”
Het inzichtelijk maken van snel oplopende besparingen brengt ook risico’s met zich mee. Als je na een paar weken geen vlees eten een autorit bespaart, ben je dan niet eerder geneigd om de auto te pakken, omdat je dit toch al gecompenseerd hebt door dat biefstukje te laten staan?
“Wij gaan er vanuit dat als je deze app gebruikt je graag iets wilt doen aan je voetafdruk, anders ga je geen statistieken bijhouden. De intentie is dat de app je in staat stelt bij te dragen aan een goed milieu door aanpassingen in je eetpatroon. Wij verwachten niet dat gebruikers dit dan weer zullen compenseren door bijvoorbeeld extra te gaan autorijden. Daarbij is de bio-industrie naast de duidelijke milieugevolgen ook dieronterend. Dat praat een extra autoritje niet goed, maar minder vlees eten draagt heel concreet bij aan dierenwelzijn. Dat vinden wij een belangrijke pijler waar we veel over schrijven in onze artikelen.”
Wat zijn jullie ambities voor de app?
“We hebben de app gemaakt om meer te kunnen doen dan alleen zelf minderen met dierlijke consumptie en kwaad zijn op de praktijken in de bio industrie. Geld hoeven we niet te verdienen met onze app, de winst zit in de statistieken. We bieden de app gratis aan en als wij 100 mensen kunnen bereiken die door deze app bewuster gaan eten, zouden we dit al geweldig vinden. Maar natuurlijk zou het prachtig zijn als veel meer mensen de app zien als een motiverende tool. Dan is de milieuwinst cumulatief en kunnen we samen veel bereiken.”
De Veggie App is gratis te downloaden voor Iphone en Android . Naam: Veggie App. Ontwikkelaar: Joris van Leeuwen.