Opinie

Zo zet je verkrampte vleeseters eindelijk eens aan het denken

Volgens nieuw onderzoek kiezen we steeds vaker voor vleesvervangers. En dat gegeven laat sommige verstokte vleeseters schuimbekken. Een discussie met gehakststaafaficionado’s kan lastig zijn. Daarom heeft Carmen Felix weerwoorden voor al hun driftige argumenten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee

Geen paniek! Dit stuk is er niet op uit om vleeseters in het gezicht te slaan met harde stukken tempeh of te roepen dat iedere niet-vegetariër een moordenaar is. Hoewel, technisch gezien… Geintje, juist de meest verstokte vleesverslinders moeten de kans krijgen om babystapjes te maken. Bijvoorbeeld tijdens De Week Zonder Vlees. Of op z’n minst tijdens één dag van deze week, als de smulpaap in kwestie echt al begint te zweten na 24 uur zonder karbonade.

Munitie nodig als je dit onderwerp aansnijdt? Hier zijn de hartstikke logische weerwoorden op de bekendste drogredenen in het vleesdebat.

Disclaimer voor iedereen die met schuim op de mondhoeken klaarstaat om te klagen over vegetarische propaganda: dit stuk is geschreven door een trotse flexitariër die af en toe graag een frikandel mag nuttigen. Als je het niet elke dag doet, wordt het nóg lekkerder wanneer je je er wel weer eens aan waagt.

Als je ‘vicieuze cirkel’ intypt op Google, vind je een foto van jou met een kilopak shoarma onder beide armen

1. “Ik zou gewoon echt niet zonder vlees kunnen.”

Jawel joh. Heb wat meer vertrouwen in jezelf. Zoek voor de gein eens op wat we al voor de natuur kunnen fixen als iedereen in Nederland twee (!) dagen per week geen vlees meer zou eten. Zelfs als je niks voelt bij arme lammetjes die sterven omdat jij denkt niet te kunnen minderen met je dönerdieet, kun je je vast wel inbeelden hoeveel minder onze CO-uitstoot zou kunnen zijn als we allemaal een beetje inbinden.

2. “Die beesten die in de supermarkt liggen zijn toch al dood, kan ik ze net zo goed opeten.”

Die dieren zijn dood omdat jij te angstig bent om eens een dagje géén vlees te eten en de supermarkt daar heel goed op inspeelt. Zolang jij blijft kopen, blijven slagers slachten, schat. In 2015, 2016 en 2017 ‘verbruikte’ een Nederlander gemiddeld 77 kilo slachtvlees per jaar. Dat is een volwassen mens. En daar verandert niks aan omdat jij de vraag hebt en de supermarkt het aanbod. Als je ‘vicieuze cirkel’ intypt op Google, vind je een foto van jou met een kilopak shoarma onder beide armen.

3. “Echte mannen eten nou eenmaal vlees, deal with it.”

Er is letterlijk niks zo mannelijk als een man die z’n persoonlijkheid voor zich laat spreken, in plaats van de hoeveelheid supermarktvlees in z’n overwerkte darmen. Denk je niet dat het pas écht stoer zou zijn als je erachter komt dat je nog steeds vrachtwagens om kan gooien met één vinger na het eten van een kaasschnitzel?

4. “Alsof soja zo goed is voor het milieu, daar worden ook hectares aan regenwouden voor gekapt!”

Als je denkt dat soja alleen in het dieet van vegetariërs en vegans zit: Google nog eens. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer, sauzen, snacks en zeep. Al die dieren die we slachten moeten natuurlijk ook eten en laten ze soja nou eens heerlijk vinden, daar in die megastallen. Dus die regenwouden slinken voornamelijk omdat vleeseters via een dierlijke omweg óók nog eens soja binnen krijgen. Als je soja toch zo lekker vindt in je hamburger: ik ken nog een paar goeie vegaburgers zonder omweg…

5. “Adolf Hitler was ook een vegetariër…”

En Saddam Hussein hield heel erg van rundervinken, wat is je punt?

Waarom moeten vegetariërs altijd zeuren?

6. “Waarom moeten vegetariërs toch altijd zo zeuren over vegetarisch zijn? Dat werkt bij mij dus averechts.”

Ten eerste: werkt het echt averechts of heb je gewoon nooit de moeite genomen om het een keer te proberen? Nogmaals, logisch dat niet iedereen van de een op de andere dag een volledig plantaardig dieet gaat aannemen, maar je doet al zoveel goed als je twee keer per week geen vlees eet.

Ten tweede: jij ziet het misschien al als zeuren zodra het woord ‘vegetarisch’ valt omdat iemand anders een morele keuze heeft gemaakt om geen of minder vlees te eten en jou daarmee wijst op het feit dat je dat wel nog gewoon doet. Je wordt indirect gewezen op je ‘slechte’ gedrag. Logisch dat dit irritatie opwekt. Wie wil er nou neergezet worden als slecht mens? Maar in plaats van je meteen volledig te wentelen in het imago van ‘coole carnivoor die op z’n borstkas slaat terwijl hij de barbecue aansteekt en er een kalf op flikkert’, kun je je trots ook eens opzij zetten en nadenken over waarom het misschien inderdaad geen kwaad kan om dat kalf gewoon te laten leven en een maiskolfje te grillen.

7. “We zijn toch niet naar de top van de voedselketen geklommen om een bulgursalade te eten? Sterkere dieren eten zwakkere dieren, dit is de natuur.”

We staan aan de top van de voedselketen omdat we fucking slim zijn. Laten we die intelligentie gebruiken om deze aarde te redden van een gênante ondergang, in plaats van om vlees te blijven eten tot deze planeet net zo kaal is als Jupiter. Want dan kun je je kippenboutje al helemaal vergeten.

Dit artikel verscheen eerder op OneWorld.nl op 11 maart 2019.

Dit is hoe supermarkten ons in de steak laten

'Laat vleesconsumptie geen individuele keuze blijven'

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons