Column

Met autobanden pompen redden we het klimaat niet

De landelijke CO2-uitstoot moet tegen volgend jaar drastisch gedaald zijn. Maar in plaats van dat het kabinet alles op alles zet om aan die eis te voldoen, komt het met een handvol maatregelen die bij de burger worden neergelegd. Omgekeerde wereld, schrijft Hotze Hofstra.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Tegelijk met het verschijnen van het Klimaatakkoord stuurde het kabinet vlak voor de zomervakantie een brief aan de Tweede Kamer, waarin stond dat het kabinet niet zou voldoen aan de poging om in 2020 de nationale CO₂-uitstoot ten opzichte van 1990 met 25 procent te verminderen. Dit percentage was eerder afgedwongen via een vonnis van de rechter, maar de beoogde termijn – tot 2020 – zou volgens het kabinet te kort zijn.

Wel kwam het kabinet in de brief met een handvol maatregelen om dit jaar toch nog wat stappen te zetten: onder meer een campagne om mensen radiatorfolie te laten plakken en hun autobanden vaker op de juiste spanning te controleren, zou een duit in het zakje moeten doen.

Op 28 juni presenteerde het kabinet het Klimaatakkoord. Hierin staan tal van maatregelen om op het gebied van landbouw, industrie, verkeer, energie en gebouwde omgeving de CO₂-uitstoot terug te brengen in 2030. Dit Klimaatakkoord is het Nederlandse antwoord op internationale afspraken, zoals de verdragen van Kyoto en Parijs. In Europa is afgesproken welke bijdrage elke lidstaat hieraan levert.

Wat doet Nederland zelf? Te weinig, vond duurzaamheidsorganisatie Urgenda. Daarom sleepte zij de Nederlandse staat vier jaar geleden voor de rechter. Onder aanvoering van Urgenda eisten honderden partijen dat de CO₂-uitstoot in ons land veel verder verlaagd wordt: 25 procent minder uitstoot in 2020 vergeleken met 1990. Dat het gerechtshof in Den Haag eind 2018 ook in hoger beroep besliste dat het kabinet aan deze eis moet voldoen, trok wereldwijd de aandacht. In november 2018 liet het kabinet weten het vonnis wel te willen uitvoeren, maar het besluit ook voor te leggen aan de Hoge Raad, ofwel in cassatie te gaan.

Alle beetjes helpen (maar dat wisten we al)

Radiatorfolie plaatsen en bandenspanning vaker checken? Bedankt voor de tips, zou ik zeggen, maar zover waren we al. Je kunt zelf immers heel veel doen, en vaak snijdt het mes aan twee kanten: als je je energiegebruik verlaagt, verlaag je de eigen maandelijkse rekening, én draag je bij aan het verminderen van CO₂-uitstoot. Op internet wemelt het van de praktische tips hoe je thuis verschillende maatregelen kunt treffen, van eenvoudig tot best ingewikkeld.

De grote duurzame verbouwing

Een paar voorbeelden: wees bewust van je energieverbruik, wanneer de verwarming aanstaat, en of dat echt nodig is. Heb je al je lampen gecheckt of er niet nog ergens een ouderwets peertje hangt, of zo’n energieverslindend halogeenspotje met dimmer? Zet apparaten die je niet gebruikt uit, en laat ze niet op stand-by staan. En natuurlijk plak je die folie op je radiatoren voor extra isolatie en pomp je de banden van je auto wat vaker op; alle beetjes helpen, en je maandlasten dalen behoorlijk.

Rigoureuze maatregelen

Maar een land van koers laten veranderen vergt echt meer dan de burgers vragen hun bandenspanning vaker te controleren. Een fundamentele verandering kan niet bij individuele bewoners worden neergelegd. Die indruk wekt het kabinet nu wel. Dat is schadelijk voor het draagvlak van de energietransitie, want er zijn echt grootschaliger maatregelen nodig, die ook niet allemaal eenvoudig zijn. Dat vraagt scherpe keuzes.

Denk aan grote projecten voor wind- en zonne-energie, een versnelde sluiting van kolencentrales, inkrimpen van de veestapel, energiebesparing in de industrie, grootschalige aanplant van bos, belastingen op vliegen en de maximumsnelheid op de weg verlagen. Urgenda stelde samen met verschillende bedrijven en organisaties aanvullend al een lijst van veertig maatregelen op, die snel tot een aanzienlijke reductie van de CO₂-uitstoot kunnen leiden.

Tegen beter weten in heeft het kabinet niet op tijd maatregelen genomen

Het is dus niet nodig op zoek te gaan naar maatregelen, zoals het kabinet in de brief schrijft, maar het is nodig dat over de uitvoering ervan met de verschillende sectoren duidelijke en stevige afspraken worden gemaakt. Het is nodig om strengere regels op te stellen. Als daar in 2015 mee begonnen was, dan was de uitvoering daarvan nu veel beter op schema geweest. Tegen beter weten in heeft het kabinet niet op tijd de noodzakelijke maatregelen genomen. Nu is het too little too late en loopt ons kabinet schaamteloos achter de feiten aan, met een belerend vingertje zwaaiend naar de inwoners van dit land.

Hoe doe je duurzaam?

Gratis zonnepanelen op je dak? Trap er niet in

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons