Omdat het ABP gelieerd is aan de overheid, is het de vraag wat de Nederlandse regering kan doen om de problemen op te lossen. De PvdD opperde om het ABP, een enorme institutionele belegger met veel invloed, aan te sporen om deze investering in Posco Daewoo van de hand te doen. Wopke Hoekstra, CDA-minister van Financiën, maakte in zijn antwoorden duidelijk dat het niet zijn pakkie-an is om nu in te grijpen.
Pensioenfonds moet eigen afweging maken
Het kabinet verwacht dat pensioenfondsen de OESO-richtlijnen voor multinationals en de UN Guiding Principles on Business and Human Rights naleven. Minister Hoekstra zegt samen met de ministers voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking en Sociale Zaken en Werkgelegenheid zogenoemde IMVO-convenanten, over maatschappelijk verantwoord ondernemen, te sluiten met de financiële sector, waaronder met het ABP. Op de website staat dat de pensioensector nog in ontwikkeling is. Opvallend is dat de minister betoogt hoe belangrijk het is dat pensioenfondsen in Nederland, waaronder het ABP, “verantwoord beleggen en meer dan ze nu al doen.”
“De minister is een enorm belangrijke werkgever en heeft een verantwoordelijkheid voor onze planeet én voor zijn werknemers
‘Op je handen zitten is geen optie’
Ook vindt Van Raan dat het pensioenfonds te weinig controle heeft over waarin zijn vermogensbeheerder APG investeert. “De minister schuift de verantwoordelijkheid door naar het ABP-bestuur, die de uitvoering in handen geeft van het APG. En we zien wat daar van komt: desastreuze investeringen in een gebied dat essentieel is voor natuurbescherming maar waar niemand zich verantwoordelijk voor voelt. Dat moet de minister naar zich toetrekken.”
Maagdelijk regenwoud gekapt
“Op dit stukje aarde leeft 5 procent van alle diersoorten die de wereld rijk is
OneWorld sprak met omwonenden die vertelden hoe ze hun land kwijtraakten, vooraf niet goed op de hoogte waren van de plannen van het palmoliebedrijf en hoe hun drinkwaterbron, de rivier, verontreinigd raakte. Deze maand vertelde journaliste Leontien Aarnoudse over haar onderzoek bij het consumentenprogramma Kassa. Het tv-programma lanceerde na afloop de hashtag-actie #ABPkapermee op sociale media, en selecteerde het ABP voor de ‘Schijtlijster Trofee’ omdat ze niet in de studio kwamen voor een reactie. Inmiddels heeft ABP de de ‘Schijtlijster Trofee’ gewonnen.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand