Probeer iedereen dan maar gezellig en tevreden aan tafel te krijgen.
Bovendien merk ik al een poos hoe wél of juist geen vlees eten heftige reacties oproept. Toen ik op social media aankondigde dat ik een boek over vleesvervangers ging schrijven, kreeg ik mailtjes waarin stond dat ik was overgelopen naar een ‘sektarische beweging’, dat men ‘dit boek niet ging kopen’ en dat het allemaal ‘uiterst links gebral is’.
“Toen ik mijn man tofu voorschotelde was hij zo overstuur dat hij met overslaande stem zei nooit meer vleesvervangers te eten
Wat ik sindsdien vooral heb geleerd is dat élke letter telt. Bij vlees minderen is elke letter van de boodschap die je brengt van groot belang. Meer dan ooit maakt de toon hier de muziek. Toen ik begon aan mijn kookboek de Vega Optie trok mijn man een lang gezicht. ‘Geen vlees?’ zei hij zuur.
“De structuur van oesterzwammen is vlezig en heeft een lekkere bite
Ik begon hem mijn mening op te dringen. Minder vlees! Milieu! Dierenwelzijn! CO2! Gezondheid! Al snel merkte ik dat dit niet de manier was. Gaandeweg vond ik een manier om de boodschap aanvaardbaar te brengen. Dat werd ook de toon van de Vega Optie: niet dwingend, geen zielige verhalen maar de overtuiging leggen in mooie, uitdagende recepten die gewoon heel erg lekker zijn. Wát je bent, kies je immers zelf: flexitariër, veganist, of gewoon iemand die eens lekker eet zonder vlees.
Zwammie ketjap is het schoolvoorbeeld van een recept dat iedereen tevreden aan tafel krijgt, jou vast ook.
ingrediënten voor 4 personen
400 gr oesterzwammen (oesterzwammen zijn goed en goedkoop bij Lidl)
2 gele uien
2 rode uien
2 teentjes knoflook
olie om in te bakken
1 tl Chinees vijfkruidenpoeder
1 el sambal badjak (gebakken sambal)
65 gr santen (blok)
130 ml ketjap manis
220 ml water
- Paddenstoelen moet je nooit met water wassen: dan zuigen ze zich vol en dat geeft een zompig resultaat. Veeg ze zo nodig met een (licht bevochtigd) stukje keukenrol schoon en scheur in stukjes.
- Pel beide uisoorten en snij in kwarten. Snij elk kwart in dunne plakjes. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn.
- Verhit in een diepe hapjespan of braadpan twee eetlepels olie en bak de oesterzwammen in twee porties al omscheppend bruin gedurende 3-5 minuten. Haal uit de pan en zet even apart.
- Verhit in dezelfde pan nog twee eetlepels olie en fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur in 10 minuten lichtbruin en gaar, schep af en toe om.
- Voeg dan het vijfkruidenpoeder, de sambal badjak, de santen, ketjap en het water toe en roer goed door.
- Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het een gebonden saus is, roer af en toe.
- Voeg nu de gebakken oesterzwammen toe en warm nog 2 minuten goed door.
Lekker met gekookte rijst of noedels en roerbakken groenten of sperzieboontjes.
Dit recept komt uit: De Vega Optie, 50 homemade vleesvervangers. Joke Boon.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand