Sinds de corona-uitbraak maken milieuorganisaties zich steeds meer zorgen over de toenemende hoeveelheid plastic afval. Plastic speelt namelijk een belangrijke rol in de bestrijding van de pandemie. Latex handschoenen en wegwerpmondkapjes beschermen tegen besmetting, maar geven ook meer plasticvervuiling. Zo wees wetenschappelijk onderzoek in juni uit dat het maandelijkse wereldwijde medisch-plasticverbruik momenteel neerkomt op 129 miljard mondkapjes en 65 miljard handschoenen. Via rioleringen spoelt dit soort afval bovendien steeds vaker aan langs kustlijnen, meldt The Guardian, zodat vogels en zeeschildpadden erin verstrikt kunnen raken.
De Amerikaanse milieubeschermingsorganisatie Ocean Conservancy vindt het met name verontrustend dat de plasticindustrie inspeelt op de angst dat hergebruik kan leiden tot meer besmettingen, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie laat weten dat stoffen mondkapjes bescherming bieden zolang ze elke dag met wasmiddel gewassen worden.
Volgens de Verenigde Naties moet er een internationaal handelsbeleid komen om plasticvervuiling te verminderen. Bovendien zouden overheden volgens hen herbruikbare mondkapjes moeten promoten.
De rioolwaterzuivering ziet steeds meer wegwerpbeschermingsmiddelen door het toilet gespoeld worden, waardoor de boel verstopt raakt. En de recyclebedrijven merken dat de brave burger mondkapjes in de plasticbak gooit. Goed bedoeld, maar die dingen zijn vooralsnog niet te recyclen.
“Ik zie nu tissues, wegwerphandschoentjes en zelfs mondkapjes op straat liggen
Naarmate onze economie meer op gang komt na de corona-dip, zal het gebruik van beschermingsmiddelen het nieuwe normaal worden. Voor zorginstellingen worden al vrachtladingen met handschoentjes en mondkapjes geïmporteerd, en naaien bedrijven en vrijwilligers zich een ongeluk om aan de vraag te voldoen. De explosieve consumptie van wegwerpbescherming zal de samenstelling van ons afval voor de komende maanden, of misschien zelfs jaren veranderen.
Afvalnerd
Kom daarom als overheid met een afvalplan, waarbij het alle burgers helder wordt wat te doen met deze nieuwe afvalsoort. Eerder dit jaar introduceerde staatssecretaris Stientje van Veldhoven statiegeld als effectief middel om kleine PET-flesjes uit het straatbeeld te krijgen. Een idee voor mondkapjes?
Het is in elk geval een kans. Als afvalnerd jeuken mijn handen om te onderzoeken of je die tonnen van het vuilste vuil uit de oven kunt redden door ze circulair te maken. Nederland wil in 2050 immers volledig circulair zijn. Dat cirkeltje is nu verre van rond.