Al die geluiden over rigoureuze veranderingen wekken een onaangenaam gevoel van onzekerheid op bij burger en bedrijfsleven. En die onzekerheid wordt gevoed door bangmakerij, halve feiten en ongefundeerde meningen van een groeiende kolonne pseudo-deskundigen. Zij vertroebelen het debat en stellen daarmee noodzakelijke verandering uit.
Je zou hopen dat politieke partijen die zich om het klimaat bekommeren hun poot stijf houden, maar ook zij wijken uit naar bangmakerij en populistische propaganda. Dat is funest korte termijndenken.
De moed zinkt ons in de schoenen
Daarnaast werd vastgesteld dat een kwart van de huishoudens niet bereid is te investeren in duurzaamheid. Misschien wel juist door deze negatieve prognose. De redenen die genoemd worden: (1) de kosten zijn te hoog, (2) mijn bijdrage heeft geen effect en (3) het kost te veel moeite.
De directeur van Easyswitch bevestigde deze zorgen door op BNR te roepen dat duurzame energie natuurlijk altijd duurder is. Hierdoor was de chaos en verwarring rondom de energietransitie compleet. Hij benoemde ook nog eens hoe zorgelijk de uitkomst van het onderzoek van Easyswitch was en beweerde dat het erop lijkt dat het gros van de Nederlanders nu al de hoop op een groenere toekomst heeft opgegeven. Zo krijg je de massa natuurlijk nooit in beweging.
“Het mantra luidt 'duurzame energie is te duur'. Dat is achterhaald en onterecht
Aloud devies
Het mantra luidt ‘duurzame energie is te duur’. Dat is achterhaald en onterecht. We zijn juist steeds vaker voordeliger uit met duurzame energie is. Gelukkig komen steeds meer mensen daar ook achter. Ik stel voor dat onderzoekers in toekomstige peilingen de volgende suggestieve vraag toevoegen: wat is eigenlijk de terugverdientijd van uw huidige energierekening?
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand