Het menu van Vegane Glorie varieert van ramen en flammkuchen tot kapsalon en curry. Alles is vegan. “We proberen ook zo biologisch mogelijk in te kopen”, vertelt De Zwart. “Soms is een product op en moeten we een niet-biologische vervanger aanschaffen, maar dat gebeurt zelden. En we kiezen voor zoveel mogelijk lokale producten, dus geen wijn uit Zuid-Afrika: veel te belastend voor het milieu.”
Het restaurant bevindt zich in het Haagse Statenkwartier, vlak bij de kust. Toch gaat het er volgens De Zwart anders aan toe dan in de drukke strandtenten om te hoek. “Rob en ik hebben samengewerkt in de krakersscene en daar geleerd om zo min mogelijk waste te produceren en zorg te dragen voor elkaar. Pas als je team het naar de zin heeft, kun je je goed op je klanten richten.”
Juul de Zwart (45) en haar goede vriend Rob Wakelkamp (47) runnen sinds 2020 het veganistische restaurant Vegane Glorie in Den Haag. De Zwart zat op de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten en schreef voorheen kinderboeken. Wakelkamp deed een studie gericht op macrobiotische voeding en werkte als chef in Haagse restaurants als De Zon en De Hagedis.
Dit interview en recept verschenen in december 2023 in OneWorld Magazine.
Het idee om een eigen restaurant te beginnen is wel afkomstig van een vriend met een strandtent. “Rob en ik grapten altijd dat als we een zaak zouden beginnen, dat vast helemaal mis zou gaan en dus maar Vergane Glorie moest heten. Die vriend met de strandtent spoorde ons aan om het echt te gaan doen. Tijdens de registratie bij de Kamer van Koophandel bleek dat we de letter ‘r’ waren vergeten op te schrijven in de naam. De medewerker vond dat briljant, dus dat hebben we er toen ingehouden. We zijn er met weinig voorbereiding ingerold.” En dat is volgens De Zwart maar goed ook. “Het is een beetje zoals met kinderen, volgens mij. Daar moet je van tevoren ook niet te veel over gaan zitten lezen, want dan begin je er niet meer aan.”
Hoe maak je vegan pink mayo?
Een mayo om je vingers bij af te likken én de blikvanger op je gerecht.
Ingrediënten (voor 250 ml)
50 ml (bio)sojamelk
snuf zout
scheutje (bio)azijn
1 teen geperste (bio)knoflook
200 ml (bio)zonnebloemolie
50 ml (bio)bietensap
Bereiding
- Doe de sojamelk, het zout, de azijn en de knoflook in een emmertje van 1 liter. Pureer met de staafmixer.
- Giet al mixend geleidelijk de olie erbij. Zorg dat alles goed mengt.
- Pureer tot een dikke mayonaise.
- Proef of er genoeg zout en zuur (azijn) in zit en voeg eventueel wat toe.
- Pureer verder en doe het bietensap erbij tot de mayo de juiste consistentie heeft, en de geweldige kleur!
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand