1. Laat de zon je huis verwarmen…
Aardgas in Nederland
De aardgasreserves in Nederland zijn bijna voor tachtig procent uitgeput. Het CBS rekende dit voorjaar uit dat we hierdoor nog maar ruim zeventien jaar aardgas hebben. Een groot deel van aardgas gaat naar bedrijven, maar ook 98 procent van alle huishoudens is aangesloten op het aardgasnet. Gemiddeld komt 4/5e deel van de energie uit aardgas. Het grootste deel gaat naar de verwarming, maar warm water en koken spelen ook een rol.
2. …of haal warmte uit de lucht en grond
Net zoals bij een zonneboiler is verspreiding van het water de beste manier om je huis te verwarmen. Een warmtepomp past op bestaande warmte-installaties en vanaf januari dit jaar kun je subsidie krijgen op de aanschaf.
Energieagenda
Op dit moment ligt er een Energieakkoord dat tot 2023 loopt. Maar het Nederlandse kabinet wil verder kijken, omdat er tijdens de klimaattop in Parijs afspraken zijn gemaakt die tot 2050 gaan. De CO2 uitstoot moet zo ver mogelijk naar beneden. Daarom presenteerde het kabinet vandaag de Energieagenda. In het rapport gaat het over energiebesparing, investeringen in hernieuwbare energie en over minder aardgasgebruik. Op dit moment geldt er nog een aansluitplicht op gas, maar dit wordt vervangen. Aardgas is dan niet meer de grootste energiebron in huishoudens. Na de verkiezingen in maart volgend jaar, zullen er meer maatregelen volgen.
3. Ga voor een groen dak
4. Energiezuinig koken
5. Gebruik je apparaten op een creatieve manier
Het is niet meteen nodig om alle apparaten in je huis te vervangen om aardgasgebruik te verminderen. Je kunt ook een verschil maken met wat je al hebt. Als je maar creatief gebruik maakt van wat je al hebt. Zet bijvoorbeeld na gebruik de oven open. Zo hoeft de centrale verwarming minder moeite te doen om het huis te verwarmen. Dit geldt ook voor gewoon koken. Als je deze manier wil gebruiken om je keuken warm te houden, kook niet met te veel stoom. Hierdoor wordt je huis vochtig en dat voelt kouder aan in de winter.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand