Van natuurgebied tot vuilnisbelt: de schade van een festival

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Afgelopen zondag was OneWorld-medewerker Lisa Kappetijn, net als duizenden andere festivalgangers, op Solar. De locatie aan de Maasplassen in Roermond was prachtig, de hoop vuilnis die achterbleef was dat zeker niet.

[[nid:47815]]

Tijdens het Solar Weekend viel het me op dat er ontzettend weinig prullenbakken waren. Na het drinken van een biertje heb ik lang rond lopen zoeken tot ik uiteindelijk een metalen bak vond waar de zak al half van de randen af was.

Toen ik de tweede keer mijn afval wilde lozen – een papieren omhulsel van een spinazie-geitenkaas empanada – heb ik het bij gebrek aan een (papier)afvalbak maar aan de barman gegeven om weg te gooien.

In combinatie met alle plastic bekers die tussen de chillende mensen aan het meer lagen, viel het me tegen hoe er op Solar omgegaan werd met afval. Ik vond het fantastisch om op zo’n mooie locatie te genieten van muziek en gezelligheid, maar het is niet eerlijk om een natuurgebied na afloop van een festival achter te laten als vuilnisbelt.

Fantastisch om op zo’n mooie locatie te genieten van muziek, maar niet eerlijk om een natuurgebied achter te laten als vuilnisbelt

Ik heb mij laten vertellen, toen ik op een ander festival (Soenda) werd uitgelachen toen ik een sigarettenpeuk in een prullenbak gooide, dat er na het festival grote machines over het terrein rijden om al het gestrande afval op te ruimen. Alleen dan is het al te laat voor de plastic bekers die het meer zijn in gewaaid en tussen de vissen en watervogels zijn beland. De dieren kunnen vast komen te zitten in het plastic afval of dood gaan als het tussen hun voedsel terecht komt. 

Oproepen je afval in prullenbakken te gooien, maar te weinig prullenbakken neerzetten: dat is krom beleid

Op de website van Solar stond het volgende in de huisregels over omgaan met de natuur: ‘Roken mag, maar niet in de festivaltenten. Denk wel even aan het milieu. Gooi je sigaretten niet op de grond, maar doof ze uit en gooi ze (gedoofd) in de prullenbakken’. Aan de ene kant oproepen om je afval in prullenbakken te gooien, maar aan de andere kant te weinig prullenbakken neerzetten: dat is krom beleid.

Het zou fijn zijn als er op festivals om de paar meter prullenbakken staan, het liefst nog papier, plastic en rest gescheiden. Want hoe makkelijker het is om afval weg te gooien, des te groter de kans dat het wordt gedaan. Als je je afval meteen in de prullenbak gooit scheelt dit weer opruimmachines en is er geen risico dat het afval toch in de natuur belandt.

Wat kun je zelf doen om ervoor te zorgen dat er niet meer afval in de natuur komt nadat jij naar een festival bent geweest? Check of het festival een Green Key label heeft voor duurzaam ondernemen in horeca, recreatie en toerisme.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons