Meer vee dan volk

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Hoofdonderzoeker Gilbert verklaart aan DeRedactie.be  dat de wereldwijde toename van vee enorm is. “Vandaag wegen alle gefokte dieren wereldwijd samen ongeveer 1 miljard ton, de totale wereldbevolking weegt maar de helft: zo'n 500 miljoen ton. Sinds de jaren 60 is het aantal runderen wereldwijd met 50% toegenomen. Het aantal varkens is verdubbeld: van 500 miljoen tot 1 miljard. Het aantal kippen en andere soorten gevogelte is verviervoudigd: van 500 miljoen tot 2 miljard.”

In India, de Oost-Afrikaanse hoogvlakten, Noord-Europa en Zuid-Amerika zijn de meeste runderen ter wereld geconcentreerd. Nederland, Denemarken en België vormen de top-3 voor varkensdichtheid. Zo zit in een groot deel van Oost-Nederland bijvoorbeeld meer dan 250 varkens per vierkante kilometer. Kippen leven vooral in gebieden waar ook mensen zijn: Oost-China, Pakistan, India en West-Europa.

Gevolgen
De grote hoeveelheid veehouders zorgen gemiddeld voor 14,5% van de aan mensen toe te schrijven broeikasgasuitstoot. Ook kan het vele gebruik van antibiotica als groeibevorderaars voor vee effect hebben op de gezondheid. Aan de andere kant brengt de veehouderij wel ongeveer een miljard mensen voedselzekerheid.

Het volledige researchartikel over de studie Mapping the Global Distribution of Livestock is te lezen op PLOS One. De bijbehorende kaarten zijn te bekijken op Livestock Geo-Wiki.

Afbeelding: ILRI

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons