Dat stelt de maatschappelijke organisatie Solidaridad op basis van een rapport van het Climate Institute of Australia of CIA (inmiddels The Australia Institute). OneWorld berichtte eerder ook al over dit rapport.
Gevolg van klimaatverandering
Ruim 125 miljoen mensen wereldwijd, die voor hun inkomen van de koffieteelt afhankelijk zijn, hebben het nu al zwaar te verduren. In Tanzania, waar de productie van Arabica koffiebonen voorziet in het levensonderhoud van 2,4 miljoen mensen, is de koffieoogst sinds de jaren zestig maar liefst gehalveerd door stijgende temperaturen. Ook in Ethiopië en Zuid-Soedan slinkt het voor koffieteelt geschikte gebied in rap tempo. Wat kunnen we nog doen om het tij te keren?
Wat jij als koffiedrinker kunt doen
Denk bijvoorbeeld aan trainingen op gebied van afvalwater- en bodembeheer, of aan de introductie van nieuwe klimaatbestendige gewassen, die de negatieve impact van ontbossing voorkomt.
Heske Verburg, directeur van Solidaridad, stelt in een persbericht: “Om alle 20 miljoen boeren te trainen in klimaatvriendelijke landbouw moeten we grofweg zeven cent per kilo koffie investeren in de boeren. Het rendement van die investering is van onschatbare waarde als we daarmee een grotere crisis kunnen voorkomen.” En wees eerlijk, wie wordt er nou blij van een wereld zonder koffie?
We gaan dus ofwel geleidelijk aan meer betalen voor koffie, in een wereld waarin het donkerbruine goed verwordt tot een exclusieve delicatesse, of we investeren nu en helpen de koffieketen richting een duurzamere toekomst.
Vandaar dat Solidaridad koffiedrinkers en sympathisanten oproept om het filmpje hieronder te delen en zo bewustzijn te kweken onder de mensen. De koffie raakt op, maar te weinig mensen weten dat. Daar moet verandering in komen. De volgende stap is overheden en bedrijven hierop aanspreken. Daarna is de oplossing: investeren in klimaatvriendelijke landbouw; dat is in ieders belang.