Nu, ruim een half jaar later, is het tijd voor een herkansing. We hebben nog één schaamteloos saaie witte muur over. En die wil ik nu zo duurzaam mogelijk verven. Op onderzoek uit dus.
“Muurverf op waterbasis is uiteindelijk niets anders dan vloeibaar plastic met een kleurtje
Na wat inlezen en praten kom ik uit op drie bestanddelen die de mens- en/of milieuvriendelijkheid van verf in de weg staan: aardolie (nodig voor de plastic bolletjes, maar het is een fossiele grondstof ), titaniumoxide (maakt verf wit, dekkend en glanzend, maar de winning tast het milieu aan), en pigmenten (geven kleur, maar kunnen toxisch zijn). Kan ik deze ongewenste toevoegingen vermijden?
Maïsverf
“Titaniumoxide is niet ongezond voor de mens – het zit ook in tandpasta – maar is wel milieubelastend
Titaniumoxide is overigens niet ongezond voor de mens – het zit ook in tandpasta – maar is wel milieubelastend. De grondstof, het erts ilmeniet, komt voornamelijk uit Chinese mijnen. Bij de winning worden fossiele brandstoffen gebruikt en wordt het landschap aangetast. Bovendien ontstaat er vervuilend afvalwater bij de chemische processen die nodig zijn om de titaniumoxide uit het ruwe materiaal te halen.
Jarenlang waren Vluchtige Organische Stoffen (VOS) een groot probleem in verf. Deze oplosmiddelen, zoals terpentine, kunnen het zenuwstelsel aantasten en werken broeikasversterkend. Tegenwoordig is vrijwel alle binnenmuurverf op waterbasis, met weinig tot geen VOS. In de EU is er sinds 2010 een beperking van de hoeveelheid VOS per liter verf. In matte verf is minder VOS toegestaan dan in glanzende verf.
Verf met het EU Ecolabel mag titaniumoxide bevatten, maar het keurmerk heeft wel een eis voor de maximale hoeveelheid witpigment (inclusief titaniumoxide) per vierkante meter. Ook is er een maximale hoeveelheid afval die er mag ontstaan bij de verwerking van het erts, om een schonere manier van produceren te stimuleren. Fairf, een van de Nederlandse verfmerken met het EU Ecolabel, laat weten dat ook zij titaniumoxide gebruiken maar wel onderzoeken hoe ze kunnen minderen. “Alleen kan ik daar uit concurrentieoverwegingen helaas niets over zeggen”, mailt ‘kleurbaas’ Laurens van Dort. “Kleurrijke groet.”
Kleuren met pauwenveren
“Zware metalen als lood en cadmium mogen vanwege de giftigheid inmiddels niet meer als pigment gebruikt worden, maar bijvoorbeeld kobalt nog wel”, vertelt Joris Sprakel. “Behalve voor de kleur wordt dat ook gebruikt om verf sneller te laten uitharden.” CO-droger heet het dan. Het zit in veel lakverven en ook wel in verf op lijnoliebasis, omdat het anders heel lang duurt voordat die uithardt. Recentelijk is ontdekt dat bepaalde kobaltverbindingen het DNA aantasten en mogelijk kankerverwekkend zijn. De EU is dan ook bezig de toegestane hoeveelheid in verf en andere producten te beperken
“Klinkt goed, pauwenverf, wanneer kan ik dat kopen?
Milieu Centraal adviseert om te voorkomen dat je snel opnieuw moet verven, en verf verspilt. Controleer vooraf of de ondergrond een voorbehandeling nodig heeft en kies het juiste type verf voor de juiste klus: schimmelwerend in de badkamer, schrobvast in de keuken, bad- en kinderkamer. De schrobvastheid staat op het etiket, net als de dekkingsgraad (het aantal m2 per liter). Bij goedkope verf is die vaak lager, waardoor je meer potten nodig hebt. Sommige natuurverven zijn te koop in poedervorm, waardoor je makkelijker de juiste hoeveelheid verf aanmaakt.
En ná het verven?
Kwasten met verf op waterbasis kun je toch gewoon uitspoelen onder de kraan? Nou, niet dus. Ook dat type verf is niet vrij van bestanddelen die schadelijk zijn voor het milieu, zoals conserveer- en bestrijdingsmiddelen. Gebruikte kwasten en lege emmers gaan bij het huisvuil – niet bij het plastic. Resten verf moeten naar het Klein Chemisch Afval, waar het gecontroleerd wordt verbrand.
Klei aan je kwast
Ondanks mijn fascinatie had ik ook zo mijn reserves. Is bij leemverf de kleurkeuze niet beperkt tot modder-, poep- en geel-bruin? En verft het ook een beetje, of moet je steeds stukken klei uit je kwast trekken? De kleurkeuze blijkt mee te vallen. Producent Tierrafino heeft acht basiskleuren, die onderling te mengen zijn. Er zit geen pigment in, want de samenstelling van de klei bepaalt de kleur. Of het ook een beetje verft, daar kan ik maar op één manier achter komen. Ik koop een potje Romeins Oker bij de Amsterdamse bouwmarkt ECO-logisch.
“Is bij leemverf de kleurkeuze niet beperkt tot modder-, poep- en geelbruin?
Ondanks dat conserveermiddel gaat de verf eenmaal geopend maar zes weken mee, staat er op de pot. Of nou ja, als je de lucht van rotte eieren kunt verdragen, is-ie langer te gebruiken, had de vrolijkerd achter de kassa gezegd (de verf in de pot kan zo gaan ruiken, niet de muur). “Dat is het zetmeel dat een reactie aangaat met de lucht”, legt Peter Lindeman van Tierrafino uit. Omdat de hoeveelheid conserveermiddel beperkt is, heeft die niet zo lang de kracht om de reactie tegen te gaan. “Dat is een afweging die we vanwege de duurzaamheid gemaakt hebben.” Hij tipt de leemverf in poedervorm: die gaat langer mee en is conserveermiddelvrij.
“Eén laag blijkt dekkend genoeg op deze ondergrond en ik ruik geen rot ei. Klus geslaagd
Praxis Perfection Decovery met maïs: 40 euro / 10 liter
Auro Natuurverf veegvaste witkalk zonder titaniumoxide: 60 euro / 10 liter
Tierrafino iPaint leemverf: 92 euro / 10 liter
Aquamaryn Maril lijnoliemuurverf: 104 euro / 10 liter
Fairf-verf met sloophout: zo’n 25 euro / 1 liter
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand