Maaltijdbox: welke is het duurzaamst?

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Gemak dient de mens. Dat is het idee achter de maaltijdbox. Want: je hoeft niet na te denken over wat je gaat koken. Of nog boodschappen doen na een lange werkdag. Geen keuzestress of eindeloze discussies over wat de avondmaaltijd moet zijn. Een koerier bezorgt je een krat, box of doos met levensmiddelen (en recept) waar je zelf nog een maaltijd van moet bereiden.

Biologisch, vers en lokaal zijn de magic words die worden ingezet ter promotie

Diverse bedrijven die maaltijdboxen bieden, springen in op de groeiende behoefte om verantwoord en lekker te eten. Biologisch, vers en lokaal zijn dan ook de magic words die worden ingezet ter promotie.

Maar in hoeverre zijn deze boxen dat ook? En op welk vlak zijn ze nog meer duurzaam bezig? OneWorld nam vijf grote spelers op de markt onder de loep: Beebox, HelloFresh, BeterBio, Streekbox, De Krat en keek naar de volgende aspecten: biologisch, vegetarisch, voedselkilometers, voedselverspilling, verpakkingsmateriaal, bezorgmethode, aantal klanten, eigendomsstructuur en de prijs.

Beebox

Biologisch Ja. Beebox bezit het EKO-keurmerk. Minstens 90 procent van de producten zijn van biologische oorsprong zijn.
Vegetarisch Ja, optioneel.
Voedselkilometers De producten komen voor 100 procent uit Nederland.
Voedselverspilling Op de website geeft Beebox abonnees no waste tips om te voorkomen dat ze producten uit de box moeten weggooien.
Verpakking De producten worden geleverd in opklapbare kratten die abonnees de week erop weer inleveren.
Bezorging De maaltijdbox wordt elke donderdag bezorgd door lokale ondernemers met een bestelbus.
Eigendomstructuur

Aantal klanten

Beebox is de grootste voedselcoöperatie van Nederland. Boeren, consumenten en het bedrijfsleven vormen het bestuur en hebben evenveel inspraak. Sinds eind vorig jaar heeft het ABN AMRO Social Impact Fonds een belang in de coöperatie.
Circa 2.000 maaltijdboxen per week.
Prijs Vanaf 30 euro heb je een vega-maaltijdbox met 3 maaltijden, voor 2 personen. Beebox garandeert dat de producten uit hun box minimaal 5 procent goedkoper zijn dan in de supermarkt.
Bijzonderheden Beebox bezit het internationale B-Corp keurmerk voor sociale ondernemingen. Ook ontwikkelt Beebox samen met boeren nieuwe producten zoals sap van eigen fruit en brood van Hollands graan.
HelloFresh
Biologisch Sommige producten zijn biologisch, maar HelloFresh is niet biologisch gecertificeerd.
Vegetarisch Ja, optioneel.
Voedselkilometers De producten komen uit Nederland en omringende landen. Soms zitten er naar eigen zeggen ook producten in van verder weg, om de variatie te vergroten.
Voedselverspilling HelloFresh schenkt overgebleven producten aan de Voedselbank.
Verpakking De kartonnen doos waarin de producten worden bezorgd, wordt gerecycled door HelloFresh.
Bezorging Wekelijks gratis aan huis bezorgd met een bestelbusje.
Eigendomstructuur HelloFresh is eigendom van vier investeringsmaatschappijen: van het Amerikaanse Insight Venture Partners, het Russische Phenomen Ventures, het Duitse Rocket Internet (bekend van Zalando) en het Duitse Vorwerk Direct Selling Ventures.
Aantal klanten Precieze cijfers zijn onbekend. Op weg naar “75.000 dozen per week,” aldus CEO en medeoprichter Maartje Frederiks.
Prijs Vanaf 34 euro heb je een box met 3 maaltijden voor 2 personen.
Bijzonderheden HelloFresh is marktleider in Nederland en daarnaast actief in Duitsland, België, Groot-Brittannië, Oostenrijk, Verenigde Staten en Australië.

BeterBio

Biologisch Ja. 100 procent biologisch. BeterBio draagt het EKO-keurmerk.
Vegetarisch Ja, optioneel.
Voedselkilometers 80 procent komt uit Nederland, 95 procent uit Europa. “Liever een biologische tomaat uit Frankrijk met een lagere voetprint dan een bespoten tomaat uit Delfland,” aldus mede-eigenaar GeertJan Kemme.
Voedselverspilling Een week van tevoren doet BeterBio bij toeleveranciers een voorbestelling, zodat zij een goede inschatting kunnen maken. Een dag van tevoren bestellen ze de exacte hoeveelheden zodat er niets weggegooid hoeft te worden.
Verpakking BeterBio levert producten in recyclebare kratten waarop statiegeld zit.
Bezorging De bestelbussen van BeterBio rijden op groen gas, een duurzaam alternatief voor aardgas waarbij nauwelijks CO2, fijnstof en NOx vrijkomt.
Eigendomstructuur BeterBio is een VOF. Alle vennoten werken voor BeterBio.
Aantal klanten Wekelijks pakweg 2.500 klanten, het merendeel heeft een maaltijdbox of groenteabonnement.
Prijs Vanaf 35 euro heb je een pakket met 3 maaltijden voor 2 personen.
Bijzonderheden BeterBio kreeg in 2013 een eervolle vermelding door Allesduurzaam.nl bij de verkiezing van de duurzaamste merken in Nederland.

Streekbox

Biologisch Deels, maar niet biologisch gecertificeerd.
Vegetarisch Ja, optioneel. Streekbox biedt een kleinere, vegetarische box.
Voedselkilometers Ruim 80 procent van de producten komt uit Nederland.
Voedselverspilling Streekbox koopt in op basis van de bestellingen die het krijgt. Daardoor is er nauwelijks verspilling.
Verpakking De producten worden geleverd in duurzame, kartonnen dozen die abonnees de week erop weer inleveren. Waar nodig worden producten verpakt in papier of plastic.
Bezorging Vindt plaats met behulp van gekoelde bestelbusjes.
Eigendomstructuur Streekbox is een BV: directeur Bastiaan Meijer investeert met eigen geld en dat van kleine, informele investeerders.
Aantal klanten Zou varieren van honderden tot duizenden per week.
Prijs Vanaf 36 euro: een box met drie maaltijden voor twee personen.
Bijzonderheden Oprichter Meijer komt uit een boerenfamilie en wil met de Streekbox aandacht geven aan Hollandse producten en gerechten.

De Krat

Biologisch Veel producten hebben het EKO-keurmerk, De Krat als geheel niet.
Vegetarisch Nee, alleen de weekendkrat is als vegetarische variant te bestellen.
Voedselkilometers  Zeker 95 procent van de producten komt uit Nederland.
Voedselverspilling Als er eten overblijft, gaat dat naar de Voedselbank of lokale winkels en restaurants. In de Krat zitten ook misvormde groenten, zoals kromme komkommers en te kleine paprika’s.
Verpakking De houten kratjes worden hergebruikt. Alleen daar waar nodig of wettelijk verplicht worden producten verpakt in papier of plastic.
Bezorging De kratten worden wekelijks met bestelbusjes bezorgd. Als je in Amsterdam woont, kan je het krat ook zelf ophalen (dan krijg je 4 euro korting).
Eigendomstructuur Directeur Eefje Brugman is de enige eigenaar van de BV.
Aantal klanten Meer dan duizend klanten per week.
Prijs Vanaf 37 euro: een krat met drie maaltijden voor twee personen.
Bijzonderheden De Krat kwam in 2014 als beste uit de test van het televisieprogramma Kassa.

Tegen de lat
Terug naar de hamvraag: welke leverancier is nu het meest duurzaam? Die vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Want telt de factor ‘biologisch’ zwaarder dan het aantal voedselkilometers dat de producten hebben afgelegd? Of weegt verpakkingsafval zwaarder dan de manier waarop de maaltijdboxen bezorgd worden?

BeterBio is de enige die bezorgt met bestelbussen die op groen gas rijden

Je kunt geen appels met peren vergelijken. Maar de lijst maakt wel een paar punten duidelijk. Consumenten die een biologisch certificaat belangrijk vinden, moeten bij Beebox of BeterBio zijn. Vegetariërs kunnen vrijwel overal terecht, zij het bij De Krat slechts voor de Weekendkrat. BeterBio is de enige die bezorgt met bestelbussen die op groen gas rijden en daarmee de CO2-uitstoot het meest beperkt.

Alle aanbieders zijn bezig met het reduceren en hergebruiken van verpakkingen. Wat betreft het terugdringen van voedselkilometers scoort Beebox het best: zij halen als enige leverancier alle producten uit Nederland.

Rectificatie vanuit De Krat

  • We hebben sinds 2015 het B Corp Certificaat ontvangen. Dat betekent dat we een certificaat hebben ontvangen voor de duurzame manier van ondernemen. Je  kan er dus zeker van zijn dat de spulletjes in de Krat op een eerlijke en duurzame manier zijn verkregen. Met respect voor mens dier en milieu!  Zie https://www.dekrat.nl/nl/b-corp 
  • De Maaltijd box van de Krat is ook in Vega variant verkrijgbaar (de Weekend Krat Extra juist niet). 

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons