‘Rutte III bereikt klimaatdoel niet met beoogde maatregelen’

De maatregelen in het regeerakkoord zijn ontoereikend om te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs, zo luidt de zorgwekkende conclusie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), dat het regeerakkoord analyseerde. Er zijn aanvullende maatregelen nodig om de doelstelling van 49 procent CO2-reductie in 2030 te bereiken.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
De doorrekening van het PBL is gemaakt op verzoek van de Tweede Kamer (motie Klaver), die meer inzicht wilde krijgen in de effecten van het regeerakkoord op het gebied van klimaat en energie.

De conclusie van de analyse is extra wrang nu de VN vanochtend waarschuwde voor een explosieve stijging van de hoeveelheid broeikasgas in de lucht. Zo was “de toename van de hoeveelheid CO2 vorig jaar anderhalf keer zo groot als de gemiddelde stijging van de afgelopen tien jaar”, volgens de NOS. De laatste keer dat de atmosfeer zoveel broeikasgas bevatte, was 800.000 jaar geleden. De stijging van de hoeveelheid CO2 in de lucht is gevaarlijk; die gaat gepaard met temperatuurstijging, waardoor de kans op extreem weer toeneemt.

Milieuorganisatie Greenpeace verwacht daarom een herziening van de maatregelen door de kersverse minister van Economische Zaken en Klimaat. “De doorrekening van PBL tast de geloofwaardigheid van het pakket aan. Minister Wiebes moet met grote spoed aan het werk om samen met de collega’s die over vervoer, landbouw en de gebouwde omgeving gaan de gaten te dichten”, stelt campagneleider Joris Wijnhoven van Greenpeace.

Ten koste van zon en wind?

De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) is daarnaast bezorgd dat het regeerakkoord eerder tot afzwakking van de groei van duurzame energie zal leiden, in plaats van tot verdere groei. Dit komt doordat de grootschalige toepassing van CO2-afvang en -opslag (CCS) zo kostbaar is, dat de subsidiepot voor duurzame energie er grotendeels aan op gaat, stelt NRC. De NVDE stelt daarom voor om een aparte regeling te ontwikkelen voor CO2-opslag.

Politiek verslaggever voor BNR Jaap Jansen sust de gemoederen en geeft aan dat de analyse van het PBL niet moet worden gezien als een rapportcijfer, maar eerder als een tussenbalans. Er zijn nog mogelijkheden voor verandering.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons