Beeld: Stefan Stefancik / Pexels

Transitie-ultimatum: bedrijven kunnen veranderen of verdwijnen

De energietransitie kondigt roerige tijden aan, volgens Energiecommissaris Ruud Koornstra. Oude structuren brokkelen af en innovatie krijgt de overhand. “Veranderen of verdwijnen, daar komt het nu op aan voor veel bedrijven.”

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Steeds vaker hoor ik ondernemers en bestuurders praten over secular stagnation: ze vrezen een eeuwigdurende stilstand van de economie, terwijl de huidige economische situatie ogenschijnlijk gezond is. Deze bezorgdheid is tekenend: we leven nu eenmaal in roerige tijden. Transitie noemen we dat ook wel. En de huidige is nog maar net begonnen.

De meningen over deze economische realiteit zijn verdeeld. Je zou kunnen zeggen dat we leven in een wereld van overvloed, hoewel deze nog niet rechtvaardig verdeeld is. We gaan steeds effectiever te werk, waardoor er veel kapitaal beschikbaar is. Er is weinig werkloosheid, wat betekent dat er veel arbeid beschikbaar is. Tegelijkertijd verbindt het internet inmiddels 2,5 miljard mensen met elkaar, waardoor veel kennis gedeeld wordt.

Maar de ongebreidelde economische groei heeft een keerzijde: de natuur wordt onherstelbaar beschadigd en klimaatverandering bedreigt de hele aarde. Er lijkt ook weinig perspectief te zijn voor de komende generatie. Hierdoor kijkt het leeuwendeel van de westerse samenleving met angstige ogen naar de toekomst.

Noodrem

Het tij moet gekeerd worden. Daartoe zijn, dankzij wetenschappelijke consensus, grote internationale afspraken gemaakt. Er zijn doelen vastgelegd in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) en in het klimaatakkoord van Parijs, beide in 2015 ondertekend door meer dan 195 landen. Het kabinet Rutte III heeft de lat hoog gelegd en Nederland gemobiliseerd rond deze doelen.

Het werk aan een duurzame wereld is al begonnen en is onherroepelijk

Sommige sectoren beginnen hierdoor opeens te roepen dat de veranderingen te snel gaan. Ze zeggen meer tijd nodig te hebben om te kunnen anticiperen op de consequenties van de transitie. Mocht deze ruk aan de noodrem oprecht zijn, dan hebben ze de afgelopen jaren behoorlijk liggen soezen. Er zit niks anders op voor deze klagers: zij moeten versneld zaken op orde stellen. Veranderen of verdwijnen, daar komt het nu op aan. Het werk aan een duurzame wereld is al begonnen en is onherroepelijk.

Laten we daarom ook stoppen om de transitie in twijfel te trekken, dat levert een vertraging op die we ons niet kunnen veroorloven. Ik zou zelfs niet weten hoe we welke vorm van vertraging dan ook in de toekomst aan onze kinderen kunnen uitleggen.

Oude structuren, denkbeelden en technologieën die stammen uit een tijd waarin de economie gebaseerd was op schaarste en verspilling, brokkelen nu snel af. Er is duidelijk behoefte aan een nieuwe economische wereldorde, waarin niet zozeer groei maar vernieuwing de leidraad is. Hierin gaat een groot gezamenlijk belang samen met persoonlijk welzijn.

Wereldkampioen

Als het op vernieuwing en innovatie aankomt, zijn wij Nederlanders de beste van de klas, maar voor de implementatie ervan krijgen we een dikke vette onvoldoende. Een business maken van onze eigen innovaties doen wij de laatste jaren steeds slechter.

Hoog tijd voor een nationale ambitie om wereldkampioen energietransitie te worden

En innovaties implementeren, dat is juist waar het nu om gaat. Het is daarom hoog tijd voor een grote nationale ambitie om samen wereldkampioen energietransitie te worden. Hoewel die transitie op momenten met grof geweld gaat, zijn het vaak de details en de nuances die het verschil tussen (een) harde wind of de spreekwoordelijke perfect storm maken.

Vandaag, niet morgen, is het moment om het tij te keren en met lef oude denkbeelden en technologieën achter ons te laten. We moeten juist met ons talent weer geld gaan verdienen. Laat de bestaande sectoren de deuren wijd open zetten voor de vernieuwers, zodat ze gezamenlijk impact kunnen creëren. Of beter gezegd, zodat ze de wereld kunnen redden.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons