Wij kiezen binnen de klimaatstrijd wel voor een duidelijke richting: klimaatrechtvaardigheid. De klimaatcrisis treft de mensen die er het minst aan bijdragen namelijk het hardst. Dat heeft bijvoorbeeld te maken met historisch onrecht, zoals kolonialisme. Het klimaatprobleem is een gevolg van de westerse industrie, zegt activist Chihiro Geuzenbroek in een interview met ons. “Ironisch genoeg heeft de witte stem bij klimaatonderhandelingen de overhand. Het gesprek in het Westen gaat over ‘vrijwillige hulp’ aan de landen die het hardst getroffen worden, niet over het vereffenen van een schuld. Die nadruk op liefdadigheid ontkent de misdadigheid van wat er is gebeurd.”
“Er moet meer solidariteit zijn met gemarginaliseerde mensen die nu al leven met de gevolgen van de klimaatcrisis
Mondiaal klimaatonrecht blijft vaak onbesproken in het Nederlandse publieke, journalistieke en politieke gesprek. Klimaat wordt hier vaak geframed als een westers probleem dat opgelost kan worden met warmtepompen en het controleren van je bandenspanning. Terwijl het “de ramp is die al onze andere rampen met elkaar verbindt”, aldus de Amerikaanse bestsellerschrijver Nathaniel Rich in een gesprek met OneWorld.
“Als OneWorld willen we de grotere structuren achter milieuschade laten zien
Als OneWorld willen we niet alleen een specifiek probleem rond milieuschade of mensenrechten aankaarten, maar de grotere structuren erachter laten zien. De dwarsverbanden tussen onze thema’s – duurzaamheid, mensenrechten en identiteit – hebben ons gemotiveerd om niet alleen structureel over klimaatonrecht te publiceren, maar vandaag ook mee te demonstreren.
We zien jullie in Den Haag.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand