De voormalige Cheick Touré-school in Saint-Louis. In maart 2018 bleef de school dicht vanwege een weerswaarschuwing. Een paar dagen later verwoestte de zee een groot deel van de school. Beeld: Alessio Paduano
Fotoreportage

Verhuizen of verzuipen: jonge Senegalezen groeien op aan een ver­dwijnen­de kust

Fotograaf Alessio Paduano bezocht de kust van Senegal, die op sommige plekken met wel drie meter per jaar in zee verdwijnt. Senegalezen uit ooit bruisende vissersgemeenschappen staan voor de keus: naar het binnenland verhuizen of als klimaatvluchteling de gevaarlijke reis naar Europa wagen.

Verschenen in OneWorld Magazine in maart 2024.
Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

De Italiaanse fotograaf Alessio Paduano bracht in december 2023 bijna een maand door in West-Senegal, om de gevolgen van de klimaatcrisis in beeld te brengen. “Beeld dat er nog te weinig is.” Paduano wist wat hem te wachten stond: Senegal is een van de landen in Afrika die het zwaarst getroffen is door de klimaatcrisis. En 80 procent van de bevolking (van meer dan 14 miljoen mensen) woont nabij de zee. “Maar wat ik zag, ging mijn verbeelding te boven: verwoeste huizen, klimaatvluchtelingen en een verdwijnend stuk Senegal”, deelt Paduano.

 

 

Hij bezocht onder andere het noordelijke Saint-Louis, aan een dun stuk land tussen de Atlantische Oceaan, de Senegal-rivier, en de zuidelijke kustplaats Bargny, waar jaarlijks tot drie meter aan kust verdwijnt en vele huizen zijn verwoest door de stijgende zeespiegel. Ooit waren er bruisende vissersgemeenschappen, nu wordt het gebied gedomineerd door intensieve buitenlandse visserij. Een deel van de voormalige bewoners, onder wie veel vissers, bivakkeert in tijdelijke opvangkampen in het binnenland. Zij moeten nu ver reizen naar de zee én hebben minder dagelijkse opbrengst, doordat de zee warmer is en de vissen migreren.

 

Een vrouw bij haar huis op Langue de Barbarie. De Senegalese overheid geeft geld aan families die hun huis bij zee inruilen voor een tijdelijk opvangkamp. Vervolgens worden de huizen gesloopt.

Kinderen spelen op een oude barrière, gebouwd in de jaren 80 om het zeewater in Bargny tegen te houden.

Djibrilwade (56) in zijn huis in Bargny, Senegal. Zijn vader bouwde het in de jaren 90. Sinds de jaren 80 is er kusterosie; een paar keer per jaar stroomt de zee zijn huis binnen.

 

De 19-jarige Ndiagamar en zijn familie worden ’s nachts regelmatig wakker in hun overstroomde huis, vijftien meter van de kust van Saint-Louis. In de zomer van 2023 besloot hij, net als jaarlijks honderden andere jonge Senegalese klimaatvluchtelingen, met hulp van smokkelaars naar Spanje te vertrekken. Door slechte weersomstandigheden keerde de boot waar hij in zat ergens voor de kust tussen Mauritanië en Marokko om. Ndiagamar was zijn geld aan de smokkelaar kwijt en keerde terug naar Saint-Louis, vastberaden om het weer te proberen.

 

Ndiagamar (19) in zijn huis in Saint-Louis. In augustus 2023 probeerde hij Spanje te bereiken per boot: een tocht die in Wolof ‘Barça ou barsakh’ wordt genoemd: Barcelona of de dood. Hij betaalde 400 duizend CFA (omgerekend ruim 600 euro) aan mensenhandelaren. Het schip ging terug vanwege slecht weer.

Een meisje doet het haar van een vriendin in een tijdelijke opvang voor mensen die hun huis hebben verloren aan kusterosie, in het dorp Diougop nabij Saint- Louis. De tenten hebben geen elektriciteit.

Modou, Doudou, vader Hamdy en Boubacar, in hun huis aan zee op Langue de Barbarie.

 

“Wat mij het meest schokte van de situatie in Senegal, was dat die ‘normaal’ is geworden”, vertelt Paduano. “Kinderen spelen in de ruïnes van weggespoelde huizen. Er groeit een hele generatie op voor wie hun verdwijnende land de realiteit is.”

 

Verwoeste huizen aan zee in Bargny.

Kinderen spelen op het strand van Bargny, naast huizen verwoest door de zee.

Een muur en rij stenen bij de ingang van een begraafplaats in de wijk Guet N’Dar op Saint-Louis, om de graven te beschermen tegen de zee. In 2017 bereikte een vier meter hoge golf de wijk en beschadigde de begraafplaats.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons