De meeste biobrandstoffen bestaan uit voedsel zoals palmolie, soja, koolzaad, mais en suikerriet. Dit zijn de zogenaamde conventionele biobrandstoffen, de eerste generatie. De tweede generatie biobrandstoffen komt van afval als plantenresten, houtsnippers of frituurvet. Zeewier en algen vallen onder de derde generatie. Bij de vierde generatie produceren micro-organismen zelf de brandstof.
In Europa pleit Nederland voor een verbod vanaf 2021…
Toch was het nog even spannend gisteren tijdens de stemming, omdat Kamerlid Kröger van GroenLinks een motie indiende met diezelfde strekking. Als die zou worden weggestemd, zou de belofte van de staatssecretaris op losse schroeven komen te staan. Dat bleek niet het geval: een ruime meerderheid steunde de motie.
…maar in eigen land nog even niet
“We zullen biobrandstoffen nog een hele tijd nodig hebben
Terwijl in Europa 46 procent van de geïmporteerde palmolie benut wordt als biobrandstof, wordt er volgens de Kamerleden op de Nederlandse markt (nog) geen palmolie en soja gebruikt voor biobrandstoffen. Toch is het geen garantie dat dit in de toekomst niet gaat gebeuren, simpelweg omdat het niet verboden is. De vraag naar palmolie, soja maar ook mais kan nu verder toenemen, waardoor dit een druk legt op de landbouwgronden en voedselprijzen.
Aanstaande maandag is er een bijeenkomst van de Europese Raad over het Europese biobrandstofbeleid voor 2021-2030. Daar gaat minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat het standpunt namens de Nederlandse regering met betrekking tot het verbod op palmolie en soja in biobrandstof inbrengen.
Het gebruik van palmolie en soja voor biobrandstof is omstreden. Onderzoek van onder meer OneWorld wees uit dat er bij de aanleg van oliepalmplantages in Indonesië – ’s wereld grootste palmolieproducent – mensen van hun land worden verdreven, oerwoud tegen de vlakte gaat en diersoorten als orang-oetans worden bedreigd. Soja en palmolieplantages bestaan vaak uit monoculturen, waar ander (bodem)leven zo goed als onmogelijk wordt gemaakt.
Bovendien blijkt biodiesel op basis van palmolie drie keer vervuilender dan reguliere diesel, zo toonde EU-onderzoek eerder aan. Dat heeft onder meer te maken met het feit dat bossen worden afgebrand of gekapt voor de aanleg van plantages, terwijl die bomen juist CO2 opnemen. Talrijke plantages bevinden zich op koolstofrijke veengronden, waar eveneens CO2 vrijkomt bij de ontginning. Afgelopen week tekenden 174 wetenschappers in Nederland dan ook voor een verbod op voedselgewassen in biobrandstof, de brief werd gepubliceerd in dagblad Trouw.