Met haar collectie ‘For the Workers’ zet ontwerpster Lisa Konno (23 jaar) zich af tegen sweatshops en verspilling binnen de mode-industrie. De kleding, die zij begin dit jaar presenteerde tijdens de Amsterdam Fashion Week, is volledig gemaakt van textieloverschot.
Tijdens haar mode-opleiding aan de ArtEZ in Arnhem ontdekte Lisa Konno al snel hoeveel tijd en geld er in het maken van kleding zit. “Als je alles zelf maakt kom je er achter dat de prijzen en hoeveelheden van grote modeketens eigenlijk heel onrealistisch zijn. Alleen al het maken van een stof kost veel tijd en grondstoffen zoals water. Als je dan kijkt hoe weinig wij ervoor betalen, dan weet je dat het niet klopt.”
Een duurzaam én mooi product
“In mijn tweede jaar van de opleiding twijfelde ik daarom of ik wel door moest gaan in de mode-industrie.” Maar ze besloot het gevoel van onrecht om te zetten in iets positiefs en verdiepte zich vanaf dat moment in de duurzame ontwikkeling van kleding. “Het bevestigde mijn gevoel dat het anders moest en ik begon te experimenteren met het recyclen van textiel.”
Duurzame kleding hoeft geen geitenwollensok te zijn
De grootste uitdaging was om het er leuk uit te laten zien. “Veel duurzame kleding staat bekend om zijn duurzaamheid, maar niet om hoe het eruit ziet. Ik wilde duurzame kleding ontwikkelen die er in de eerste plaats mooi uitziet. Duurzame kleding hoeft geen geitenwollensok te zijn.”
Textielafval als aanwinst voor je kledingkast
Inmiddels werkt Konno samen met verschillende sorteerbedrijven, waarvan ze textieloverschotten overneemt. “Ik kijk wat voor een materialen er over zijn en op welke manier ik daar nieuwe kleding van kan maken.” Konno gebruikt verschillende breitechnieken. “Zo ontstaat er steeds weer een nieuw soort materiaal, gemaakt van bestaande textiel.” Ook laat ze zien hoe je met oude overhemden mooie nieuwe kledingstukken en zelfs tassen kunt maken. Om de jassen en tassen zit een plastic laag die dient ter versteviging. Konno’s ontwerpen zijn zo waterdicht en bovendien gaan ze langer mee. Prints bestaan uit foto’s van de slechte werkomstandigheden in sweatshops in Bangladesh.
Collectie ' For the Workers' van Lisa Konno.
Een leerzame boodschap
Tijdens de Amsterdam Fashion Week in januari 2015 presenteerde ze ‘For the Workers’ een collectie die zich richt tegen de sweatshops, waar een groot deel van de kleding in het straatbeeld vandaan komt. Het moet een eerbetoon zijn aan alle textielwerkers wereldwijd. De collectie is geproduceerd in Nederland en wordt volledig gemaakt van stoffen die anders waren weggegooid. “Ik wil niet alleen commentaar leveren op hoe ik vind dat het niet moet. Ik wil actief bijdragen aan een oplossing voor het probleem van verspilling en slechte werkomstandigheden.”
Konno hoopt dat mensen bewuster worden over kleding die ze dragen. “Er is steeds meer kennis over de manier waarop fast fashion tot stand komt, maar er is nog een hoop te verbeteren. Iedereen weet wel dat het fout is, maar het ontbreekt vaak nog aan specifieke acties. Met mijn kleding wil ik laten zien hoe het ook kan.”
Ik wil actief bijdragen aan een oplossing voor het probleem van verspilling en slechte werkomstandigheden
Het recyclen van materiaal zorgt ook voor minder verspilling van water bij de productie van de kleding. Ook in haar persoonlijke leven zorgt Konno voor zo min mogelijk (water)verspilling in haar kledingkast. Ze laat zien dat de Sta Droog! Challenge van OneWorld prima te doen is. “Misschien vreemd voor iemand die actief is in de mode, maar ik koop al jaren niets meer nieuw. Ik ga meestal naar tweedehands marktjes of ik ruil kleding met vrienden. Er is zoveel moois te vinden, tweedehands of gerecycled.”