“We willen geen uitbreiding meer van palmolieplantages en een einde aan landroof, mensenrechtenschendingen, ontbossing, uitbuiting en slavernijtoestanden”, schrijft directeur Franky Samperante van de organisatie Pusaka in een WhatsApp-bericht vanuit Indonesië. Als belangenbehartiger van de bewoners in Papua stuurde hij met 235 Indonesische gemeenschapsleiders, boeren, vakbonden, maatschappelijke organisaties, mensenrechten- en milieuactivisten een brandbrief aan de leiders van de Europese Commissie en EU-lidstaten om te pleiten voor een einde aan het gebruik van palmolie als biobrandstof.
Europees Parlement wil geen palmolie meer in de tank…
OneWorld onthulde onlangs de betrokkenheid van Nederlands pensioenfonds ABP bij de kap van meer dan 200.000 hectares maagdelijk regenwoud in Indonesisch Papua voor de aanleg van een palmolieplantage.
…maar niet iedereen is het daarmee eens
“Opvallend is dat de Indonesische briefondertekenaars schrijven dat ondanks de exportopbrengsten hun leven er niet beter van wordt
'Een handjevol profiteert'
De Europese Commissie, aan wie de brief mede gericht was, heeft hem ontvangen maar laat in een schriftelijke reactie weten geen commentaar te hebben op de brief.
Komt Nederland zijn afspraak na?
Volgende week is het D-day in Brussel; dan valt er waarschijnlijk een definitief besluit over hoeveel palmolie en andere voedselgewassen tot 2030 bijgemengd mogen worden. Staatssecretaris Van Veldhoven van Infrastructuur en Milieu liet afgelopen december weten het standpunt van het Europees Parlement om na 2021 geen palmolie en soja meer in de tank te gebruiken, “van harte te steunen” en zich daarvoor in te zetten. Maar wat is daarvan terechtgekomen? Na meer dan twee werkdagen aandringen kon de woordvoerder van de staatssecretaris nog steeds geen verklarende reactie op deze vraag geven.
“Het is lastig te zeggen, want de onderhandelingen zijn nog in volle gang”, benadrukt Kamerlid Suzanne Kröger van GroenLinks. “Ik verwacht van de Nederlandse regering dat ze actief onderhandelt en een duidelijk positie inneemt in Europa om ervoor te zorgen dat deze biobrandstoffen niet langer gelabeld worden als duurzame energie.”
Wel was het even schrikken toen een Maleisische krant in februari berichtte dat minister Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking tijdens een werkbezoek aan Maleisië meldde de oproep van het Europarlement om geen palmolie meer als biodiesel te gebruiken verwierp omdat het discriminerend zou zijn. Toch heeft Kröger er vertrouwen in dat Nederland zich hard maakt voor de zaak.
““Het is heel zorgelijk om te zien dat de import van palmolie toeneemt in Europa”
Volgens Kröger draagt Nederland een grote verantwoordelijkheid. Want hoewel er in Nederland niet tot nauwelijks palmolie wordt bijgemengd, komen er grote hoeveelheden palmolie die bestemd zijn voor biobrandstof, via Rotterdam binnen. Ook zit Nederland in de Europese top drie van grootste palmoliebiobrandstofproducenten. “Het is heel zorgelijk om te zien dat de import van palmolie toeneemt in Europa”, vindt Kröger. “Dat gaat de verkeerde kant op. Palmolie en soja zijn niet de juiste brandstoffen. Daarom is belangrijk dat er strenge regels komen.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand