Foto links: Zahra Reijs. Foto rechts: Ruth Nije Bijvank.
Interview

Restaurant Rotonde: ‘Van groenteresten maken we saus én brandstof’

Hoewel het Rotterdamse restaurant Rotonde pas twee jaar bestaat, werd het al opgemerkt door Michelin. Al die tijd was het menu vegetarisch, maar mede-eigenaar Birk Heijkants (27) laat alle opties open. Zo zouden er zomaar Amerikaanse rivierkreeftjes, waarvan er te veel in de Nederlandse rivieren zitten, op de kaart kunnen staan. ‘Die bedreigen namelijk de biodiversiteit.’

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

“We noemen onszelf niet vegan, lokaal of biologisch, omdat we ons niet willen vastpinnen op dit soort termen”, zegt mede-eigenaar Birk Heijkants over het idee achter het Rotterdamse restaurant Rotonde. “Zo houden we het gesprek open over wat duurzaam en toekomstbestendig is.” Hoewel ze zich niet willen beperken tot een uitsluitend veganistische of biologische kaart, hebben de eigenaren duurzaamheid hoog in het vaandel. “We maken ons zorgen over klimaatverandering en de gevolgen daarvan: milieurampen, groeiende ongelijkheid en onrechtvaardigheid. Een groot deel van klimaatverandering komt door de manier waarop we omgaan met eten en drinken. Plantaardig koken is duurzamer.”

 

Tweet dit

De naam Rotonde is onder andere een verwijzing naar hun circulaire manier van werken

Tweet dit

 

Rotonde serveert gerechten waarin groenten de hoofdrol spelen, zoals paddenstoel met nigella (zwarte komijn), peterselie en lavas (ook wel maggiplant) of palmkool met knolselderij, zeesla en boekweit. In hun tweejarige bestaan is het menu uitsluitend vegetarisch geweest, maar Heijkants sluit niet uit dat ze daar een keer vanaf zullen wijken, door bijvoorbeeld rivierkreeftjes op de kaart te zetten. “In Nederland maken Amerikaanse rivierkreeftjes massaal rivieroevers kapot en bedreigen zo de biodiversiteit.”

Veel producten die ze bij Rotonde gebruiken komen uit de omgeving, zoals watermunt die langs oevers in de buurt groeit. “Die heeft een zachtere smaak dan gewone munt. We maken er pepermuntjes van die we aan het einde van de avond aan onze gasten geven.”

 

Birk Heijkants (27) studeerde Journalistiek aan de Hogeschool van Utrecht. Hij werkte als freelancer voor OneWorld, de Volkskrant en het culinaire magazine Bouillon. Daarnaast was hij gastheer in verschillende restaurants. In 2021 opende hij met zijn vriend Roy Lammers (31) en oud-collega Jord Coree (30) restaurant Rotonde in Rotterdam. Het idee voor Rotonde kregen ze tijdens de lockdown in 2020, toen ze net als veel mensen thuis kwamen te zitten. Eind 2021 gingen de deuren open.

Birk HeijkantsBeeld: Zahra Reijs

 

De naam Rotonde is onder andere een verwijzing naar hun circulaire manier van werken. Het afval wordt gescheiden en de meeste afsnijdsels van groenten in de keuken worden verwerkt tot poeders, oliën en jus. Het overige deel van het groene afval wordt door een ander bedrijf omgezet in groen gas, dat gebruikt wordt om auto’s te laten rijden of woningen te verwarmen.

 

Naast duurzaamheid en lekker eten hecht het team van Rotonde ook veel waarde aan een goede bedrijfsvoering. Heijkants: “Wij vinden het belangrijk dat er een open cultuur is, waarin medewerkers met ons kunnen praten, goed betaald worden en niet veel te lange dagen maken, zoals wij zelf hebben meegemaakt in verschillende restaurants. In de horeca ligt de focus vaak op de gasten, maar een goede sfeer onder het personeel is voelbaar in alles wat je als bedrijf doet.” Vorig jaar ontving Rotonde van Michelin een groene ster, die wordt gegeven aan restaurants die zich richten op duurzaamheid. Daarnaast werden ze onderscheiden met een Michelin Bib Gourmand, voor restaurants met een goede prijs-kwaliteitverhouding. “Een heel bijzondere waardering.”

 

Hoe maak je ajo blanco?

Deze koude broodsoep uit Spanje is een goede manier om oud brood te gebruiken.

Ingrediënten (voor 4 personen):

800 ml koud water
160 g oud brood
440 g ongeroosterde hazelnoten
2 grote of 4 kleine tenen knoflook
30 ml sherry-azijn
300 g komkommer
100 ml olijfolie
17 g zout
evt. wat seizoensfruit

Bereiding:

– Week het oude brood in het water.

– Pureer de hazelnoten en de olie in een keukenmachine tot een gladde pasta (ongeveer 10 minuten).

– Doe het brood met het water, de gesneden komkommer, sherryazijn en zout in een maatbeker en pureer licht met een staafmixer.

– Draai de soep in een blender op hoge snelheid glad en duw het daarna door een zeef.

– Garneer met olijfolie of kruidenolie en eventueel met wat seizoensfruit, zoals een fijngesneden peer. Serveer op kamertemperatuur.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons