Vijf belangrijke feiten rondom de ivoorhandel in Europa en het Oxfordse onderzoek:
- De populatie savanneolifanten is de afgelopen tien jaar met een derde afgenomen. Volgens het Wereld Natuur Fonds worden er naar schatting 55 Afrikaanse olifanten per dag gedood voor hun ivoor.
- In Nederland is het legaal om te handelen in ‘antieke ivoorproducten’. Dat betekent dat er geen restricties gelden voor handel in producten die zijn verkregen vóór 1947. Ivoor van ná 1947 maar van vóór 1990 mag alleen met een certificaat verkocht worden, en de verkoop van ivoor van na 1990 is volledig verboden.
- Het Verenigd Koninkrijk is het eerste land in Europa dat de verkoop van alle producten van ivoor verbiedt.
- Het onderzoek van de Universiteit van Oxford toont aan dat drie kwart (74,3 procent) van het ivoor dat in Europa als ‘antiek’ wordt verkocht, eigenlijk illegaal ivoor is. Een vijfde van het onderzochte ivoor blijkt afkomstig te zijn van olifanten die nog leefden in 1990 of zelfs na 2000, waardoor het zo goed als zeker is dat deze olifanten recent en illegaal gedood zijn.
- 45 procent van het onderzochte ivoor was afkomstig van slagtanden die groeiden in de jaren tussen 1970 en 1980. Deze olifanten zijn waarschijnlijk gedood na het CITES-verdrag, een internationaal verdrag dat door 181 landen getekend werd om te verzekeren dat de handel in wilde dieren en planten hun voortbestaan niet bedreigt.
““Dit is keihard bewijs, het laat zien dat er wel degelijk illegaal ivoor wordt verkocht door heel Europa" – campagneleider Bert Wander
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand