1. Waarom is er enkele weken na Bonn vandaag weer een klimaattop?
De klimaattop van vandaag is te zien als de aftrap daarvoor, vertelt Klimaatgezant Marcel Beukeboom vanuit Parijs: “Heel 2018 staat in het teken van de verhoging van die ambitie en hoe we daar moeten komen. Daar horen allerlei tussenstapjes bij, we moeten momenten creëren waarop we dat gesprek met elkaar kunnen voeren. Vandaag is daarvoor na Bonn een eerste gelegenheid. Hier komen vooral de progressieve landen, bedrijven en organisaties samen.”
2. Welke Nederlandse spelers zijn erbij?
3. Kunnen we vandaag belangrijke besluiten verwachten?
“Dit is geen kopie van Bonn. Er zijn praatjes van bobo’s, maar de focus ligt op actie
Er liggen 12 verklaringen met concrete afspraken klaar die landen kunnen ondertekenen. De meeste bestonden al, zoals de anti-kolencoalitie waar Klimaatminister Wiebes in november zijn handtekening onder zette. Ze worden tijdens de One Planet Summit nog eens in het zonnetje gezet, zodat nog meer landen zich eraan verbinden.
Ook wordt er besproken hoe financiële sectoren kunnen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie. Jongerenvertegenwoordiger Martijn: “Waarschijnlijk maken grote private partijen vandaag in Parijs bekend dat ze geld in het klimaat gaan steken. Ik hoop niet dat mensen denken dat deze top een kopie van Bonn is. Je krijgt ook hier praatjes van bobo’s, maar de focus ligt wel echt veel meer op actie.”
4. Wat is er in Bonn eigenlijk bereikt, en wat ligt er nog open?
“Een Gender Action Plan moet de participatie van vrouwen in de energietransitie vergroten
Maar de belangrijkste uitkomst is de Fiji Momentum for Implementation. Dat document geeft richtlijnen voor de implementatie van het Parijsakkoord. Er staat in dat de landen op zoek gaan naar manieren om in een stroomversnelling te komen voor het behalen van de Parijsdoelen. Ook komt er in januari een online platform waar alle landen hun vooruitgang bijhouden. En er worden drie rapporten opgesteld: waar staan we, waar willen we heen en hoe komen we daar? Om dit proces te begeleiden, wordt de Talanoa-dialoog gebruikt. Dat is een traditionele gespreksvorm uit Fiji die leunt op transparantie, inclusiviteit en het opbouwen van wederzijds vertrouwen.
Vertrouwen, daar mag nog wel een onsje meer van komen. Het hete hangijzer in Bonn was de financiering van aanpassingen die nodig zijn om klimaatverandering het hoofd te bieden. In Parijs is besloten dat rijke landen vanaf 2020 jaarlijks 100 miljard zullen betalen aan armere landen om ze te helpen klimaatbestendig te worden. Maar door het terugtrekken van de VS heeft het vertrouwen van die landen een flinke knauw gekregen: komt dat geld er wel echt? In Bonn werd gepleit voor meer zekerheid, maar er is alleen nog eens extra onderstreept dat het geld van belang is. Dat blijft dus nog liggen tot COP 24.