Achtergrond

De leiders van de voorhoedestrijd

Wat leren aankomende modeontwerpers op hun opleiding over duurzaamheid? Speelt het een rol, of juist helemaal niet? We vroegen het aan ex-studenten en huidige docenten van ArtEZ, Hogeschool voor de Kunsten.

Dit artikel krijg je cadeau van OneWorld. Word abonnee
Emy Demkes ging op zoek naar de toekomst van onze mode-industrie. De leiders van de voorhoedestrijd.
Elsien Gringhuis studeerde van 2004 tot 2008 aan ArtEZ en geeft daar sinds 2013 les.
“Toen ik zelf studeerde aan ArtEZ was duurzaamheid nog geen onderwerp. Het gesprek kwam toen net een beetje op gang. Omdat ik er zelf wel erg in geïnteresseerd was, keek ik documentaires en las ik artikelen over de enorme industrie die achter onze kleding schuilgaat. Ik houd rekening met duurzaamheid door geen seizoensgebonden collecties te produceren en gebruik te maken van milieuvriendelijke materialen. Sinds ik lesgeef, is duurzaamheid meer een vast onderdeel geworden van de stof. Het is geen apart vak, maar het wordt tijdens alle soort lessen meegenomen. Studenten dwingen doen we niet. Ze moeten zelf bepalen of ze er iets mee doen. Van mij mag er meer nadruk op liggen, hoewel studenten ook moeten leren een eigen visie te ontwikkelen. Gelukkig zijn er aardig wat die uit zichzelf serieus met duurzaamheid bezig zijn.”
Top en pantalon van bamboe van Studio Elsien Gringhuis
Danielle Bruggeman, sinds 2017 Lector Mode bij ArtEZ.

“Ik heb geen achtergrond in de mode, maar in cultuurwetenschappen. Vanaf 2014 zag ik dat duurzaamheid een steeds grotere rol ging spelen binnen de sector; bedrijven, ontwerpers en beleidsmakers hadden het er veel over. Dit als gevolg van onder andere de instorting van Rana Plaza fabriek en documentaires zoals The True Cost. Zodoende ging ik mij er ook meer in verdiepen. Toen ik in 2017 bij ArtEZ begon, heb ik een review gedaan van de Master Fashion Design. Een van de belangrijkste conclusies was dat duurzaamheid meer aandacht verdiende in het onderwijs. Dat zie je overigens op veel internationale modeopleidingen. Ze zijn vaak erg gericht op het maken van collecties voor de catwalk. Het bestaande systeem is dominant, die kun je niet van de een op de andere dag omgooien. Bij de nieuwe master Fashion Design speelt duurzaamheid een veel prominentere rol, zo gaan studenten bijvoorbeeld zelf aan de slag met het ontwikkelen van hun materialen. Ze leren vlas te verbouwen en krijgen les in garens spinnen en weven. Vaak wordt vergeten wat er allemaal komt kijken bij het maken van kleding – van grondstof tot eindproduct. Het is belangrijk dat de studenten alternatieve sociale en economische systemen leren te ontwikkelen.”

'Modeontwerpers hebben te weinig kennis van duurzaamheid'

Ananashuid, schimmel en koffieprut: maak kennis met de mode van de toekomst

Jolijn Corporaal studeerde van 2014 tot 2018 aan ArtEZ.
“Lange tijd had ik geen idee van de negatieve invloed die de kledingindustrie heeft op mens en milieu. Op de opleiding was duurzaamheid niet echt een onderwerp. Binnen het vak Mode en Cultuur was er af en toe aandacht voor duurzame materialen, waar die aan te herkennen zijn en merken die zich hiermee bezighouden. Maar inhoudelijk leerden we er weinig over. In plaats van gestimuleerd te worden om duurzaam te werk te gaan, werden we er zo nu en dan voor gewaarschuwd: ‘Kijk uit, het is een hype’. Toch zat er bij mijn afstudeerlichting een aantal ontwerpers die zich er wel mee profileerden. Een van hen had kleding van gerecycled plastic gemaakt, de ander maakte gebruik van ananasleer. Ik stond met name versteld van de hoeveelheid stoffen die we tijdens onze studie weggooiden. Dit jaar doe ik met een collectie mee aan de Fashion Makes Sense Award, waarbij ik restmaterialen combineer.”
Uit de afstudeercollectie van Jolijn Corporaal.

Ik wil dat OneWorld blijft bestaan

AbonneerDoneer

Verder lezen?

Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?

Word abonnee

  • Digitaal + magazine  —   8,00 / maand
  • Alleen digitaal  —   6,00 / maand
Heb je een waardebon? Klik hier om je code in te vullen

Factuurgegevens

Je bestelling

Product
Aantal
Totaal
Subtotaal in winkelwagen  0,00
Besteltotaal  0,00
  •  0,00 iDit is het bedrag dat automatisch van je rekening wordt afgeschreven.

Lees je bewust met OneWorld en draag bij aan een rechtvaardige wereld.

Dat kan al vanaf 6 euro per maand

Ontvang onze beste verhalen in je mailbox

Volg ons