Je huis vergroenen? Dan moet je van deze subsidie weten
Minder CO₂-uitstoot, een lagere energierekening of meer comfort: redenen te over om je huis te isoleren. Dankzij een nieuwe subsidieregeling kunnen huiseigenaren nu ook flink op de kosten besparen. Welke mogelijkheden zijn er en waar moet je op letten?
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld.
Word abonnee
Sinds kort wonen Peter (39) en zijn vrouw Caroline (36) met hun twee kinderen van 2 en 4 jaar (de derde is in aantocht) in een rijtjeshuis uit 1963 in Bunnik. Toen ze de woning afgelopen februari kochten, bestond de ‘subsidie energiebesparing eigen huis’ (SEEH) nog niet. “Helaas was die regeling er toen niet”, zegt Peter, van huis uit bouwkundige. De vloerisolatie heeft hij destijds namelijk zelf aangelegd, nog vóór ze het huis in trokken. Ook hebben ze toen vloerverwarming laten plaatsen.
“Om de kruipruimte op te vullen heb ik minerale wol gebruikt met een hoge isolatiewaarde. Dat materiaal kostte me zo’n 1200 euro. Mét subsidie had ik voor een nog hogere isolatiewaarde kunnen kiezen en was ik minder geld kwijt geweest.”
Inmiddels hebben Peter en zijn vrouw offertes aangevraagd om ook het dak, de ramen en de gevel onder handen te laten nemen. En daar gaan ze wél subsidie voor regelen.
“
Zoals je hoort staat de wasmachine op dit moment aan: die draait lekker voor niks
“Dankzij die subsidie zijn we niet alleen minder geld kwijt, maar kunnen we ook met betere isolatiematerialen werken. Zo kiezen we voor de isolatie van het dak voor vlasvezel isolatieplaten, gemaakt van natuurlijk materiaal met een hoge warmtegeleidingscoëfficiënt1. Dit zorgt voor een goede isolatie, je houdt veel warmte vast en je houdt vocht buiten.”
Een gasloze toekomst
De bedoeling is om uiteindelijk gasloos te wonen, vertelt Peter aan de eettafel in hun zonovergoten woonkamer. “We wekken onze stroom al op met behulp van onze twaalf zonnepanelen, die zo’n 2700 kWh per jaar opleveren. Daarmee kunnen wij aardig in onze eigen energiebehoefte voorzien. Zoals je hoort staat de wasmachine op dit moment aan: die draait lekker voor niks. En bij minder zon blijven we groene stroom van Greenchoice afnemen. Voor de verwarming willen we te zijner tijd een warmtepomp aanschaffen. Daarvoor moet je huis echter al heel goed geïsoleerd zijn.”
“
Isoleer je ook dak, gevel en ramen, dan kun je in de winter een verschil van 20 graden tussen binnen- en de buitentemperatuur bereiken
Bij het verduurzamen van je huis is isoleren inderdaad stap één, zegt isolatie- en energiebesparingsdeskundige Rento Hermanns. Grofweg kun je isoleren opdelen in vier aspecten van het huis: het dak, de vloer, de ramen en de gevel. “Onder de vloer is het zo’n 10 graden kouder dan in je huis. Dat verschil kun je overbruggen door je vloer goed te isoleren. Dat scheelt een heleboel warmte. Isoleer je ook je dak, gevel en ramen, dan spreek je in de winter al gauw van een verschil van 20 tot zelfs 30 graden tussen de binnen- en de buitentemperatuur. Maar om daar verandering in te brengen moet wel het nodige gebeuren.”
Sinds 15 augustus dit jaar kunnen huiseigenaren gebruikmaken van de subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH). Er kan tot 10.000 euro subsidie worden aangevraagd, aan te vullen tot maximaal 15.000 euro met een bonusregeling voor extra energiebesparende maatregelen. De subsidie moet uiterlijk 31 december 2020 worden aangevraagd. Ná 2020 zal er namelijk een andere regeling ingaan voor isolatiemaatregelen – dan wordt de al bestaande Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE, die ook in het Klimaatakkoord wordt genoemd) uitgebreid.
Om in aanmerking te komen voor de SEEH-subsidie moeten huiseigenaren aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo…
…moet er sprake zijn van minimaal twee van de vier isolatiemaatregelen, dat wil zeggen vloer- dak, muur- en raamisolatie.
…moet de aanvrager niet alleen eigenaar zijn van het pand maar er ook daadwerkelijk (gaan) wonen;
…moeten de werkzaamheden door een erkend bedrijf worden uitgevoerd.
De exacte voorwaarden, evenals een rekentool om de maandelijkse lasten te berekenen, vind je op de website van RVO. Voor meer informatie over subsidie en rekenvoorbeelden voor woningeigenaren ga je naar de site van Milieu Centraal.
Voor eigenaren van appartementen verenigd in VvE’s gelden iets andere voorwaarden. Zo kunnen zij tot en met 31 december 2022 aan aanvraag voor een isolatiesubsidie indienen.
Terugverdientijd
Het is volgens Hermanns in principe mogelijk om oude huizen even goed te isoleren als nieuwbouw. “Een gemiddeld jarendertighuis verbruikt – als je er verder niets aan doet – zo’n 3000 kuub gas per jaar. Door de vloer en het dak te isoleren kun je dat gemakkelijk terugbrengen naar 900-1500 kuub. Pak je ook de gevel en het glas aan, dan kun je zelfs uitkomen op 500-600 kuub, al brengt dat de nodige offers met zich mee. Isoleren gaat namelijk ten koste van je binnenruimte. Dat scheelt al gauw een paar centimeter, tenzij je de isolatie aan de buitenkant aanbrengt2.
“
Voor vloerisolatie is de terugverdientijd zo’n acht jaar, vergelijkbaar met die voor het dak
Naast het positieve milieueffect is isoleren volgens Hermanns ook financieel lonend. “Voor vloerisolatie is de terugverdientijd zo’n acht jaar, vergelijkbaar met die voor het dak, voor het isoleren van spouwmuren is die periode zelfs korter: een jaar of drie, vier. Voor het isoleren van ramen geldt een langere terugverdientijd, namelijk zo’n twaalf jaar. Dat is een behoorlijke investering, maar aan glas hangt nu eenmaal een flink prijskaartje.”
Bijna 2000 euro subsidie
In het woonkamerraam aan de tuinkant van het nieuwe huis van Peter en Caroline hadden de vorige bewoners al dubbel glas gezet. De overige ruiten moeten nog worden vervangen. Om de gevel te isoleren willen ze enverifoam3in de spouw (de open ruimte tussen buiten- en binnenmuur) spuiten. Dit laatste heeft volgens Peter minder haast, omdat je dat van buitenaf kunt doen, wat weinig overlast geeft.
“Wij gaan voor drie van de vier isolatiemaatregelen subsidie aanvragen”, vertelt Peter. “Ik heb aan de hand van informatie op internet berekend dat wij van het totaalbedrag à 10.400 euro – 4000 euro aan dakisolatie, 1100 euro aan gevel- en 4100 euro aan raamisolatie en 1200 aan materiaalkosten voor de vloer – 1900 euro aan subsidie kunnen terugkrijgen.”
Waar te beginnen? Veel huiseigenaren vragen zich af waar ze moeten beginnen om hun woning duurzaam te maken. Zij kunnen op de website van groene stroomleverancier Greenchoice een woningscan laten doen. “Daarmee ontdek je binnen vijf minuten welke maatregelen voor jouw woning de beste zijn”, aldus Martin de Beer van Greenchoice. “Je krijgt inzicht in de kosten, de energiebesparing en wat die je oplevert.”
Maar snijdt Greenchoice zichzelf hiermee niet in de vingers? Straks hebben de klanten door alle isolatiemaatregelen veel minder stroom nodig. De Beer: “Het doel van Greenchoice is om consumenten groene stroom uit Nederland aan te bieden én om klanten te helpen actief te besparen op hun verbruik. Dat doen wij vanuit onze missie om Nederland steeds groener te maken. Daar hoort naast het aanbieden van warmtepompen en zonnepanelen ook hulp bij isoleren bij. De groenste stroom is nog altijd de stroom die je niet verbruikt.”
Comfort
Ook Ed (75) en Bep (78) uit Alkmaar zijn druk bezig met het isoleren van hun huis: een twee-onder-een-kapwoning uit 1981. “De vloer met plavuizen in de woonkamer kan in de winter steenkoud aanvoelen”, vertelt Bep, terwijl twee werkmannen druk in de weer zijn met het aanbrengen van isolatie in de kruipruimte. De belangrijkste reden om hun huis te isoleren is voor Ed en Bep dan ook comfort. Het dak en de muren waren bij de bouw al goed geïsoleerd. Naast de vloer is binnenkort ook het raam aan de beurt dat ze bij een eerdere renovatieronde, vier jaar geleden, hadden overgeslagen. Omdat het Alkmaarse stel bezig is met twee van de vier isolatiemaatregelen – een voorwaarde voor de SEEH-subsidie – hoopten ze in aanmerking te komen voor de regeling.
“
Door ons huis zo veel mogelijk energieneutraal te maken, dragen wij bij aan het milieu, wat een goed gevoel geeft
Om goed beslagen ten ijs te komen verdiepte ook Ed zich in allerlei websites en won hij informatie in bij zijn gemeente. “We hebben uiteindelijk gekozen voor lokale ondernemers, omdat wij er meer vertrouwen in hebben dat zij goed werk afleveren. Zo kwam ik uit bij een eenmansbedrijfje uit Heiloo, gespecialiseerd in Tonzon vloerisolatie. Dat werkt als een thermosfles: door in de kruipruimte twee lagen folie aan te brengen met lucht ertussen, houd je de warmte uit de kamer vast. En tegelijkertijd houd je de kou en het vocht eronder.”
Het isoleren van de vloer gaat Ed en Bep 1700 euro kosten, het vervangen van de ruit in de woonkamer door dubbel glas nog eens 600 euro. Helaas bleken Ed en Bep uiteindelijk niet voor de SEEH-subsidie in aanmerking te komen – daarvoor hadden ze een minimum raamoppervlakte moeten hebben van 10 vierkante meter. Zo nauw kan de regeling luisteren.
Wél zullen ze door die isolatiemaatregelen straks flink minder energiekosten hebben, verwacht Ed. Hoeveel minder weet hij nog niet precies. “Volgens de website van Tonzon kun je daarmee zo’n 20 procent op je energierekening besparen. Maar geld is voor ons niet het belangrijkste. En gelukkig verkeren wij in de positie dat we het ons kunnen veroorloven. Door ons huis zo veel mogelijk energieneutraal te maken, dragen wij bovendien bij aan het milieu, wat ons een goed gevoel geeft.”
Natuurlijke materialen
Als je gaat isoleren heb je de keuze tussen verschillende materialen. Voor vloeren gebruikt Hermanns zelf het liefst Tonzon of multifolie. “Reflecterende materialen zijn het meest effectief: zij werken warmtevertragend en zorgen ervoor dat de straling wordt teruggekaatst naar de plek waar ze vandaan komt.”
Voor daken en gevels is hij voorstander van natuurlijke isolatiematerialen in plaats van minder duurzame varianten. Dat betekent in plaats van pur, piepschuim en glaswol, bijvoorbeeld houtvezel, hennep en katoen dat gemaakt is van oude spijkerbroeken. “Daarnaast zijn vlas en jute prima alternatieven. Schapenwol is uiteindelijk minder duurzaam door de poep die schapen produceren en de daarmee gemoeide CO2-uitstoot, al heb ik bedenkingen bij de berekeningen die hierover bekend zijn, omdat daarin schapenwol uit Nieuw-Zeeland als uitgangspunt wordt genomen.”
Het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen heeft volgens Hermanns naast een positief milieueffect nog twee grote voordelen. “In de winter isoleren ze even goed als de niet-natuurlijke varianten, terwijl je er in de zomer ook warmte mee buiten houdt. Veel mensen klagen dat het in de zomer bloedheet wordt op zolder. Maar natuurlijke materialen hebben een warmte-accumulerend vermogen [ze houden de warmte veel beter vast, red.]. Dat levert in de zomer dus ook een boel extra comfort op!”
Ten slotte zorgen natuurlijke materialen volgens Hermanns voor veel minder geluidsoverlast, omdat ze over het algemeen geluid veel beter dempen. “Ik heb eens een huis pal naast de snelweg geïsoleerd. Toen de klus eenmaal geklaard was, was het er doodstil. Isoleren met natuurlijke materialen kost misschien iets meer, maar het is beter voor het milieu, het houdt niet alleen kou, maar in de zomer ook warmte buiten, én het werkt goed tegen geluidsoverlast. Dat zijn drie vliegen in één klap!”
Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Greenchoice.
Dat is het cijfer waarmee wordt uitgedrukt hoe goed een materiaal warmte geleid.↩︎
Woningen met spouw kunnen van buiten geïsoleerd worden. Huizen zonder spouw, meestal van vóór 1920, kun je aan de binnenkant of buitenkant isoleren. Bij karakteristieke huizen is aan de buitenkant isoleren vaak niet mogelijk.↩︎
Een CKF-vrij en waterafstotend isolatieschuim, dat wordt gebruikt in plaats van PUR.↩︎
Deze site maakt gebruik van cookies om u een optimale bezoekerservaring te bieden en onze site te verbeteren. AccepterenInstellingen
Cookiebeleid
Overzicht cookies op oneworld.nl
We verzamelen via cookies gegevens met het doel de technische werking van de website en uw gebruiksgemak te garanderen. De cookies (kleine tekstbestanden die bij het eerste bezoek aan deze website worden opgeslagen op uw computer, tablet of smartphone) zorgen ervoor dat de website naar behoren werkt en onthouden bijvoorbeeld uw voorkeursinstellingen. Ook kunnen wij hiermee onze website optimaliseren.
Hiervoor gebruiken wij cookies van Google Analytics, dat het sitegebruik geanonimiseerd registreert en hiervan gegevens opslaat. Met deze gegevens maken wij bezoekstatistieken, op basis waarvan we verbeteringen doorvoeren op onze website. Google Analytics verschaft deze geanonimiseerde data aan derden indien wettelijk verplicht, of als deze derden de data namens Google Analytics verwerken. Door gebruik te maken van deze website geeft u toestemming voor deze anonieme gegevensverwerking door Google Analytics.
Daarnaast gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn.
Via deze cookiebalk krijgt u de mogelijkheid om de cookies te accepteren of de instellingen aan te passen. Onder 'Overige cookies' kunt u diverse cookies van externe diensten (zoals youtube, facebook, vimeo) uitzetten.
Een opt-out van Google Analytics op deze website kan via deze link.
Mocht u hierover vragen hebben, kunt u mailen naar: lezers@oneworld.nl
Op deze site gebruiken we functionele cookies van WordPress en WooCommerce. De cookies van WordPress zorgen ervoor dat de website beter kan worden gebruikt door bezoekers. Deze cookies zorgen er bijvoorbeeld voor dat u kunt zien of u bent ingelogd, ze houden ook bij welke individuele voorkeuren u hebt gekozen op uw profielpagina. De cookies van WooCommerce zijn van onze betaalde diensten (Vriendenabonnement, Vacaturebank, Partnernetwerk, Online agenda) en zorgen ervoor dat producten worden onthouden tijdens het aankoopproces. Elke aankoopsessie bij WooCommerce bevat een unieke code voor elke klant, zodat er kan worden achterhaald waar de productgegevens voor elke klant te vinden zijn. Deze cookies kunt u niet uitzetten.
In onze artikelen gebruiken wij content van diverse externe diensten. Het is mogelijk om de volgende cookies uit te schakelen. Hiermee wordt deze content niet langer getoond.
Naam cookie
Soort content
youtube_embed
Youtube player embed
vimeo_embed
Vimeo player embed
google_maps
Google maps embed
twitter_widget
Twitter social widget
soundcloud_embed
Soundcloud player embed
instagram_embed
Instagram embed
Daarnaast gebruiken we Google reCaptcha om de website te beschermen tegen bots. Ook dit kan hier uitgezet worden, maar formulieren die hiervan gebruik maken kunnen dan niet ingediend worden