Ontbossing en corruptie
Driepotige kruk
Als Maathai in 2004 de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, komt dat voor velen als een verrassing. Ze is de allereerste milieuactivist die de prestigieuze onderscheiding krijgt (drie jaar later zou de Vredesprijs naar klimaatpanel IPCC gaan). NRC Handelsblad vraagt zich af wat het planten van bomen te maken heeft met oorlog en genocide, maar de Keniaanse legt al een verband tussen vrede, natuurbescherming en democratie op een moment dat dat inzicht nog helemaal niet is ingeburgerd. Ze gebruikt de Afrikaanse driepotige kruk als metafoor voor die drie essentiële componenten van een stabiele samenleving: ‘Alle drie de poten worden tegelijkertijd gebeiteld om een evenwicht te creëren. Zonder dat evenwicht kunnen we ons niet ontwikkelen.’
Als Maathai in 2011 in Nairobi overlijdt aan eierstokkanker, heeft haar organisatie ook een internationale tak met kantoren in Engeland en de VS die zich hard maakt voor beleid om klimaatverandering tegen te gaan. Naar voorbeeld van de Green Belt Movement begonnen vergelijkbare organisaties in Tanzania, Ethiopië en Zimbabwe. Door heel Kenia heeft de Green Belt Movement dan vijftig miljoen bomen geplant, en de teller gaat nog altijd door.
Verder luisteren/kijken:
Maathais autobiografie Ongebroken verscheen in 2007 bij De Geus en is niet meer te bestellen. Als luisterboek is het wel online te beluisteren.
Maathai komt uitgebreid in beeld in de documentaire Taking Root: The Vision of Wangari Maathai, gemaakt in 2007 en te bekijken op YouTube.
Verder lezen?
Rechtvaardige journalistiek verdient een rechtvaardige prijs.
Maak jij OneWorld mogelijk?
Word abonnee
- Digitaal + magazine — € 8,00 / maand
- Alleen digitaal — € 6,00 / maand