De Italiaanse fotograaf Alessio Paduano bracht in december 2023 bijna een maand door in West-Senegal, om de gevolgen van de klimaatcrisis in beeld te brengen. “Beeld dat er nog te weinig is.” Paduano wist wat hem te wachten stond: Senegal is een van de landen in Afrika die het zwaarst getroffen is door de klimaatcrisis. En 80 procent van de bevolking (van meer dan 14 miljoen mensen) woont nabij de zee. “Maar wat ik zag, ging mijn verbeelding te boven: verwoeste huizen, klimaatvluchtelingen en een verdwijnend stuk Senegal”, deelt Paduano.
Hij bezocht onder andere het noordelijke Saint-Louis, aan een dun stuk land tussen de Atlantische Oceaan, de Senegal-rivier, en de zuidelijke kustplaats Bargny, waar jaarlijks tot drie meter aan kust verdwijnt en vele huizen zijn verwoest door de stijgende zeespiegel. Ooit waren er bruisende vissersgemeenschappen, nu wordt het gebied gedomineerd door intensieve buitenlandse visserij. Een deel van de voormalige bewoners, onder wie veel vissers, bivakkeert in tijdelijke opvangkampen in het binnenland. Zij moeten nu ver reizen naar de zee én hebben minder dagelijkse opbrengst, doordat de zee warmer is en de vissen migreren.
De 19-jarige Ndiagamar en zijn familie worden ’s nachts regelmatig wakker in hun overstroomde huis, vijftien meter van de kust van Saint-Louis. In de zomer van 2023 besloot hij, net als jaarlijks honderden andere jonge Senegalese klimaatvluchtelingen, met hulp van smokkelaars naar Spanje te vertrekken. Door slechte weersomstandigheden keerde de boot waar hij in zat ergens voor de kust tussen Mauritanië en Marokko om. Ndiagamar was zijn geld aan de smokkelaar kwijt en keerde terug naar Saint-Louis, vastberaden om het weer te proberen.
“Wat mij het meest schokte van de situatie in Senegal, was dat die ‘normaal’ is geworden”, vertelt Paduano. “Kinderen spelen in de ruïnes van weggespoelde huizen. Er groeit een hele generatie op voor wie hun verdwijnende land de realiteit is.”
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand