"We hoeven helemaal geen industrie-kip te eten als je ook een gans kunt eten" OneWorld sprak met de organisatoren van een diner waarbij ongewenste dieren en ongebruikelijke flora en fauna op de menukaart staan. Nicolle en Rob van de Keuken van het Ongewenste Dier en Titia van de Wolkenfabriek over de pracht van lokale 'powerfoods'.
Waar komt het idee vandaan?
Rob: “Ken je het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten? Dat zijn vier dieren die door hun eigenaren worden afgedankt omdat zij niet meer gewenst zijn, zij kunnen niet meer het werk verrichten waarvoor zij zijn aangeschaft. Hierdoor raakten wij van de Keuken van het Ongewenste Dier geïnspireerd om met vier ongewenste dieren te gaan werken voor een nieuwe voedselactie.”
Die Küche der Stadtmuzikanten is onderdeel van de Eat This Roadtrip! Een reeks acties die in het teken staan van Wereldvoedseldag op 16 oktober.
Titia: “De Wolkenfabriek richt zich daarentegen op de eetbare flora. Er zijn veel inheemse Nederlandse planten en kruiden die niet worden gegeten door hun imago, zoals brandnetels of paardebloemen. En dat is zonde, want ze zijn juist erg gezond en lekker.”
Hoe zijn jullie bij de vorm van jullie actie gekomen?
Rob: “Zoals ik al zij zijn we geïnspireerd geraakt door het sprookje van de Bremer stadsmuzikanten. Daarom koken deze avond vier koks met vier ongewenste dieren en vier Nederlandse groenten. Alles wordt begeleid door muziek van vier echte straatmuzikanten, dus de straatmuzikanten en de ongewenstheid uit het sprookje komen overal in terug.”
Titia: “Verwacht dus vooral geen traditioneel en decadent diner. Maar ga ervan uit dat het een beleving is.”
Er worden powerfruits geïmporteerd terwijl planten met dezelfde voedingswaarde ook gewoon van eigen bodem te halen zijn
Waarom is deze actie nodig?
Titia: “Wat de Wolkenfabriek doet is nodig omdat we veel eten van ver halen terwijl dat helemaal niet nodig is. “Powerfruits” worden geïmporteerd terwijl planten met dezelfde voedingswaarde ook gewoon van eigen bodem te halen zijn. Dezelfde voedingswaarde groeit dus gewoon om de hoek, maar zit in een plant die niet het imago heeft eetbaar en voedzaam te zijn. En daar vragen wij deze avond aandacht voor.”
Nicolle: “Als we lokaal willen eten moeten we ook de daad bij het woord voegen. Dit diner is een insteek die mensen aan zet tot denken over wat lokaal is, maar ook over hoe het anders kan. Wij van de Keuken van het Ongewenste Dier vragen door middel van onze acties aandacht voor het eten van dieren die maatschappelijk niet aanvaard zijn. Er is een grote verscheidenheid die eigenlijk niet wordt aangesproken.”
Rob: “Want er worden ook dieren gedood die vervolgens niet verder gebruikt worden. Kijk maar naar de ganzen bij Schiphol, deze worden vergast en vervolgens vernietigd. Maar ze zijn gewoon eetbaar. Onze actie promoot verscheidenheid en we maken de huidige beperktheid in diversiteit en aanbod zichtbaar.”
De voedselproblematiek is natuurlijk veel te ingewikkeld om met alleen jullie actie op te lossen, dus wat proberen jullie met deze actie te bereiken?
Nicolle: “We willen laten zien dat er andere oplossingen mogelijk zijn, maar die worden niet benut omdat er een bepaald idee is van wat vies is en dus niet goed is. Daar willen we verandering in brengen. De vraag naar wat gewenst of ongewenst is moet ter discussie komen te staan. Daarnaast focust de voedselindustrie te veel op winst, en kijkt niet naar wat goed is om te doen.
Titia: “We zouden meer moeten nadenken over ons eten, over wat eetbaar is. Er zijn goede oplossingen voor de groeiende voedselproblematiek, maar omdat we zitten vastgeroest in een bepaalde manier van denken kunnen we niet tot oplossingen komen. Hopelijk brengt onze actie daar verandering in.”
Waarom vlees importeren uit het buitenland terwijl Nederlandse paarden afgevoerd worden naar het buitenland of in diervoeding terecht komen?
Rob: “Bewustwording is ons grootste speerpunt, want ongewenste dieren en impopulaire planten zijn juist een goede manier om aan lokale voedingsstoffen te komen. We hoeven helemaal geen industrie-kip te eten als je ook een gans kunt eten. Het is toch niet goed dat we vlees importeren uit het buitenland terwijl de Nederlandse paarden afgevoerd worden naar het buitenland of in diervoeding terecht komen?”
Dit artikel is onderdeel van een reeks artikelen over de deelnemers van de Eat This Roadtrip, een initiatief van FoodGuerrilla. Zij helpen tien teams om wervelende good food acties – waarvan Die Küche der Stadtmuzikanten er één is – op te zetten en zo aandacht te vragen voor Wereldvoedseldag. Kijk voor meer informatie over het slotevent en acties bij jou in de buurt op FoodGuerilla.