Achtergrond, Video

The making of money

Vind jij nog wel eens een meegewassen tientje in je broekzak? Cash geld sterft langzaam uit, met pin en digitaal betalen blijft groeien. In deze video ontdek je hoe papiergeld wordt gemaakt.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
In Nederland maakt één drukkerij voorheen alle bankbiljetten – Johan Enschede & Zn. in Haarlem. Bankbiljetten worden niet gemaakt van gewoon papier, maar van katoen, wat sterker is. Voordat de verf wordt toegevoegd aan de katoenpulp (elk biljet heeft een eigen kleur), worden de vezels gebleekt. Dit gebeurt niet meer met chloor, maar met het minder schade­lijke waterstofperoxide. Vervolgens gaan de vellen door een plaatdruk­ machine waar de voor­ en achterzijde met inkt worden bedrukt. Daarna komen het watermerk en de glan­zende band erop. Elk biljet krijgt een nummer en de echtheidskenmerken worden gecon­troleerd. De goedgekeurde biljetten worden op maat gesneden en verpakt in bundels. De biljetten gaan naar De Nederlandsche Bank (DNB), waar andere banken hun geld bestellen.

Bron: youtu.be
Polymeren bankbiljetten zijn milieuvriendelijker dan de biljetten van katoenpapier. Dat komt omdat ze langer meegaan. De Bank of England gaat uit van een langere levensduur van 2,5 keer en berekende dat de CO2­voetafdruk van de volledige levenscyclus van een polymeren vijf pond biljet 16 procent lager ligt dan de katoenpapieren variant. Een Australische studie ging zelfs uit van een 6 tot 9 keer langere levensduur. Wat het verschil in voetafdruk nog groter maakt.

In samenwerking met EOS Magazine.

The Making Of

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons