‘World Vegan Day’ vier je met deze oesterzwammen in ketjap

In de aanloop naar World Vegan Day (jaarlijks op 1 november) trekt Joke Boon je met haar recept voor oesterzwammen in ketjap over de streep om veganistisch te koken. Of je dat nu altijd al doet of een keer wilt uitproberen: dit recept vindt iederéén lekker.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Ken je de clown uit het circus? Die op hoge stokjes een groot aantal borden draaiende probeert te houden? Op het gebied van vlees eten ben ik die clown. Ik sta er ambivalent in. Lange tijd en meerdere keren was ik vegetariër, ik trouwde een man die hevig naar vlees verlangt, kreeg twee kinderen van wie de een uit milieuoverwegingen vegetariër werd, en de ander tegenwoordig veganistisch eet omdat ze het dierenleed zo zielig vindt.

Probeer iedereen dan maar gezellig en tevreden aan tafel te krijgen.

Bovendien merk ik al een poos hoe wél of juist geen vlees eten heftige reacties oproept. Toen ik op social media aankondigde dat ik een boek over vleesvervangers ging schrijven, kreeg ik mailtjes waarin stond dat ik was overgelopen naar een ‘sektarische beweging’, dat men ‘dit boek niet ging kopen’ en dat het allemaal ‘uiterst links gebral is’.

Toen ik mijn man tofu voorschotelde was hij zo overstuur dat hij met overslaande stem zei nooit meer vleesvervangers te eten

Ook toen ik lang geleden vegetariër was moest ik die keuze vaak verdedigen. En later leidde het aan tafel tot felle discussie. Onze dochter eet geen vlees, mijn man wil niets liever. Toen ik hem lang geleden tofu voorschotelde raakte hij zo overstuur dat hij met overslaande stem zei dat hij weigerde om vleesvervangers te eten. Toen ik dit met vriendinnen besprak kreeg ik soortgelijke reacties: mannen die anders heel kalm zijn, raken overstuur als ze geen vlees krijgen.

Wat ik sindsdien vooral heb geleerd is dat élke letter telt. Bij vlees minderen is elke letter van de boodschap die je brengt van groot belang. Meer dan ooit maakt de toon hier de muziek. Toen ik begon aan mijn kookboek de Vega Optie trok mijn man een lang gezicht. ‘Geen vlees?’ zei hij zuur.

De structuur van oesterzwammen is vlezig en heeft een lekkere bite

Nee, zei ik. Omdat een kookboek ontwikkelen een karwei van jewelste is en hij hoofd-voorproever is, werd het op een gegeven moment vrij vervelend als we aan tafel gingen (de kinderen wonen inmiddels op kamers). Hij met lange tanden, ik verwachtingsvol over zijn oordeel van het nieuwe recept. Ik moet bekennen dat ik, door alle informatie die ik las en kreeg, een beetje een missiezuster aan het worden was.

Ik begon hem mijn mening op te dringen. Minder vlees! Milieu! Dierenwelzijn! CO2! Gezondheid! Al snel merkte ik dat dit niet de manier was. Gaandeweg vond ik een manier om de boodschap aanvaardbaar te brengen. Dat werd ook de toon van de Vega Optie: niet dwingend, geen zielige verhalen maar de overtuiging leggen in mooie, uitdagende recepten die gewoon heel erg lekker zijn. Wát je bent, kies je immers zelf: flexitariër, veganist, of gewoon iemand die eens lekker eet zonder vlees.

Dat veganistisch erg lekker kan zijn en je echt niet het gevoel geeft dat je iets mist, bewijst het volgende recept voor ‘zwammie ketjap’. Een plantaardig alternatief voor het populaire varkensvleesgerecht babi ketjap. De structuur van oesterzwammen is vlezig en heeft een lekkere bite.

Zwammie ketjap is het schoolvoorbeeld van een recept dat iedereen tevreden aan tafel krijgt, jou vast ook.

Zwammie ketjap

ingrediënten voor 4 personen

400 gr oesterzwammen (oesterzwammen zijn goed en goedkoop bij Lidl)

2 gele uien

2 rode uien

2 teentjes knoflook

olie om in te bakken

1 tl Chinees vijfkruidenpoeder

1 el sambal badjak (gebakken sambal)

65 gr santen (blok)

130 ml ketjap manis

220 ml water

  • Paddenstoelen moet je nooit met water wassen: dan zuigen ze zich vol en dat geeft een zompig resultaat. Veeg ze zo nodig met een (licht bevochtigd) stukje keukenrol schoon en scheur in stukjes.
  • Pel beide uisoorten en snij in kwarten. Snij elk kwart in dunne plakjes. Pel de knoflook en hak de teentjes fijn.
  • Verhit in een diepe hapjespan of braadpan twee eetlepels olie en bak de oesterzwammen in twee porties al omscheppend bruin gedurende 3-5 minuten. Haal uit de pan en zet even apart.
  • Verhit in dezelfde pan nog twee eetlepels olie en fruit hierin de ui en knoflook op middelhoog vuur in 10 minuten lichtbruin en gaar, schep af en toe om.
  • Voeg dan het vijfkruidenpoeder, de sambal badjak, de santen, ketjap en het water toe en roer goed door.
  • Laat 5 minuten zachtjes pruttelen tot het een gebonden saus is, roer af en toe.
  • Voeg nu de gebakken oesterzwammen toe en warm nog 2 minuten goed door.

Lekker met gekookte rijst of noedels en roerbakken groenten of sperzieboontjes.

Dit recept komt uit: De Vega Optie, 50 homemade vleesvervangers. Joke Boon

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op 30 oktober 2019 op OneWorld.

Zo makkelijk is het om zelf vleesvervangers te maken

Je vegaburger duurzamer dan kipfilet? Niet altijd

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons