Zeker 10% van alle verspilling gebeurt in de groothandel en supermarkten. Zij gooien dagelijks ontzettend veel voedsel weg. Dit is vaak de keuze van de supermarkt zelf, want het voedsel wordt vóór de houdbaarbaarheidsdatum weggegooid. Of er wordt gewoon een hele bak tomaten weg gekieperd terwijl er misschien slechts een paar niet meer goed of beurs zijn. Is dit niet verschrikkelijk onvoordelig voor supermarkten?
‘In het huidige systeem is dit helaas niet het geval’, legt Jaap Söntjens (23), een van de oprichters van de Voedselkringloop, uit. ‘De prijs voor eten ligt voor de supermarkt lager dan de personeelskosten, waardoor het goedkoper is voor de supermarkt om alles weg te gooien, dan dingen te sorteren of te voorzien van een kortingssticker. Dat vinden wij belachelijk natuurlijk.’
Jaap en Job studeren filosofie en antropologie aan de UvA, maar de afgelopen maanden hebben ze vele uren gestoken in hun project Stichting Breadcycle, waarbij vrijwilligers op de fiets elke dag overgebleven brood bij bakkers in Amsterdam ophaalden en naar vluchtelingen (zoals die van Wij Zijn Hier) brachten. ‘Maar dat was logistiek erg lastig, omdat de vraag en het aanbod vaak niet op elkaar aansloten, waardoor er alsnog veel werd weggegooid.’ Bovendien wilden ze voedselverspilling op grotere schaal tegengaan.
Voedselkringloop
Jaap: ‘Het is belangrijk bepaalde volgorde aan te houden om nergens in de voedselketen aan verspilling te doen. Als dat wel gebeurt, is het belangrijk het op een efficiënte manier te bewaren. Als het dan nog niet wordt gebruikt, kun je het verwerken zonder veel uitstoot. Daarna kan je het geven aan dieren en uiteindelijk kan je het composteren en vergisten zodat er energie van gemaakt wordt.’
Wereldwijd wordt er volgens Foodtank 1,3 miljard ton voedsel verspild, dit staat gelijk aan 3,3 miljard ton kooldioxide. Jaap: ‘Maar het maakt wel een verschil in welke fase van de voedselketen het verspild wordt. Stel dat een boer de helft van een bleekselderij afsnijdt en de rest op het land laat liggen. Dan is de ecologische voetafdruk minder groot in vergelijking met een kant en klare selderijsoep die wordt weggegooid in de supermarkt. Op het land is er namelijk minder werk en minder CO2 in gestoken. Het is nog niet gewassen, verscheept, verwerkt, ingepakt, getransporteerd, gekoeld, enzovoort.’
Relatie met eten
Koopgedrag aanpassen
‘Kennis over voedsel, het werk en de natuurlijke waarde ervan, zijn een belangrijke stap die dit steeds groter wordende probleem tegen moeten gaan. Veel mensen worden veganist of vegetariër omdat ze zich bewust worden van dierenleed of milieubelasting. Dus als er meer bekend zou zijn over voedselverspilling, honger en verantwoordelijkheid van onze rijke landen, zouden misschien meer mensen hun levensstijl en koopgedrag aanpassen. Deze kennis hopen wij ook door kleinschalig te zijn en betrokkenheid te stimuleren, meer te bereiken. We hopen natuurlijk ook dat dit project overgenomen kan worden in andere delen van Amsterdam en in andere steden!’
‘We wensen een samenleving waarin voedsel in een gesloten kringloop gebruikt wordt, niets verspild wordt en de waarde van onze voeding aan de hand van land en de ecologische voetafdruk bepaald wordt. Maar we zijn er nog lang niet. We zoeken vrijwilligers die ons project zouden kunnen steunen, voor we dat ideaal kunnen bereiken. Anders komen we daar niet.’
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand