Maar het riekt naar verspilling in onze geliefde zweetketen: bijna alle sportscholen laten onze hard bevochten kinetische energie verloren gaan. Terwijl sportscholen juist grootverbruikers zijn van stroom. Airco’s, koelkasten, televisies, grote tl-balken: allemaal standaardapparaten in sportscholen, die bij elkaar opgeteld schrikbarend veel stroom verbruiken. Zogenaamde eco-sportscholen pakken het daarom helemaal anders aan.
Slank figuur, volle portemonnee
Toch is het huwelijk tussen groene technologie en sport nog erg pril. Nederlandse sportscholen die kinetische energie opvangen, zijn zeldzaam. Club SportsArt Fitness in Delft is een van de pioniers. Clubeigenaar Vincent Hoogwerf doet er niet schijnheilig over: “Het is een prachtige manier om je te onderscheiden. Dat is essentieel sinds de opkomst van low-budget sportscholen. Die proberen iedereen weg te concurreren met lage abonnementsprijzen. Dus gooiden wij het over de duurzame boeg, om leden aan te trekken, maar ook om geld te besparen op de lange termijn.”
“Wat we besparen dankzij het gebruik van onze cardio-apparaten gaat direct van de energierekening af
Club SportsArt Fitness is zelfs een samenwerking aangegaan met Eneco – die uitsluitend groene stroom levert aan de gym – waardoor leden binnenkort geld kunnen besparen op hun eigen energierekening, door stroom op te wekken in de sportschool. Klinkt als oer-Hollandse zuinigheid in het #fitgirl-tijdperk: sporten om je figuur slank en je portemonnee vol te houden. Maar hoeveel stroom levert het op?
Is cardio voldoende?
“Klinkt als oer-Hollandse zuinigheid in het #fitgirl-tijdperk
Duurzame fitnessapparatuur lijkt echter de ideale manier om sporters direct te betrekken bij deze besparingsmissie. Waarom wordt het dan zo weinig toegepast, in Nederland en daarbuiten?
Niet op de hoogte
Van Medevoort blijkt niet op de hoogte te zijn van sportscholen die zeggen wel energie te besparen via stroom opwekkende fitnessapparaten: “Als er clubs zijn die dat wel doen, dan kan het nooit heel veel stroom zijn. Zover ik weet bouwen onze leveranciers ook geen stroom opwekkende fitnessapparaten.” Technogym, een van die leveranciers, zegt wel degelijk dit soort apparaten te bouwen en te leveren aan andere klanten.2 Misschien zegt dat iets over de wensen en de eisen van de inkoper, in dit geval Basic-Fit.
“Vroeger lieten we airco's urenlang lege ruimtes verkoelen; dat gaat niet meer
Daarnaast wordt er gekeken naar het installeren van zonnepanelen bij een stuk of twintig van de 154 vestigingen in Nederland, maar Van Medevoort geeft ook aan: “Zolang de terugverdientijd van zonnepanelen een jaar of zes bedraagt, dan is het voor ons niet interessant. Gelukkig wordt dat, met behulp van subsidie, steeds aantrekkelijker.”
Sport je groen?
Het staat dus nog te bezien of stroom opwekkende fitnessapparaten gangbaar worden. Een ding is zeker: op zo’n apparaat ondervinden we aan den lijve hoe waardevol energie is, en dat we daar niet kwistig mee moeten omgaan.
- Basic-Fit is de grootste sportschoolketen van Nederland, met maar liefst 154 vestigingen. ↩︎
- Dit is ook gemakkelijk terug te vinden op hun eigen website. Kanttekening: volgens Vincent Hoogwerf, concurrerend leverancier en eigenaar van Club SportsArt Fitness, beschikken deze apparaten over dusdanig grote scherm dat de potentiële energiebesparing vrijwel verloren gaat. ↩︎
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand