Klimaatdiplomatie: van schaakspel naar Pollock-schilderij

Klimaatgezant Marcel Beukeboom gaat een blog bijhouden voor PowerSwitch, een nieuw OneWorld-platform over energie dat binnenkort gelanceerd wordt. Vanaf de klimaattop in Bonn schrijft Marcel alvast zijn eerste blogs.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Leuk dat ik een bijdrage mag leveren aan Powerswitch. De insteek van het platform past goed bij wat ik als klimaatgezant probeer te bereiken. Bij Powerswitch wordt kennis en ervaring gedeeld over de energietransitie; vraag en aanbod komen er bij elkaar, of probleem en oplossing. Kortom, het is een platform waar verbindingen worden gemaakt.

‘Verbinden’ is ook de kortste beschrijving van mijn werk als klimaatgezant. Ik probeer internationale klimaatafspraken te vertalen naar nationale actie: op zo veel mogelijk plekken in Nederland schuif ik aan om uit te leggen wat onze internationale opgave is en wat we daar lokaal aan kunnen doen. Omgekeerd probeer ik Nederlands beleid onderdeel te laten zijn van wat er internationaal wordt afgesproken. Zo vertel ik in het buitenland bijvoorbeeld over Nederlandse kennis en ervaring met klimaatadaptatie. Daarnaast zet ik me in voor het leggen van verbanden tussen alle betrokkenen in Nederland, publiek én privaat.

Het verschijnen van deze eerste blog valt samen met het jaarlijkse hoogtepunt in de mondiale klimaatonderhandelingen. Van 6 t/m 17 november vindt in Bonn de 23ste klimaattop plaats; de jaarlijkse Conference of the Parties (COP). Dit is een bijeenkomst van alle landen die partij zijn bij het zogenaamde raamverdrag voor klimaatverandering (UNFCCC) van 1992. Over de uitwerking daarvan wordt al 25 jaar gesproken.

Mijn werkdagen tijdens een COP zijn zeer divers. Zo spreek bijvoorbeeld met Europese collega’s over onze inzet in de onderhandelingen en over manieren waarop we onze ambitie kunnen verhogen. Daarnaast bezoek ik verschillende side-events om daar het Nederlandse geluid te laten horen en om nieuwe dingen te leren. En er is veel diplomatiek handwerk: ik spreek met vertegenwoordigers van landen en organisaties om uit te wisselen wat we doen en hoe we elkaar kunnen helpen. Er staat bijvoorbeeld een ontmoeting met 15 Argentijnse burgemeesters in mijn agenda.

Als klimaatgezant probeer ik internationale klimaatafspraken te vertalen naar nationale actie

Anders dan in 1992 is kennis over klimaatverandering inmiddels doorgedrongen tot het grote publiek. ‘Parijs’ staat tegenwoordig voor veel meer dan lichtstad of stad van de liefde. ‘Parijs’ zet ons aan na te denken over wat we eten, hoe we ons vervoeren, ons verwarmen, etc. In mijn bijna 20-jarige loopbaan in de diplomatie heb ik nog nooit meegemaakt dat VN-afspraken zo ver doordrongen in onze nationale samenleving.

Schaakspel

Diplomatie is een ingewikkeld vak en is in de loop der jaren niet gemakkelijker geworden. Vroeger was het als een spelletje schaak; een spel waarin de spelers en de afmetingen van het speelveld bekend zijn en waarin iedereen volgens dezelfde regels speelt. Tegenwoordig laat de wereld van de internationale betrekkingen zich nog het best illustreren door een schilderij van Jackson Pollock: veelkleurig en chaotisch. Tegen die achtergrond zou je kunnen zeggen dat twee weken praten met bijna 200 landen en ontelbare anderen, zoals in Bonn, aan de korte kant is. Voor een klimaatdiplomaat is het in deze wirwar soms ingewikkeld overzicht te behouden en de relatie tussen actie en resultaat te blijven zien. Toch is dat wat we als Nederlandse (en Europese) afvaardiging proberen te doen.

In die wereld van grote en kleine belangen begeef ik mij. Deze dagen in Bonn, maar gedurende het jaar overal en nergens

Eigen (nationaal) belang en gemeenschappelijk (mondiaal) belang beginnen steeds meer te overlappen. Klimaat is hiervan eigenlijk de beste illustratie. Wie kon ooit bevroeden dat een kleine eilandstaat in de Stille Oceaan in zijn voortbestaan kon worden bedreigd door ongebreidelde consumptie op het Noordelijk halfrond? Toch is dat de realiteit en de drijfveer voor Fiji om als voorzitter deze COP tot een succes te maken.

In die wereld van grote en kleine belangen, van grote lijnen en korte lijntjes, begeef ik mij. Deze dagen in Bonn, maar gedurende het jaar overal en nergens. Ik zal voor PowerSwitch op zoek gaan naar het grote verhaal, maar ook naar het kleine detail. Dat kan ergens ver over de grens zijn, maar ook zomaar bij jou om de hoek. Ik schrijf dit vanuit mijn perspectief, maar hopelijk op een manier die voor jou interessant is. Ik stel reacties en suggesties daarom op prijs.

Heb je een vraag of opmerking voor Marcel?

Mail: redactie@oneworld.nl Twitter: @mbeukeboom

Marcel Beukeboom is sinds november 2016 Klimaatgezant voor het Koninkrijk der Nederlanden. Als thematisch ambassadeur vertegenwoordigt hij het Koninkrijk wanneer er internationaal over klimaat gesproken wordt. In Nederland is hij het boegbeeld van het Nederlandse klimaatbeleid en betrokken bij de uitvoering hiervan, onder meer in het kader van de Klimaat- & Energie Agenda. Hiervoor werkte hij bijna 20 jaar in de diplomatie in binnen- en buitenland, voor verschillende ministeries.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons