In de wateren rond de Indonesische Raja Ampateilanden, onderdeel van de provincie West Papoea, legde de Franse onderwater- en natuurfotograaf Greg Lecoeur niet alleen deze vis, maar ook het afval waartussen hij terecht kwam vast. Het gebied wordt ook wel de Koraal Driehoek genoemd; een van ’s werelds rijkste gebieden als het op koraalsoorten en mariene biodiversiteit aankomt.
Maar het ligt ook op de kruising van de Stille Oceaan en de Indische Oceaan, waar sterke stromingen allerlei afval opstuwen. Plastic concentreert zich voornamelijk aan de oppervlakte, merkte Lecoeur toen hij bovenkwam tijdens het duiken. En door de UV-straling van de zon barst dat plastic uiteen in duizenden microdeeltjes die vissen, schildpadden en zeevogels inslikken. “En uiteindelijk komt het ook op ons bord terecht.”
Lecoeur wil met deze foto de aandacht vestigen op het ‘zevende continent’: “Een werelddeel bestaande uit plastic dat een weergave is van het afval dat onze moderne samenleving veroorzaakt. Ik wil mensen ervan bewust maken dat de oplossing voor het afvalprobleem bij ons ligt en we kleine veranderingen in onze gewoonten en consumptiepatroon moeten aanbrengen.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand