2 miljard dollar investeringen
“Het probleem is dat we de technologie noch de patenten hebben voor de assemblage van de batterijen”, zegt econoom Benito Carlos Aramayo, vicedecaan van de Faculteit voor Menswetenschappen van de Nationale Universiteit van Jujuy. “Lithium gaat dus het productiemodel van het noordwesten van het land, een model dat op grondstoffen draait, niet veranderen.”
Lithiumdriehoek
De projecten liggen in de zogeheten lithiumdriehoek, waartoe ook het noorden van Chili en het zuidwesten van Bolivia behoren. De laatste jaren hebben verschillende wetenschappelijke rapporten duidelijk gemaakt dat deze regio ongeveer de helft van de wereldwijde voorraad aan lithium in de grond heeft zitten.
Meer lithium dan gedacht
De wereldwijde vraag naar lithium zal rond 2025 verdrievoudigd zijn, meldde het Engelse blad The Economist nog in juni vorig jaar. En dankzij de intense exploratiewerken blijkt er meer lithium in de Argentijnse bodem te zitten dan aanvankelijk was gedacht.
“Het probleem is dat we de technologie noch de patenten hebben voor de assemblage van de batterijen
Grootste exporteur ter wereld
Schneberger kondigde voor 300 miljoen investeringen aan om de productie in Catamarca tegen 2019 te verdubbelen. Hij gaf daarvoor twee redenen: de stijging van de wereldwijde vraag, en de “duidelijke regels” van de regering-Macri. “Bij de vorige regering waren er weinig zekerheden in het beleid.”
Verarmde regio
“Argentinië kan de grootste exporteur van lithium ter wereld worden
“Zoals dat sinds het ontstaan van het kapitalisme met elke grondstof gebeurt, maakt men in de lithiumindustrie vooral hogerop in de waardeketen winst.”
Alleen maar ontginnen
“Deze industrieën hebben zo’n economische macht dat ze over instellingen in arme regio’s heen walsen. Tot voor kort werden ze nog geassocieerd met de neoliberale regeringen, maar tegenwoordig maakt het niet uit wie regeert: het ontginningsbeleid verandert niet, zo groot is de macht van deze bedrijven.”
Inheemse eigendom
Inheemse volken die al duizenden jaren in deze regio wonen, gebruiken deze techniek al generaties lang om zout te winnen.
“Met gebruik van chemische elementen scheidt men het lithium van andere zouten
In 2015 stelden dezelfde gemeenschappen een consultatieprotocol op dat respect vraagt voor de principes en waarden van de Kolla- en Atacamavolken. Ze overhandigden het document aan de overheid met de bedoeling het te gebruiken bij elk project dat hun belangen raakt.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand